IMAMO DOBITNIK(C)E: Viktoru Ivančiću, Tamari Skrozzi i Kriku nagrade Srđan Aleksić

Ivor Fuka

5. prosinca 2022.

IMAMO DOBITNIK(C)E: Viktoru Ivančiću, Tamari Skrozzi i Kriku nagrade Srđan Aleksić

Hrvatski novinar Viktor Ivančić, srbijanska novinarka Tamara Skrozza i portal Krik.rs, dobitnici su Regionalne nagrade Srđan Aleksić, u organizaciji Udruge za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije „Lupiga – svijet kroz obične oči“, Helsinškog parlamenta građana Banja Luka, Mreže za izgradnju mira koja broji 197 članica, Nezavisnog društvo novinara Vojvodine iz Novog Sada te Instituta za medije Crne Gore.

Nagrade će u sklopu manifestacije „Dani Srđana Aleksića“ biti svečano dodijeljene ove subote, na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca, u Jevrejskom kulturnom centru u Banjaluci, a dodjeljuju se u tri kategorije - za novinarsku hrabrost i izvrsnost, za doprinos zajednici te za medij. O nagrađenima je odlučivao peteročlani žiri u sastavu Ana Hegediš Lalić (Srbija), Boris Pavelić (Hrvatska), Vladan Mićunović (Crna Gora), Berislav Jurič (Bosna i Hercegovina) i Elvir Padalović (Bosna i Hercegovina). Na natječaj koji smo raspisali stigle su 83 prijave, za ukupno 52 novinara i novinarki te 13 medija. 

ZA DRUŠTVENO ODGOVORNO NOVINARSTVO: Raspisali smo regionalnu nagradu „Srđan Aleksić“

U kategoriji za novinarsku hrabrost i izvrsnost, koja se dodjeljuje novinarima i novinarkama koji su se istaknuli temeljitim, profesionalnim i etičnim izvještavanjem o nizu tema, među kojima su korupcija, potrošnja javnih sredstava, uništavanje prirodnih resursa, političke manipulacije, problem nasilja ili veličanja ratnih zločina, kao i druge teme koje su tabu ili se o njima rijetko, odnosno jednostrano izvještava, žiri je odlučio nagradu dodijeliti Tamari Skrozzi.

Tamara Skrozza
Tamara Skrozza - "hladnokrvna etičnost, pravičnost i profesionalni moral" (FOTO: Fond Maja Marišćević Tasić)

„Malo je danas ruku u kojima bi vrednosti koje promoviše nagrada Srđan Aleksić bile bezbednije, no što će to biti u rukama novinarke Tamare Skrozze. Onu 'ljudsku dužnost', koja je Srđana koštala života, ona kroz svoje tekstove vrši decenijski dosledno, brižna prema žrtvama i bespoštedna prema počiniocima, imuna na političke pritiske i tabloidna iživljavanja“, stoji, među ostalim, u obrazloženju žirija koji je istaknuo i Tamarinu „hladnokrvnu etičnost, pravičnost i profesionalni moral“

U kategoriji za doprinos zajednici nagradu je uvjerljivom većinom glasova žirija dobio novinar, kolumnist i književnik Viktor Ivančić. Ova nagrada dodjeljuje se novinarima i novinarkama koji su se iskazali u kontinuiranom tematiziranju pitanja koja se bave zaštitom ljudskih prava, marginaliziranim i ranjivim društvenim skupinama, pomirenjem, ravnopravnošću spolova ili vladavinom prava, a čije je izvještavanje donijelo konkretnu dobrobit društvu.

Viktor Ivančić
Viktor Ivančić - "predvodnik slobodnog, nezavisnog i kritičkog novinarstva u Hrvatskoj, ali i na području cijele bivše Jugoslavije" (FOTO: Lupiga.Com)

„Njegovo ime postalo je sinonim hrabroga, prodornog i kritičkog antirežimskog novinarstva. Žiri je svjestan da upravo Ivančiću, bez dileme, pripada nagrada za doprinos zajednici s časnim imenom Srđana Aleksića, mladića koji je životom platio pokušaj da zaštiti prijatelja napadnutog samo zato što je bio druge nacije. U tom smislu, žiri naglašava da je ime Viktora Ivančića, baš kao i ono Srđana Aleksića, najbolji putokaz mladim novinarima kakve profesionalne i etičke kvalitete trebaju prigrliti kada stupaju u novinarsku profesiju”, navodi se u obrazloženju, u kojem se Ivančića opisuje kao osobu koja je već gotovo četrdeset godina predvodnik slobodnog, nezavisnog i kritičkog novinarstva u Hrvatskoj, ali i na području cijele bivše Jugoslavije.

