SPLITSKE PODZEMNE SVEČANOSTI: Veliki vizionari se ne zamaraju s detaljima

Mariana Bucat

9. ožujka 2020.

SPLITSKE PODZEMNE SVEČANOSTI: Veliki vizionari se ne zamaraju s detaljima

U Podrumima Dioklecijanove palače u Splitu ovog vikenda otvorena je godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata. Izložbu su organizirale dvije udruge, Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) i Društvo arhitekata Split (DAS). Tom prilikom proglašeni su laureati za najuspješnija ostvarenja u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva, a da bi cijela stvar bila svečanija zainteresirane profesionalce toplo je pozdravio splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, političar, ali, kako je sam naglasio za tu prigodu, i povjesničar umjetnosti.

Opara je tom prilikom istaknuo nekoliko važnih stvari. Najprije je slavodobitno napomenuo kako su Podrumi jedno sasvim novo mjesto kojim nitko nije upravljao sve do dolaska HDZ-KERUM garniture na vlast. To je relativno točno. Međutim, tu postoji jedan problemčić, a gradonačelnik i uvaženi povjesničar umjetnosti Opara nije imao vremena ulaziti u zamarajuće detalje i manje bitne činjenice koje bi objasnile kako je to bilo moguće

Hrvatska udruga likovnih umjetnika (HULU), udruženje slično UHA-i, ranije je na temelju ugovora s Gradom u Podrumima vodilo izložbeni prostor i organiziralo kontinuirani kulturni program. HULU je od tamo nakon nekog vremena brutalno i ilegalno izbačen. Zatim je spomenuta novoformirana vertikala vlasti, na Oparinu inicijativu, izmijenila Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Tobože je izmijenila još neke zakone, barem su tako govorili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i gradonačelnik Opara, ali ne jasno i precizno. Ni koji su još zakoni izmijenjeni, ni na koji način. Sve to kako bi Vertikala sigurno mogla iz imanja isključiti potencijalne vlasnike Podruma - stanare Palače, zaštićenu vrstu na rubu izumiranja. Naime, njihovi stanovi nalaze se iznad Podruma pa bi prema Zakonu o državnoj izmjeri i katastru nekretnina podrumi sa stanovima trebali tvoriti jedinstvenu nekretninu. 

Podrum
Izložba u "tvornici novaca" (FOTO: Lupiga.Com)

Uz neviđenu političku brigu za Podrume, zgodna je okolnost da su Podrumi doslovce tvornica novaca, radi ulaznica koje se prodaju znatiželjnim turistima, tako da nije loše da se taj novac izravnije kanalizira u gradsku blagajnu, a ne u tamo neku blagajnu prastarog udruženja umjetnika (i arhitekata) koje je po „podrumima“ organiziralo kontinuirani umjetnički program. Nije Opara spomenuo jer sigurno nije htio duljiti, ali nije nebitno, da su nakon udruženog vertikalnog poduhvata Podrumi dodijeljeni na upravljanje Muzeju Grada na čije je čelo ustoličena novinarka Branka Brekalo.

Bilo kako bilo, milosrđem rečenih profesionalnih udruženja, nešto hvale vrijedno se napokon dogodilo u tim nesretnim Podrumima otkako je HULU razbaštinjen. Opara je tom našom milosrdnom gestom organiziranja izložbe bio vidno počašćen i zadovoljan pa je tako izdvojio kako se nestrpljivo iščekuje prezentacija masterplana Kopilice (i Istočne obale). Kopilica su deseci tisuća kvadrata na kojima je trenutno zapušteni ranžirni kolodvor, objekti za stanovanje nekadašnjih radnika sa željeznice i golema praznina, dok je Istočna obala srce Splita - trajektna luka, autobusni i željeznički kolodvor, neposredno uz Palaču. 

Uglavnom, Opara je okupljenima ustvrdio kako su izradi masterplana doprinijele i naše kolege. Valjalo je istaknuti taj bizaran detalj o tome da su masterplanu pridonijele i naše kolege jer masterplan, inače kategorija koja NE postoji u hrvatskom zakonodavstvu, izrađuje neka tamo austrijska tvrtka koju plaća EBRD (Europska banka za obnovu i razvoj). Informaciju da to radi tvrtka iz Austrije izostavio je, valjda opet da ne duži previše.

