IZ PSEĆE PERSPEKTIVE: Bio sam pas i opet sam

V.J.

4. prosinca 2015.

IZ PSEĆE PERSPEKTIVE: Bio sam pas i opet sam

Duhovit i tužan, na trenutke potresan, rukopis "Bio sam pas i opet sam" Nene Lončar osvojio je srca žirija u ovogodišnjem, drugom po redu natječaju "Zvonko" za neobjavljeni prozni rukopis za djecu i mlade u organizaciji Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

„Ovaj rukopis kao mrlja djevičanskog ulja isplivao je na površinu, a odmah nakon pročitane dvije, tri stranice, knjiga me povukla da vidim što će biti dalje“, oduševljena je bila članica žirija Snježana Babić Višnjić prilikom dodjele nagrade autorici, čija je knjiga objavljena pod pseudonimom Pepa Puh.

Nena Lončar
"S psećeg prevela Pepa Puh" (FOTO: Ana Šesto)

Na natječaj "Zvonko", nazvan u čast prerano preminulom nagrađivanom autoru za djecu i mlade Zvonku Todorovskom, ove je godine stiglo čak 38 rukopisa, a odabir pobjednika bio je jednoglasan. U obrazloženju nagrađenog rukopisa, žiri ističe kako je riječ o "malom biseru među romanima", te se među ostalim pristiglim djelima izdvojio svojom inovativnom koncepcijom, stilom i temom.

Riječ je o romanu u kojem pratimo život psa Van Doga i njegov pogled na svijet iz pseće perspektive.

„Ne znam po čemu nije sve posebna. Nije to samo pseća priča, ispričana s mnogo duhovitosti, britkog humora, gorčine, tuge i suza, već je to zrcalni pogled u naš ljudski svijet“, objasnila je svoj odabir članica žirija Sonja Smolec.

Nena Lončar dvostruka je laureatkinja "Zvonka", nakon što je i na prvom natječaju nagrađena za svoj roman "Šest guba čarolija i jedan užas na kvadrat".

„Kada sam prošle godine po prvi put osvojila nagradu, nitko nije ni znao da pišem i svi su bili iznenađeni. Ove godine samo su komentirali kaj opet?“, rekla je Nena Lončar prilikom dodjele nagrade i nastavila u duhovitom tonu: „Ti koji su prošle godine sumnjali da imam vezu, sada su debelo uvjereni u to. Ovom prilikom želim samo najaviti da vas riješim neizvjesnosti - Vidimo se i iduće godine, Zvonkec je moj.“

Nena Lončar
Nena Lončar nagrađena je objavljivanjem knjige (FOTO: Ana Šesto)

U ova neizvjesna vremena za izdavaštvo, Nena Lončar osim medaljom, nagrađena je i objavljivanjem knjige.

„U uspomenu na dragog kolegu ustanovili smo ovu nagradu kako bismo otkrili nova imena. Eto imamo lijep slučaj da smo nagradu dodijelili autorici koja to zaslužuje. Bio je veliki užitak nešto tako duhovito pročitati. Pročitajte veliki, čitajte malima“, poručila je Silvija Šesto, treća članica žirija i predsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade te navijestila kako će uskoro biti organiziran natječaj i za dramu i poeziju.

„Bude valjda već nešto ostalo iza nas“, sa smiješkom je dodala Šesto.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Ana Šesto

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Neki novi klinci".