TKO TO TAMO RUŠI (FOTO): „Nemam ništa protiv crkve, ali mi je draže da se moja djeca mogu igrati u zelenilu“

Jelena Svirčić

6. srpnja 2016.

TKO TO TAMO RUŠI (FOTO): „Nemam ništa protiv crkve, ali mi je draže da se moja djeca mogu igrati u zelenilu“

Nakon što je jučer zagrebački gradonačelnik Milan Bandić optužio sve protivnike gradnje crkve na mjestu parka na zagrebačkoj Savici da su komunisti i protivnici vjere, danas se ispred Gradskog poglavarstva održala akcija Inicijative Čuvamo naš park. Tijekom akcije su građani, stanari Savice, urudžbirali prigovore na izdavanje lokacijske dozvole za gradnju crkvenih objekata na jedinoj zelenoj površini u svom kvartu. 

„Samo želimo očuvati svoj park, i ništa više. Mi nismo politički organizirani, ima nas svakakvih ovdje, i vjernika, i onih koji to nisu“, rekla je ispred Inicijative jedna mještanka Savice. No, iako tridesetak okupljenih građana ne želi politiku u „svoju butigu“, na prosvjed se uguralo i nekoliko članova ORaH-a i Slobodne Hrvatske, organizacije nastale iz Živog zida. 

Park Savica crkva prosvjed
Bandićevi "komunisti" (FOTO: Lupiga.Com)

Na prosvjedu je istaknuto i kako oni nisu protiv gradnje crkve na Savici, ali ne žele da se crkva izgradi u uređenom parku, koji je jedini park u kvartu. Svoj stav pokazali s i s nekoliko transparenata, na kojima je stajalo „Djeca, a ne beton u park“, „Čuvamo naš park“ i „Jučer Travno, danas Savica, sutra Maksimir?“.

„Jeste čuli, mi smo komunisti“, zlovoljno vrteći glavom ponavljao je umirovljenik sa Savice, koji je također stigao kako bi uložio svoj prigovor, očito silno uvrijeđen ovom kvalifikacijom, na koju se većina prosvjednika ipak samo nasmijala.

Park Savica crkva prosvjed
Borba za jedini park u kvartu od 9.000 duša traje već deset godina (FOTO: Lupiga.Com)

„Nikad nismo dobili nikakav odgovor, a deset godina molimo Grad da pronađe zamjensku lokaciju, predali smo i peticiju s više od 1.200 potpisa, slali dopise svim gradskim uredima i predlagali izmjenu Generalnog urbanističkog plana, ali ništa“, potužili su se građani sa Savice koji su samo danas u Gradskoj upravi mogli dobiti na uvid idejni projekt gradnje crkve, ali samo oni koji stanuju u tri susjedne zgrade, od ukupno šest zgrada koje okružuju park.

"Zašto oni mogu dobiti na uvid idejni projekt, a ja ne", čudom se čudila mlada majka iz "pete" zgrade. Reći će nam kako protiv crkve nema ništa, ali joj je ipak draže da se njeno dvoje djece može igrati u jedinom preostalom zelenilu inače gotovo potpuno betoniranog kvarta.

Park Savica crkva prosvjed
Park koji bi mogao nestati (FOTO: Lupiga.Com)

Idejnim projektom gradnje mještani nisu nimalo oduševljeni, zbog čega su nakon prosvjeda u poglavarstvu urudžibrali prigovore na izdavanje lokacijske dozvole, a i građani koji nisu sudjelovali u prosvjedima dolazili su urudžbirati svoje prigovore.

Borba za park na Savici, dakle, traje više od deset godina, a prije nekoliko dana otkriveno je da je župa Blaženoga Alojzija Stepinca zatražila lokacijsku dozvolu za gradnju crkve na mjestu centralnog parka u naselju i da se uskoro očekuje njezino pozitivno rješenje. Na cijelu netrasparentnu akciju gradskih vlasti reagirala je Inicijativa građana „Čuvamo naš park“ koja je između ostalog i uputila otvoreno pismo gradonačelniku Milanu Bandiću u kojem traži da se ne ruši postojeći park te da se pronađe zamjenska lokacija u naselju za gradnju crkve.

Park Savica crkva prosvjed
Potpisivanje prigovora na zidiću Gradskog poglavarstva (FOTO: Lupiga.Com)

Članovi Inicijative sazvali su jučer sastanak u Mjesnoj zajednici Savica gdje su zainteresirane građane obavijestili o daljnjim koracima i potrebi da se urudžbiraju prigovori stanara na izdavanje lokacijske dozvole. Stanovnici nisu ni bili obaviješteni da Grad Zagreb planira izdati lokacijsku dozvolu već je, po pričanju stanara na jučerašnjem sastanku u Mjesnoj zajednici, netko sasvim slučajno vidio na oglasnoj ploči u Gradskom poglavarstvu obavijest o lokacijskoj dozvoli.

Na sastanak u omalenu prostoriju došli su i građani koji podupiru gradnju crkve, a koji su svaki pokušaj argumentacije protiv izgradnje crkve čitali u ključu napada na vjernike iako su članovi Inicijative više puta naglasili da nije problem u izgradnji crkve već u planiranoj lokaciji koja je jedina zelena površina u kvartu i na kojoj već postoji uređeno dječje igralište.

Park Savica crkva prosvjed
I danas je park bio prepun djece (FOTO: Lupiga.Com)

Iz Inicijative apeliraju da se crkva izgradi bilo gdje drugdje unutar naselja, pa makar i sto metara dalje. Po postojećem planu crkva će imati zvonik visok 45 metara što bi odgovaralo neboderu od 15 katova zbog čega bi skoro dvostruko nadvisivao sve okolne zgrade.

U parku se planira graditi osim crkve i parking, pastoralni centar, župni dvor, stanovi za osoblje s pripadajućim podzemnim garažama i ljetnom terasom – sve to na prostoru postojećeg parka sasvim okruženog gomilom betona i brojnim zgradama, od kojih su neke još uvijek u izgradnji. Zbog potrebe gradnje rušit će se drveće, klupice, staze, dječje igralište... 

Park Savica crkva prosvjed
Zbog gradnje crkve porušio bi se veliki broj stabala (FOTO: Lupiga.Com)

Na taj način ovaj netransparentni projekt dodatno će narušiti kvalitetu stanovanja na Savici u kojoj živi oko 9.000 ljudi i gdje postoji samo jedan vrtić koji je prepun te nema mjesta za svu djecu, jedno košarkaško igralište, jedno malonogometno igralište, stara škola koja se raspada i jedan jedini park.

Svoju samovolju još je jednom demonstrirao zagrebački gradonačelnik koji je nakon što se ovih dana aktualizirao otpor stanovnika Savice svojom izjavom u kojoj ih optužuje da u zadnjih četrdeset i pet godina nisu sagradili crkvu te da su sljedbenici partije koja je četrdeset i pet godina branila rad crkve, zaboravljajući pritom da je i sam bio član te iste partije.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com