MALA NOĆNA AKCIJA: Na Miramarskoj postavljen transparent s jasnom porukom

I.F.

7. ožujka 2019.

MALA NOĆNA AKCIJA: Na Miramarskoj postavljen transparent s jasnom porukom

„Novinarstvo ne damo“, jasna je poruka koja je ispisana na nekoliko metara dugačkom transparentu, koji je večeras postavljen na nadvožnjaku u zagrebačkoj Miramarskoj ulici. Kako doznajemo, transparent je večeras u maloj noćnoj akciji nešto iza 20 sati postavila grupa građana, a fotografija s mjesta događaja ubrzo se počela širiti društvenim mrežama.

Objavljena je i na Facebook stranici Hrvatskog novinarskog društva, uz kratak komentar – „Zagreb je večeras pružio podršku neovisnom i slobodnom novinarstvu! Dok vlast ne vidi, ne čuje i ne želi znati, građani vide!“. Koliko će organima reda i mira trebati da uklone ovu poruku možemo samo nagađati, ali vjerujemo kako će biti vrlo ekspeditivni. No, unatoč tome transparent će na ovoj vrlo frekventnoj gradskoj žili kucavici vidjeti velik broj ljudi.

Novinarstvo ne damo
Miramarska večeras (FOTO: Facebook)

Poruka s transparenta je i moto prosvjeda od prošle subote koje je organizirao HND na kojem se okupilo nekoliko tisuća ljudi, pa se čini da su građani ovim potezom u Miramarskoj željeli poručiti kako borba za kvalitetno, profesionalno i kritično novinarstvo ne prestaje. Podsjetimo, u subotu se u Zagrebu održao novinarski prosvjed, kao odgovor na političke pritiske i pritiske oglašivača te sve veći broj sudskih tužbi protiv novinara i medija, a koje nerijetko za cilj nemaju borbu za pravdom ili istinom, nego se njima želi prisiliti novinare da ne pišu o pojedinim temama, kao što je slučaj s Hrvatskom radiotelevizijom koja je u zadnje vrijeme podigla niz tužbi protiv novinara, pa čak i za vrlo benigne tekstove. Ukratko, novinare se tuži i za napisanu istinu, a zbog rak rane ove države – pravosuđa – vrlo je izgledno da ćete biti osuđeni i onda kada ste napisali istinu. 

#BOJKOT: HRT poslao "oštro priopćenje". Nećemo ga objaviti!

Prosvjed je krenuo ispred HND-ove zgrade, a završio na Markovom trgu, gdje je vladi predan popis s osam zahtjeva. Pročitavši zahtjeve premijer Andrej Plenković kasnije je reagirao u svom stilu. Da ne dužimo i ne citiramo bespotrebno, svedimo njegov komentar na svega nekoliko riječi. Naime, on ne vidi nikakav problem. A evo i o kojih se osam zahtjeva radi. 

HND prosvjed
Poruka sa subotnjeg prosvjeda (FOTO: HINA/Denis Cerić)

Prekinite zloupotrebu sudskih tužbi kao sredstvo pritiska na novinare! 

Protiv novinara i medija trenutačno se vodi najmanje 1.160 sudskih postupaka za djela protiv časti i ugleda, a iznos tužbenih zahtjeva prelazi nekoliko milijuna kuna. Pritom su stvarne brojke daleko veće. Samo Hrvatska radiotelevizija tuži 36 novinara i medija tražeći više od 2,2 milijuna kuna. Kazneni zakon propisuje da pojedini novinari mogu biti kažnjeni i cijelom godišnjom plaćom, čak i za objavu točnih i istinitih informacija. 

Stoga zahtijevamo od tužitelja – posebno od državnih institucija, javne televizije te političkih i financijskih moćnika – da prestanu zloupotrebljavati tužbe kao sredstvo pritiska na novinare. Od Vlade tražimo hitnu izmjenu zakona koje će takve zloupotrebe onemogućiti. 

Oni koji tužbama žele ušutkati novinare, svjesno pomažu kriminal i korupciju. Novinarstvo nije i ne smije biti tretirano kao zločin!

Zakonom zaštitite novinare koji javno upozore na pritiske kojima su izloženi! 

Tražimo ukidanje protuustavnih internih akata u medijskim kućama kojima se novinarima zabranjuje da bez suglasnosti nadređenih javno progovore o pritiscima i ograničavanjima novinarske slobode koje trpe u medijima za koje rade. Takvi interni akti koje jednostrano donose poslodavci suprotni su biti novinarskog poziva i 38. članku Ustava RH kojim se jamči sloboda govora. 

Zahtijevamo da se u Zakon o medijima ugradi odredba prema kojoj novinar ima ne samo pravo, nego i obavezu svoje strukovne udruge i javnost upozoriti na pritiske kojima je izložen u mediju u kojem radi te da mu se zbog tog upozorenja ne može dati otkaz, raskinuti suradnja, umanjiti plaća ili pogoršati status. 

