'TREBA NJEMU METAK U GLAVU!': Na Facebooku masovno pozivaju na ubojstvo Milorada Pupovca

Ivan Kegelj

1. listopada 2018.

'TREBA NJEMU METAK U GLAVU!': Na Facebooku masovno pozivaju na ubojstvo Milorada Pupovca

"Bilo bi bolje da je dobio metak u glavu! Ja bih gada s ciglom! Apsolutno podržavam i kada ga sretnem učinit ću nešto takvo, a slažem se s prethodnim komentarima da je bolje metak, nego hamburger! Ubijte govno, zaslužio je! Treba njemu metak u glavu! Treba njemu metak u glavu, a ne hamburger!" 

U uvodu navedene prijetnje te pozivi na ubojstvo i nanošenje teških ozljeda adresirane su na Milorada Pupovca, zastupnika srpske nacionalne manjine u Saboru. Ovi i na desetke sličnih komentara ostavljeni su pod vijest o napadu na Milorada Pupovca na zagrebačkoj tržnici Dolac. Dakako, u civiliziranim društvima valjalo bi očekivati reakciju policije i Državnog odvjetništva, ali pitanje je hoće li ih biti, jer do sada smo već bili svjedoci dvostrukih kriterija kod procesuiranja ovakvog tipa prijetnji putem društvenih mreža.

 Prijetnje ubojstvom i pozivi na ubojstvo Milorada Pupovca (SCREENSHOT: Facebook)

Sve je počelo u petak, kad je predsjednika Samostalne demokratske stranke Srba i saborskog zastupnika Milorada Pupovca nepoznat netko, kraj bistroa Amfora na zagrebačkoj tržnici Dolac, gađao ostacima hrane. Pupovac je bio u društvu Borisa Miloševića, predsjednika Kluba zastupnika SDSS-a u Hrvatskom Saboru, a preko Dolca prolazili su nakon završetka saborske sjednice. O tom neciviliziranom postupku Pupovčeva stranka izvijestila je putem priopćenja za javnost, nakon čega je osuda stigla s brojnih adresa iz političkog života zemlje. Na uhićenje počinitelja pozvali su mnogi, od premijera Andreja Plenkovića, do predstavnika SDP-a, najveće oporbene stranke.

U javnosti su, dakako, zabilježeni i brojni istupi kojima se relativizira ovaj slučaj, a za paradigmatski primjer može se uzeti istup Slavena Letice, koji je na društvenoj mreži Facebook objavio da je "bacanje hrane na saborskog zastupnika Milorada Pupovca politički protest i kritički simbolički govor, a ne govor mržnje i političko nasilje".

"U različitim zemljama na političare bacaju različitu hranu, najčešće su to jaja i slastice (jer su fizički neopasni; na engleskom jeziku koristi se glagol 'egging',), ali postoje i druge tradicije. Zato se ne slažem s ocjenom SNS-a kako je 'hranarenje' (bacanje hrane) bilo, kako se tvrdi u Priopćenju: 'manifestiranje mržnje, javno poniženje i fizičku ugrozu'. Bliže bi istini bilo: 'manifestacija protesta, bijesa i ogorčenja'", napisao je na svom Facebook profilu Slaven Letica.

"Analiza" Slavena Letice nakon napada na Milorada Pupovca (SCREENSHOT: Facebook)

Ova Letičina "analiza" dobila je zapaženo mjesto na ekstremističkim internet portalima, koji pod firmom izvještavanja javnosti već godinama neometano raspiruju mržnju u hrvatskom društvu. Na istim adresama Milorad Pupovac je nakon napada na različite načine ismija(va)n.

Međutim, upravo na adresama ekstremističkih internet portala javnost je dobila uvid u razmjere mržnje prema Miloradu Pupovcu. U komentarima koje su korisnici društvenih mreža, čitatelji opskurnih portala, ostavili pod tekstove o napadu na predsjednika SDSS-a poziva se, rekosmo, na ubojstvo i teško ozljeđivanje Milorada Pupovca. Zbog sličnih komentara, podsjetimo, policija je već privodila korisnike društvenih mreža koji su prijetili premijeru Andreju Plenkoviću i njegovom ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću.


Nezadovoljni rezultatima napada imaju bolje rješenje (SCREENSHOT: Facebook)

Tom prilikom iz ravnateljstva policije dali su na znanje što je sve razlog za uhićenje i suđenje zbog komentara na društvenim mrežama.

"Ako na bilo koji način jasno artikulirate i napišete ili na drugi način date do znanja da nekom prijetite nekim zlo da ćete ga ustrašiti uznemiriti usmrtiti. ugroziti njegov tjelesni integritet ili njemu bliske osobe", rekao je javno Dragan Josipović iz Ravnateljstva policije.

Ukoliko budu dosljedni, državni organi gonjenja će morati privoditi i suditi i u slučaju poziva na ubojstvo Milorada Pupovca, ali na to ne treba računati sa stopostotnom sigurnošću. Državno odvjetništvo, naime, već je pokazalo da se u ovakvim slučajevima oslanja na dvostruke kriterije. Naime, za razliku od slučajeva Plenković i Božinović, Državno odvjetništvo neopasnim je ocijenilo pozive na ubojstvo novinara portala Index.hr.

Za kraj, evo još nekih od komentara koji su poslani na Pupovčevu adresu.

Kako poboljšati stvari (SCREENSHOT: Facebook)

Poziv na ubojstvo Milorada Pupovca (SCREENSHOT: Facebook)

"I sam ću učiniti nešto slično ako ga sretnem" (SCREENSHOT: Facebook)

"Ubijte govno, zaslužio je!" (SCREENSHOT: Facebook)

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"