USPON KOJI SE NE PREPORUČUJE: Kad prekrasne krajolike zagadi ljudska ruka

Ivor Fuka

13. rujna 2013.

USPON KOJI SE NE PREPORUČUJE: Kad prekrasne krajolike zagadi ljudska ruka

Iako se čini da su planinske vrleti rijetke preostale oaze ove planete koje ljudska ruka još uvijek nije stigla zagaditi u značajnijoj mjeri, na ovom mjestu objavit ćemo foto priču koja će pokazati da to i ne mora biti tako. Donosimo vam nekoliko dojmljivih fotografija s pohoda ramskih planinara na planinu Ravašnicu iz kojih ćete, nažalost, vidjeti i nasljeđe koje nam je ostavio rat. Naime, Ravašnicu je ljudska ruka ipak dohvatila te po njoj posijala neutvrđenu količinu mina, a ovi planinari su se unatoč toj opasnosti popeli na njen sami vrh, u namjeri da uz pomoć GPS tehnologije buduće uspone na Ravašnicu učine sigurnim i ujedno upozore na problem zaostalih mina.

Nad Ravanjskim poljem, jugoistočno od Kupresa, nadvila se planina Ravašnica, s najvišim vrhom Straža, nadmorske visine 1.528 metara. Iako je ucrtana na svim planinarskim kartama samo rijetki se usuđuju penjati obroncima Ravašnice, jer su po njoj u proteklom ratu posijane mine. Područje je to u kojem su bila intenzivna ratna djelovanja te su i danas po Ravašnici uz oznake kraj minski sumnjivih terena vidljive i zemunice, rovovi, ali i spomen obilježja poginulim vojnicima.

FASCINANTNA MAJKA PRIRODA: Tamo gdje završava Bosna, a počinje Hercegovina

NEKE STVARI NEMAJU CIJENU: Ovo je pogled koji nagovara da ustanete iz naslonjača i odete na lice mjesta

Lokalni planinari iz Rame/Prozora već neko su vrijeme planirali uspon tijekom kojeg bi pobliže upoznali teren i smjer uspona na najviši vrh uz izbjegavanje bilo kakvog rizika i snimanje staze GPS tehnologijom, kojom bi se prikupljeni podaci spremili u datoteku koja bi bila dostupna svima koji se odluče na posjet Ravašnici. Dok ne okončaju ovaj plan, iz HPD Rama, radi sigurnosnih razloga, preporučuju da se na ovaj put ne kreće.

 

Ravašnica
Prekrasan krajolik značajno je kontaminiran (FOTO: Ante Beljo)

 

Ravanjsko polje
Ravanjskom dolinom poput avionske piste dominira cesta Tomislavgrad - Rama/Prozor (FOTO: Ante Beljo)

 

Mine
Na nekoliko mjesta o surovoj realnosti svjedoče ovakve table (FOTO: Ante Beljo)

 

Ravno
Putanja kretanja planinara snimljena je (FOTO: Ante Beljo)

 

Ramsko jezero
Gotovo od samog početka uspona puca pogled na Ramsko jezero (FOTO: Ante Beljo)

 

Cesta
Prema Tomislavgradu (FOTO: Ante Beljo)

 

Jezero
Ramsko jezero s Ravašnice (FOTO: Ante Beljo)

 

Jezero
Svakim metrom uspona pogled na jezero je sve fascinantniji (FOTO: Ante Beljo)

 

Ravašnica
S vrha puca pogled na Vran, Stožer, Čvrsnicu ... (FOTO: Ante Beljo)

 

Nebo
Na koncu možemo samo izraziti ogromnu žal jer u ovakvim fantastičnim mjestima ne možemo uživati zbog nerazumljive nam ljudske navade ratovanja (FOTO: Ante Beljo)

 

 

Lupiga.Com