Arhitekti su radosna i nekonfliktna čeljad pa se nisu štrecnuli na okolnost kako je Generalnim urbanističkim planom (GUP), odnosno zakonom, propisano da se za Kopilicu mora provesti javni urbanistički i arhitektonski natječaj. Opara je zakon i natječaj u ovom slučaju maestralno zaobišao, takozvanim ignoriranjem vulgaris, a da radosna i nekonfliktna arhitektonska čeljad skoro nijednog metka ispucala nije. Dapače, na kraju mu je i aplaudirala. Za Istočnu obalu DAS je proveo natječaj davne 2012. godine. Dabome, i taj natječaj je platio Grad. Štoviše, na tom natječaju su nagrade, zasluženo, dobili i neki od aktualnih laureata, ali ni to nije bitno. Naime, Opara je siguran kako će ovaj put baš ovaj (master)plan biti onaj pravi plan s kojim će se njegova politika rukovoditi. 

Andro Krstulović Opara
Zapljeskali smo osjećajući zahvalnost prema vizionaru (FOTO: HINA/ms)

Drugim riječima, ispred stotinjak arhitekata, ispred predstavnika tijela koje provodi većinu natječaja u Republici Hrvatskoj, rekao je kako za najvažniji gradski projekt neće biti natječaja, dok je onaj koji je proveden i plaćen javnim novcem bačen na smetlište, a sve će to odraditi misteriozna austrijska tvrtka, za "poklonjene" pare, uz usputni doprinos naših kolega. Naravno, Opara je poticajan pa je dometnuo i to da će u Splitu (malo kasnije) biti posla za sve nas i odmah pozvao arhitekte, posebno mlade, da se uključe u izgradnju našega grada.

Nadovezao se i na nedavni natječaj za uređenje žnjanskog platoa na koji se do sada potrošilo, po mojim procjenama, dvadesetak milijuna kuna, uračunavajući i koncert Simple Mindsa. Dio koji je na Žnjanu niknuo, uglavnom podzemno, izgrađen je protivno tada važećem Detaljnom planu uređenja (DPU). Dakle, također nezakonito. Dio novca potrošio se i na natječaj kojeg nije provodilo Udruženje hrvatskih arhitekata već Grad, sa žiratorima koje je Grad odabrao i pozvao. Čim Grad poziva žiri, odmah je jasno da je sastav žirija neuobičajen. U žiriju su bila dva HDZ-ovca, od kojih jedan nearhitekt, Opara glavom i bradom, drugi srećom arhitekt te jedan ekonomist. Tri od ukupno pet članova. Žnjan je, iz svega iznesenoga, Oparin najpozitivniji primjer natjecanja, planiranja (i realizacije) u Splitu i s tim se zato samouvjereno pohvalio. Jest pokoji korak ilegalan, realizacija je teško uočljiva, gotovo pa nevidljiva, ali tko više gleda u konjski zub.

U revijskom tonu gradonačelnik je zaključio kako prihvaća odgovornost za svaku zgradu koja predstavlja čir u prostoru, a za koju je "njegova služba" izdala upravni akt. No, onda slijedi obrat - pravu odgovornost ipak nema "njegova služba" (jer valjda vrijedni Odjel za urbanizam služi njemu, a ne nama), već pravu odgovornost, kaže on, imate vi, arhitekti, vi koji ste te čireve potpisali.

Od srca smo zapljeskali odgovornom gradonačelniku koji krši sve moguće prostorne planove, u širokom luku zaobilazi natječaje kad je to oportuno, kupuje nas natječajima koji se najvjerojatnije neće realizirati, ignorira provedene natječaje ... Zapljeskali smo osjećajući zahvalnost prema vizionaru koji nam je, uostalom, velikodušno dao priliku da se izložimo u podzemlju njegove palače.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com