NEPOŽELJNI NA PRVI MAJ: „Zbog transparenta su nam prijetili policijom“

M.T.

3. svibnja 2022.

NEPOŽELJNI NA PRVI MAJ: „Zbog transparenta su nam prijetili policijom“

Benigni transparent „Plate ispred profita! Radničkom borbom za radničke živote!“ toliko je naljutio i uvrijedio predstavnike Saveza sindikata Republike srpske da su priprijetili kako će zbog njega pozvati policiju. Ova situacija dogodila se na prvomajskom skupu koji je u nedjelju održan u Banjaluci u organizaciji Saveza sindikata RS-a, a što se zapravo zbilo javnim su priopćenjem objasnili iz Marksističke organizacije Crveni koji su na javni skup donijeli „sporni“ transparent.

„Pokušali smo da transparentom 'Plate ispred profita! Radničkom borbom za radničke živote!' i letkom obilježimo prvomajski skup kao što to lijeve organizacije rade širom svijeta, međutim jedan od redara nas je u tome zaustavio tvrdeći da je to njihov skup, da imaju svoje slogane i da će pozvati policiju koja je bila prisutna ako ne odstupimo. Izgovor je bio da im vladajući režim u RS nije dozvolio prisustvo političkih parola na skupu“, kažu u svom priopćenju.

Iz Saveza sindikata RS-a na svojim se internetskim stranicama nisu osvrtali na ovaj slučaj već su samo stavili nekoliko fotografija s prvomajskog skupa uz vrlo borbenu poruku začinjenu s pregršt uskličnika i napisanu štampanim slovima: „Ne tjerajte radnike iz Republike Srpske, povećajte plate! Poslodavci, zaključite kolektivne ugovore! Nije hoću-neću, moraš! Povećati najnižu platu i sve plate, odmah! Vratite nam pravo na topli obrok i regres! Neradna nedjelja ili 150 posto veća dnevnica za rad nedjeljom! Imam pravo više, član sam sindikata!“

Banja Luka sindikati
Skup na koji nije pripušten "nepoćudni" transparent (FOTO: Savez sindikt RS)

„Crveni“ s druge strane ne vjeruju u borbenost Saveza sindikata već ih optužuju za servilnost „antiradničkom režimu“ Milorada Dodika. Uvjereni su i kako se sindikalna vrhuška grčevito bori samo da sačuva svoje privilegije preko radničkih leđa.

„Otišli su toliko daleko da ne samo da varaju radnike u RS mantrom o 'socijalnom dijalogu' koji će navodno popraviti materijalni položaj radničke klase u RS-u, već otvoreno bez uvijanja postaju produžena policijska ruka režima u smirivanju bilo kakvog pokušaja iskazivanja nezadovoljstva i kritike vlasti“, poručuju iz ove organizacije, tvrdeći da im je jedan od sindikalnih organizatora skupa otvoreno rekao kako ga radnička borba uopće ne zanima

U oštrom priopćenju navodi se i kako Savez sindikata RS-a čak ni za svečarsko obilježavanje praznika rada nije uspio okupiti širu frontu, nego tek nekoliko stotina ljudi koji su „autobusom dovezeni po zadatku“. 

„Sam skup je protekao tužno, par sindikalnih govornika je uputilo svečarske riječi okupljenima bez ozvučenja. Čak nije organizovana ni najavljena šetnja gradom. Očigledno da je vođstvo Saveza sindikata potpuno diskreditovano u očima i svog članstva, ali da ga ni ostatak društva ne percipira drugačije. Dugogodišnje nesmjenjivo vođstvo Saveza sindikata se ovim bijednim skupom pokazalo kao potpuno režimski aparat koji otvoreno prijeti policijom bilo kome ko bi pokušao podržati radničku borbu, ukazati na loš položaj radničke klase u RS i BiH. Ovime se potpuno postavljaju kao prepreka borbi radnika za svoja prava“, zaključuje se u priopćenju s ocjenom da je radnička klasa u Bosni i Hercegovini već 30 godina u stanju opće bijede, što vide, među ostalim, kao posljedicu privatizacijske pljačke, a rezultat toga je bijeg građana trbuhom za kruhom u zemlje zapadne Europe. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Crveni