U kategoriji medija žiri je nagradu dodijelio portalu Krik iz Srbije, koji se već godinama bespoštedno raskrinkava brojne malverzacije i kriminalne aktivnosti povezane s tamošnjim vlastima. Prema propisima natječaja ova se nagrada dodjeljuje medijima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore koji provode odgovornu uređivačku politiku te podržavaju i potiču svoje novinarke i novinare u njihovim nastojanima da nastave biti u službi javnog interesa i zaštite ljudskih prava, ali i rade na slobodi medija.

Krik
Današnja naslovnica Krika (SCREENSHOT: Krik.rs)

„Jedan je od retkih medija koji je na sebe preuzeo ogromnu civilizacijsku obavezu da bude nepristrasan, pravičan hroničar jednog od najturobnijih perioda za društvo u Srbiji“, ocijenio je žiri. 

Nagrada je nazvana po Trebinjcu, Srđanu Aleksiću, čije je ime u godinama iza rata, kada se regijom počela širiti priča o njegovom humanom činu u zlom vremenu ludila i mržnje, postalo je simbol ljudskosti i hrabrosti. Aleksića su u siječnju 1993. godine u središtu Trebinja na smrt premlatila četvorica pripadnika Vojske Republike Srpske kada je pokušao spasiti svog sugrađanina i poznanika Alena Glavovića na kojeg su se vojnici okomili samo zato što je bio Bošnjak.

Ove godine nagrada se dodjeljuje u Banjaluci, u sklopu manifestacije „Dani Srđana Aleksića“ koja će se održati ovog petka i subote. Tijekom ta dva dana organizirali smo cijeli niz događanja. U petak je na rasporedu „Živa Biblioteka“ Helsinškog parlamenta građana Banjaluke, a potom promocije knjige „Novi kraj“ Đurđice Čilić te knjige „Rijeka puna priča“ Vanje Lazić i Jasmine Čaušević. Također, za petak je rezervirana i dodjela mirovne nagrade Goran Bubalo, koju dodjeljuje Mreža za izgradnju mira. 

Dani Srđana Aleksića
Događanja planirana za petak (ILUSTRACIJA: Dani Srđana Aleksića)

U subotu će se u Hotelu Bosna održati četiri zanimljiva panela. „Ko nam kreira stavove i vrijednosti“ panel je koji se bavi utjecajem novih medija i komunikacijskih tehnologija na informiranje, kreiranje stavova i vrijednosnih sistema. Govorit će fra Drago Bojić, Belma Buljubašić sa sarajevskog Fakulteta političkih nauka i Hajrudin Hromadžić s riječkog Filozofskog fakulteta, dok će razgovor moderirati psiholog Srđan Puhalo. Drugi panel „Kako prepoznati laž?“ bavi se medijskom pismenošću, odnosno borbom protiv lažnih vijesti, lažnih portala i govora mržnje. Sudjelovat će Dragana Trninić s Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, Ana Hegediš Lalić, novinarka portala Nova.rs te Petar Vidov, urednik Faktografa. 

Dani Srđana Aleksića
Raspored za subotu (ILUSTRACIJA: Dani Srđana Aleksića)

„Seksistički govor u javnom prostoru“ naziv je trećeg panela na kojem će govoriti Anita Dremel s osječkog Filozofskog fakulteta, Danijela Majstorović s Filološkog fakulteta u Banjaluci, Marija Ratković, teoretičarka i radnica u kulturi te Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari. Na posljednjem panelu „Autonomija – sloboda znači odgovornost“ sudjelovat će novinari Teofil Pančić, Tamara Nikčević i Boris Pavelić.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Dani Srđana Aleksića