RAZJARENE BAKE PROTIV KORPORACIJA:  90-godišnjakinje tijelima blokirale Shellovu arktičku pustolovinu

H.Š.

11. lipnja 2015.

RAZJARENE BAKE PROTIV KORPORACIJA: 90-godišnjakinje tijelima blokirale Shellovu arktičku pustolovinu

Tjednima se već održavaju prosvjedi protiv Shellovog nauma da u ljetnim mjesecima uputi svoju flotilu i platformu na Arktik, gdje je planirano bušenje ispod ledenog pokrova. Dok znanstvenici i aktivisti upozoravaju na pogubne posljedice vađenja fosilnih goriva iz najosjetljivijeg područja na Zemlji, najveći otpor planovima ove multinacionalke pruža se u američkom Seattleu. U tamošnjoj luci vrše se pripreme za otpremanje bušilice i druge opreme na arktičko područje, dok aktivisti čine sve da im pomrse planove.

Prekjučer su se direktnoj akciji pridružile članice "Razjarenih baka", skupine umirovljenica iz Seattlea, koje ističu da promoviraju "globalni mir, pravdu, socijalnu i ekonomsku jednakost preko osvješćivanja javnosti kroz pjesmu i humor". Bake, među kojima je i jedna 92-godišnjakinja, blokirale su tračnice i prometnicu kojom prolaze vozila što opskrbljuju i opremaju Shellove brodove. Ove umirovljenice već godinama prosvjeduju protiv ekonomske i socijalne nejednakosti, vječnog gospodarskog rasta i konzumerizma, zbog čega je prije nekoliko godina napravljen i dokumentarac pod nazivom "Dvije razjarene bake". 

"Moja generacija je odgovorna za današnjicu. Bušilica će uništiti svaku nadu za budućnost naše djece i unučadi. Naša je dužnost da budemo ovdje", rekla je umirovljenica Annette Klapstein, dok su policajci brusilicama pokušavali prekinuti lance kojima su se bake, sjedeći na stolicama za ljuljanje, međusobno vezale, uz povike aktivista: "maknite bušilicu, a ne bake". Policija je na koncu uhitila pet "Razjarenih baka" i počistila područje za daljnji protok vozila do imovine ozloglašene korporacije.

Nakon svibanjskih prosvjeda na istoj lokaciji, Shell je uspio ishoditi dozvolu o sigurnosnoj zoni zabrane prilaska njihovoj floti od nekoliko stotina metara. Osnivač organizacije 350.org Bill McKibben, novinarka i aktivistkinja Naomi Klein i šefica američkog Greenpeacea Annie Leonard primijetili su ironiju u Shellovom "sigurnosnom" argumentu, s obzirom na njihov nedvojbeni doprinos klimatskim promjenama.

"U svijetu koji je dovoljno ozbiljan da zaštiti ljude i klimu, postojala bi sigurnosna zona od nekoliko milja izvan ruba zemljine atmosfere gdje Shellu ne bi bio dozvoljen pristup, uz znak koji bi ih upućivao da odu uništavati Veneru. Nijedan sud dosad nije uspostavio sigurnosnu zonu oko Arktika", napisali su. 

Organizacije za zaštitu okoliša i brojni znanstvenici upozoravaju kako bi bušenje na Arktiku moglo dovesti do katastrofalnih izljeva nafte i ugroziti debele naslage morskog leda koji doprinosi regulaciji globalnih temperatura, a koji već nestaje zbog globalnog zatopljavanja.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Sydney Brownstone/The Stranger