PORUKA BIVŠEG MEKSIČKOG PREDSJEDNIKA DONALDU TRUMPU: „Meksiko neće platiti tvoj jebeni zid“

Lupiga.Com

21. lipnja 2017.

PORUKA BIVŠEG MEKSIČKOG PREDSJEDNIKA DONALDU TRUMPU: „Meksiko neće platiti tvoj jebeni zid“

„Kao bivši predsjednik Meksika, obraćam se izravno Vama, aktualnom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država, zbog toga jer moramo nešto razjasniti između naše dvije države. I to neće biti jebeni zid. Donalde, ni u kojem slučaju nećemo platiti taj glupi, beskorisni, rasistički spomenik“, započeo je ovih dana svoje obraćanje Vicente Fox, koji je obnašao funkciju meksičkog predsjednika u razdoblju od 2000. do 2006. godine.

Ovo nije prva ovakva Foxova poruka Donaldu Trumpu, jer mediji su već odavno Foxa prozvali najvećim Trumpovim neprijateljem na Twitteru. Naime, teško je i prebrojati sve njegove tweetove u kojima se izruguje američkom predsjedniku i zbija šale na njegov račun. I pri tome nimalo ne bira riječi. Više puta je Trumpa nazvao ludim i glupim, a u intervjuu za CNN rekao je kako ga američki predsjednik podsjeća na Adolfa Hitlera. Na američkog predsjednika Fox se „okomio“ posebice nakon Trumpove objave kako će SAD, kako bi spriječio ilegalne useljenike, na granici s Meksikom podići golemi zid. Pri tom je izrazio „želju“ da izgradnju zida plati Meksiko. 

Zid Meksiko
Može s ljestvama, a može i bez ljestava - muškarac se penje na pogranični zid između Meksika i SAD-a (FOTO: Hina/EPA/Alejandro Bringas)

Foxova bitka protiv Trumpa u meksičkoj je javnosti izazvala velike simpatije, s obzirom da dobar dio građana Meksika zamjera aktualnom predsjedniku Enriqueu Peña Nietu da se ne suprotstavlja Trumpu i njegovim idejama te su sve glasniji oni koji misle da Meksiko jasnije i oštrije treba pokazati što misli o američkom predsjedniku i njegovom zidu. Održano je čak i nekoliko prosvjeda na kojima se tražilo da Peña Nieto podnese ostavku zbog svojih „premlakih“ reakcija. 

Fox je u ovom videu, koji su prenijeli gotovo svi najvažniji američki mediji, poručio Trumpu kako je njegov plan, „težak“ 25 milijardi dolara, naprosto glup i rasistički te mu dao nekoliko savjeta kako bolje potrošiti taj novac. Tako mu objašnjava da s tih 25 milijardi dolara može osigurati pitku vodu cijelom planetu na tri godine ili na jednu godinu dokinuti glad u svijetu ili pak platiti školovanje za 250.000 studenata. Takvo ulaganje, smatra bivši meksički predsjednik, sasvim je nerazumno, jer čemu platiti 25 milijardi dolara za zid, kada ga se može premostiti s jednim najobičnijim ljestvama od 25 dolara.

Donald Trump
Fox objašnjava Trumpu  kako s tih 25 milijardi dolara može osigurati pitku vodu cijelom planetu na tri godine ili na jednu godinu dokinuti glad u svijetu ili pak platiti školovanje za 250.000 studenata (FOTO: Hina/EPA/MICHAEL REYNOLDS)

„Budi iskren Donalde, taj zid neće zaustaviti nikoga tko zaista želi prijeći granicu, samo će učiniti vašu zemlju slabijom, siromašnijom i manje poštovanom u ostatku svijeta“, poentirao je Fox na temu zida koja još od prvih najava o gradnji, iz siječnja ove godine, ne silazi s novinskih stranica meksičkih medija. U videu snimljenom za izuzetno popularnu platformu Super Deluxe, Fox je pokazao i uokvirenu fotografiju plavokosog dječaka, komentirajući kako se radi o slatkom mališanu, a potom upitao Trumpa zna li tko je to na fotografiji. 

„To si ti, prije negoli si se pretvorio u sebe“, u maniri komičara objašnjava Fox, savjetujući Trumpu da umjesto zida izgradi most preko „oceana vremena“ i pronađe tog dječaka. Inače, svoj je „skeč“ Fox počeo tako što je ispred sebe držao taco bowls, aludirajući na jelo s kojim se Trump svojevremeno fotografirao, poručujući mu – „Ustvari, to je sranje, čak i nije meksičko. Zašto je zdjela napravljena od tortilja? Pojedi jebeni taco!“

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube