SERBUS DRAGI ZAGREB MOJ: Džamija u novom ruhu

I.F.

8. listopada 2018.

SERBUS DRAGI ZAGREB MOJ: Džamija u novom ruhu

Uređenje ili „uređenje“ zagrebačkog Trga žrtava fašizma posljednjih je dana nepresušno vrelo izrugivanja na društvenim mrežama. Jedno od posljednjih dolazi iz Bad Habita, branda najviše poznatog po zanimljivim dizajnima majica. 

Džamija iz zraka
(IZVOR: Facebook/zagrebfromabove)

Za neupućene, još na proljeće počelo je uređenje trga, na kojem se nalazi Dom likovnih umjetnika znan kao i Džamija ili Meštrovićev paviljon, izgrađen krajem tridesetih godina prošlog stoljeća. „Uređenje“ se na koncu svelo na uklanjanje svog okolnog raslinja, da bi se prostor oko Džamije potpuno opustošio i postao obična livada, za sad, bez ikakvog sadržaja, čak i onih najjednostavnijih poput klupa, te na osvjetljavanje zgrade Doma likovnih umjetnika, na što se upravo osvrnuo Bad Habit, uz prastari song "Zločeste djece", pokazavši na što ga asocira "decentno" osvjetljenje.

„Uklanjanje uzraslog raslinja oko Doma kako bi se ostvario najobičniji travnjak nema opravdanja ni pred pticama ni pred ljudima, kao što ga ne bi imalo niti uklanjanje Planićevog kamenog trga s fontanom pred glavnim ulazom koji se skladno stopio s Meštrovićevim rješenjem“, napisala je još prije uređenja trga arhitektica i konzervatorica Zrinka Paladino, napominjući kako se za ovakav poduhvat morao raspisati arhitektonski natječaj, što se u ovom slučaju nije dogodilo. Na pitanje zašto nije proveden natječaj gradske vlasti još nisu dale smislen odgovor, kao ni na pitanje zašto se ni struku ni građane nije uključilo u javnu raspravu

Džamija
(IZVOR: Facebook)

„Javni prostor ne smije se mijenjati niti uređivati bez javnih rasprava i javnih arhitektonskourbanističkih i krajobraznih natječaja, a informiranje i participacija građana su obavezni. Sve drugo nedemokratska je praksa s dugoročno štetnim posljedicama, koju kao odgovorno i kompetentno društvo smatramo neprihvatljivom“, stav je Društva arhitekata Zagreb još od samog početka ove priče.

Džamija
(IZVOR: Facebook)

Koliko je točno koštao cjelokupni projekt ovog „uređenja“ također nije poznato, dok se struka uglavnom slaže da je ovakvo rješenje grozno, a neki idu čak toliko daleko da ga nazivaju i kulturocidom

Džamija
(IZVOR: Facebook)

 

Džamija
(IZVOR: Facebook)

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube