MALA NOĆNA AKCIJA: Na ruti „Hoda za život“ osvanule „crvene munje“

Ivor Fuka

29. svibnja 2021.

MALA NOĆNA AKCIJA: Na ruti „Hoda za život“ osvanule „crvene munje“

Ponovno se dogodilo da se baš na dan izborne šutnje u Zagrebu održava manifestacija „Hod za život“, u organizaciji istoimene inicijative čije vodstvo otvoreno agitira za jednu političku opciju koja sutra izlazi na izbore. Uoči ove manifestacije, noćas su na planiranoj ruti „Hoda za život“ u središtu Zagreba osvanule „crvene munje“, prepoznatljivi znakovi borbe za ženino pravo na izbor.

Noćna akcija
Munje na ruti "Hoda za život" (FOTO: Noćna akcija)

Simboli ove borbe globalno su se proširili nakon donošenja poljskog Zakona o pobačaju kojim je u toj zemlji abortus gotovo u potpunosti zabranjen. U masovne prosvjede u Poljskoj taj je simbol u upotrebu uvela feministica i ilustratorica Ola Jasionowska želeći korištenjem simbola munje naglasiti važnost upozorenja da su prava žena novim zakonom ugrožena. Tih mjeseci crvenu munju na svoje profilne fotografije na društvenim mrežama stavljale su žene, ali i muškarci, diljem svijeta. 

Lupiga je na e-mail jutros dobila nekoliko fotografija male noćne akcije kojom se željelo upozoriti na opasnost zabrane pobačaja koja je u Hrvatskoj posljednjih godina sve izraženija. Na jednoj od fotografija nalazi se i plakat s ilustracijom maternice čiji jajovodi pokazuju srednji prst uz poruku „Moje tijelo – moj izbor“.

Noćna akcija
Ostavljena poruka na Zrinjevcu (FOTO: Noćna akcija)

Jedna od pokretačica „Hoda za život“, Željka Markić, već je ranije javno istaknula što misli o toj krilatici.

„Nije istina da žena može raditi što hoće, to nije njezino tijelo“, objasnila je Markić prilikom održavanja prošlogodišnjeg „Hoda za život“. Tom prigodom je rekla i kako je zagovarala stvaranje zajedničke platforme desno od političkog centra u kojoj je vodeću ulogu trebao igrati i jedan od kandidata za gradonačelnika na sutrašnjim lokalnim izborima u Zagrebu. Inače, kao središnje mjesto odvijanja ovogodišnjeg "Hoda za život" odabrana je ista lokacija na kojoj je stožer spomenutog kandidata proteklog tjedna održavao tiskovne konferencije.

Prosvjed Hod za život
Prosvjednice/i u Ilici (FOTO: HINA/Damir Senčar)

Ovogodišnju povorku na dva je mjesta, u Frankopanskoj i u Ilici, dočekalo nekoliko desetaka prosvjednica i prosvjednika, koji su držali transparente s porukama poput „Moje tijelo – moj odabir!“, „Zahtijevamo besplatan pobačaj“; „Sindikat žena protiv kretena“ …

Prosvjed - Hod za život
Performans na Zrinjevcu (FOTO: HINA/Damir Senčar)

Skupina prosvjednica održala je i performans na Zrinjevcu. Odjevene u bijelo s tragovima "krvi" pokušale su upozoriti na scenarij koji bi se mogao dogoditi ukoliko pobačaj bude zabranjen, a u kojem slučaju bi žene koje odluče pobaciti bile prisiljene odlazati na ilegalne i nestručne abortuse.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Noćna akcija

 

Reflektor

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

 Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost udruge Lupiga