Osigurajte depolitizaciju Vijeća za elektroničke medije! 

Unatoč tome što Agencija za elektroničke medije mora biti neovisni regulator, članove Vijeća za elektroničke medije predlaže Vlada prema svojim nepisanim pravilima političke podobnosti.

Medijska regulacija zahtijeva profesionalan i nepristran angažman koji se rukovodi jedino zakonom, a ne Vladinim političkim smjernicama. 

Tražimo da se detaljno revidira procedura izbora članova Vijeća za elektroničke medije i da u taj proces bude uključena i zainteresirana javnost i Hrvatsko novinarsko društvo, jedina relevantna i reprezentativna strukovna organizacija u Hrvatskoj. 

Razriješite vodstvo javne televizije i hitno izmijenite Zakon o HRT-u! 

Zbog programske i kadrovske devastacije Hrvatske radiotelevizije, promoviranja poraženih ideologija, sumnjivog trošenja javnog novca i sudskog progona novinara i medija, tražimo ostavku vodstva HRT-a. 

Zahtijevamo da se odmah pristupi izmjeni Zakona o HRT-u koji taj javni medij stavlja u službu političke većine umjesto u službu javnosti. Vlast mora odustati od te vrste političkog plijena. Upravljanje HRT-om ne smije biti privilegij stranaka na vlasti, nego svih građana koji financiraju njegov rad. 

Zahtijevamo da HRT bude neovisan o vladajućoj politici i da se njegovim novinarima omogući da slobodno rade svoj posao.

Osigurajte provedbu Zakona o medijima i provedbu statuta medija! 

Zahtijevamo prekid dugogodišnje prakse ignoriranja i kršenja onih odredbi Zakona o medijima koje su namijenjene zaštiti profesionalnog integriteta i autonomije novinara. 

Jedna od najčešće kršenih odredbi je ona koja obvezuje medije na donošenje medijskih statuta kojima se jamči autonomija uredništva i novinara od utjecaja poslodavca. 

Ni petnaest godina nakon stupanja na snagu Zakona o medijima mnogi mediji nemaju statute. U slučaju općeinformativnih tiskanih medija koji su statute donijeli 1. srpnja 2013. kao uvjet za ostvarenje najniže stope PDV-a, ne postoji regulatorno tijelo kojem bi se redakcijska vijeća obratila u slučajevima višekratnog i grubog kršenja medijskih statuta.

Tražimo osnivanje neovisnog regulatornog tijela koje bi nadziralo provedbu Zakona o medijima i poštivanje statuta medija. 

Onemogućite lokalnim šerifima uzurpaciju medija! 

Tražimo promjenu postojećeg modela financiranja lokalnih medija prema kojem lokalna vlast izravno odabire medije kojima će dodijeliti javni novac i odlučuje o iznosima potpora. Takav model financiranja dovodi lokalne medije u odnos ovisnosti o nositeljima lokalne vlasti čiji i bi rad trebali kritički propitivati.

Umjesto toga, tražimo da se osmisli model javnih potpora lokalnim medijima koji bi ih učinio neovisnim o lokalnim vlastima čiji rad prate i propituju.

Pronađite i procesuirajte nasilnike i napadače na novinare! 

Od 2014. godine naovamo HND je evidentirao čak 18 prijava fizičkog napada na novinarke i novinare i 50 ozbiljnih prijetnji kolegama zbog toga što su radili svoj posao. Posebno zabrinjava da novinare i novinarke nerijetko vrijeđaju i omalovažavaju upravo političari. Takvo ponašanje prolazi i bez sankcija i bez javne osude. 

Institucije su dužne zaštititi novinare od napada i omogućiti im nesmetan rad! 

Zahtijevamo da se pronađu, procesiraju i kazne napadači i nalogodavci prijetnji i napada na novinare! 

Uvedite javne potpore za kvalitetno novinarstvo! 

U proteklih 10 godina više od polovice hrvatskih novinarki i novinara ostalo je bez posla! Prije tri godine neprofitnim je medijima ukinuta jedina mogućnost institucionalne potpore; tada je posao ili honorarni angažman izgubilo dvjestotinjak novinara. Ti su mediji danas na koljenima, a njihovi novinari iscrpljeni prekarnim radom. 

Budući da se kvalitetno novinarstvo ne može financirati samo od tržišnih prihoda, zahtijevamo od Vlade da što prije pokrene sustav izravnih javnih potpora koje će poticati novinarski rad, a ne profit. Trajne i dovoljne za informativne potrebe građana, one ne smiju biti uvjetovane političkim protuuslugama, ni favorizirati jedne medije ili novinare na račun drugih.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook