INFO BROŠURE ILI KAKO SE INFORMIRATI O SVOM GRADU: Novine više nisu dovoljne

I. Kegelj

20. rujna 2015.

INFO BROŠURE ILI KAKO SE INFORMIRATI O SVOM GRADU: Novine više nisu dovoljne

Kontinuirano smanjivanje troškova medijskih redakcija i nevoljkost medijskih kuća da zapošljavaju mlade ljude za posljedicu je prije svega imalo nedjelotvornost gradskih rubrika dnevnih novina, televizija i radijskih postaja. Građani su tako ostali uskraćeni za važne informacije o svojim gradovima, o planovima gradskih uprava, o realizaciji tih planova i eventualnim malverzacijama koje se događaju u radu lokalnih administracija. Informacije o svojim gradskim administracijama zainteresirani građani stoga su prisiljeni tražiti na različitim mjestima. Službene Internet stranice gradskih uprava nisu najbolji medij za informiranje, jer one plasiraju isključivo informacije koje idu u korist lokalnim dužnosnicima, ali svejedno, ove adrese nezaobilazan su punkt na kojem građani mogu makar djelomično upotpuniti svoje znanje o radu izabranih gradskih dužnosnika. U slučaju Grada Zagreba, jedna od takvih adresa svakako su Info brošure Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, koje su, u dvomjesečnom ritmu, počele izlaziti još 2009. godine. 

Info brošure o kojima je riječ sadrže informacije o pripremi i provođenju ZagrebPlana, o međunarodnim projektima i drugim aktualnostima vezanima uz rad gradskog ureda u kojem se osmišljava budući izgled Zagreba. Predstavljajući Info brošuru, njezini priređivači kažu: "Želja je ureda da INFO ne bude jednostrana informacija, već novi oblik interakcije sa širokim krugom suradnika i građana. Od prosinca 2011. godine komunikacija s javnošću počela se odvijati i u prostoru ZgForuma u Gajevoj 27. Info brošure izlaze dvomjesečno, a tiskano izdanje distribuira se nadležnim tijelima, institucijama i udrugama. Zainteresirani građani mogu ih dobiti u prostorijama Ureda, u Ulici Republike Austrije 18."

ban Jelačić
Kako se informiraju građani Zagreba? (FOTO: Lupiga.Com)

Kako biste dobili uvid o kakvoj vrsti informacija se radi, predstavit ćemo zadnju Info brošuru dostupnu na stranicama Grada Zagreba, koja je izdana u kolovozu ove godine. Kao uvodničarka je potpisana Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica Ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Info brošura od kolovoza nudi "tekstove o GIS bazi podataka strateških gradskih projekata koja će biti dostupna na Geoportalu, o Planu uspostave i razvoja Zagrebačke infrastrukture prostornih podataka za 2015. godinu te o novim sadržajima na Geoportalu". Također, tamo se nalaze i informacije o Strategiji razvoja urbane aglomeracije Zagreb te o četrdesetom po redu sastanku koordinacije regionalnih koordinatora sjeverozapadne Hrvatske, koji je održan u Karlovcu. 

Uvodničarka napominje da su u okviru izrade ZagrebPlana 2020 – Razvojne strategije Grada Zagreba do 2020. godine – održane dvije tematske radionice, "na kojima su formulirane mjere povezane s temama Infrastruktura i Društvo iz Osnovnih analiza ZagrebPlana".

Markov trg
Informiraj se o svom gradu (FOTO: Lupiga.Com)

"U Torinu je održana druga tematska radionica EU projekta SINERGI, a započeli smo i suradnju na novom EU projektu SocialCar, čiji smo lokalni koordinator. U srpnju smo u ZgForumu ugostili zamjenika gradonačelnika Prištine te smo mu prikazali primjere dobre prakse u prometnom planiranju i u provođenju EU, i za SINERGI i za SocialCar projekata na temu planiranja održive urbane mobilnosti. Dana 14. srpnja u ZgForumu gradonačelnik Grada Zagreba otvorio je izložbu arhitektonsko-urbanističkog natječaja za građevinu stambene namjene u Preradovićevoj 11. Prvonagrađeni rad rezultat je suradnje portugalskog arhitekta Eduarda Souta de Moure i studija 3LHD", ističe uvodničarka, pročelnica Ureda Veselić Bruvo. 

Na koncu, još jednom je važno napomenuti da Info brošure jesu tek mjesto na kojem zainteresirani građani mogu vidjeti kako izgledaju želje i planovi gradske administracije, ali za kritičko propitivanje istih potrebno se informirati na drugim mjestima, prije svega u organizacijama civilnog društva koje se bave ovom tematikom i nerijetko upozoravaju na promašaje gradskih planera. Tek kad slože cijeli mozaik informacija o planovima, njegovim prednostima i nedostacima, građani se mogu smatrati upućenima i informiranima o Gradu koji pripada njima, a ne izabranim lokalnim dužnosnicima. 

Lupiga.Com

Naslovna fotogafija: Zagreb.hr/screenshot