FESTIVUS U ZAGREBU: Militantni sekularisti održali krvožedno bezbožničko sijelo, nema izvještaja o žrtvama

A.B.

24. prosinca 2016.

FESTIVUS U ZAGREBU: Militantni sekularisti održali krvožedno bezbožničko sijelo, nema izvještaja o žrtvama

U Zagrebu je i ove godine proslavljen Festivus - blagdan za one "ostale", koji ne slave ni pravoslavni ni katolički Božić, ni Kurban niti Ramazanski bajram, ni Hanuku niti Janmaštmani. 

No Sikiriki klub u Zagrebu napunio se tako agnosticima, ateistima i ireligioznim osobama, onima koji će to tek postati i, naravno, svim ostalim dobronamjernim gostima, kao što je i najavljeno. Slično kao i proteklih godina - ovo je treći Festivus u nizu - i ova je proslava za skupinu "militantnih sekularista", kako "ostale" (nevjernike) inače nazivaju pravovjerne udruge, prošla je skandalozno mirno i bez nasilja.

Zabilježeno je tek uznemirujuće salutiranje starim Star Trek pozdravom "Live long and prosper" i nijedan K'pla (klingonski poziv na linč), tako da se može zatvoriti krug indicija i zaključiti da su se ovi ljudi okupili da šire toleranciju, razmišljanje u dalj (dalje od svog dvorišta, države, religije i planete) i dobre želje.


Ovo je bio treći Festivus u nizu (FOTO: Lupiga.Com)

A Festivus je upravo blagdan za "ostale" i održava se u periodu "organiziranog slavlja svega i svačega, osim onog najbitnijeg". 

"Ne postoji niti jedan NE-blagdanski tulum. Sada je pravo vrijeme da organiziramo već treći put samo naše slavlje, nas koji smo drukčiji, nas koji smo 'ostatak'. Nećemo vas gnjaviti 'intelektualnim' pričama, metodologijom, ideološkim načelima i principima niti ćemo, ovaj put, previše voditi računa o političkoj korektnosti prema crkvi, klericima i ostalim 'kalibrima' scene. Ne, ovaj put smo mjesto i vrijeme prilagodili zajedničkom opuštanju, uživanju u ne-blagdanskim čarima uz dobru čašicu i dobro društvo, a ako baš hoćete pričati o gorenavedenim stvarima, nitko vam to neće uzeti za zlo, dapače – samo dajte", naveli su u pozivu organizatori AAH – Ateisti i agnostici Hrvatske, Pokret za sekularnu Hrvatsku, Inicijativa Nisam Vjernik, Udruga Protagora te Udruga LiberOs


Dijelio se Sekularni kalendari za 2017. godinu (FOTO: Lupiga.Com)

Osigurali su i glavni simbol Festivusa – aluminijski stup, koji je u principu običan aluminijski stup s nožicama za samostalno održavanje s naglaskom na činjenicu da je bez ičega - zvijezde, kuglice, svjećice, dakle, ičega.

Dijelili su se autohtoni Sekularni kalendari za 2017. godinu, čija je glavna protagonistica, stvarna osoba, prva hrvatska novinarka - Marija Jurić Zagorka. 


Organizatori su bili AAH – Ateisti i agnostici Hrvatske, Pokret za sekularnu Hrvatsku, Inicijativa Nisam Vjernik, Udruga Protagora te Udruga LiberOs (FOTO: Lupiga.Com)

Podijeljeni su i brojni bedževi, ali i naljepnice "Razum Kući Ovoj", na kojima se također ističe njen lik, kao i fotografija najvećeg sina ponosne Like i srpskog naroda - Nikole Tesle. Svoj prostor na naljepnici dijele s dvoje naših suvremenika, koji su, srećom, još uvijek živi i nisu završili svoj posao na Zemlji - prominentnom feministicom i aktivisticom protiv genitalnog sakaćenja, Somalijkom, Ayaan Hirsi Ali te Neilom deGrasseom Tysonom, astrofizičarom i kozmologom, čija je supermoć uvijek bila da na vrlo plastičan i razumljiv način tumači komplicirana znanstvena pitanja.

Organizatori su sredstva za ove darove prikupili donacijama, a sve što je eventualno ostalo bit će usmjereno na njihove aktivnosti u narednom periodu, jer je, navode, o sekularnosti potrebno govoriti, kako bi ista prestala biti “mrtvo slovo na ustavnom papiru”.


Razum kući ovoj (FOTO: Lupiga.Com)

Festivus je proslavljen i u Chillton baru u Splitu te zadarskom Frenki Baru. Također bez potrebe intervencije vojske i policije, niti je javnost izvještena o žrtvama. Organizatori su, štoviše, zadovoljni i odazivom i atmosferom.


Skandalozni pozdrav (FOTO: Lupiga.Com)

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com