DEMOKRACIJA U KINI: Nezavisnoj kandidatkinji na lokalnim izborima ne daju govoriti

M.S.

22. studenog 2016.

DEMOKRACIJA U KINI: Nezavisnoj kandidatkinji na lokalnim izborima ne daju govoriti

Ekipa BBC-ja, vjerovali ili ne, prati lokalne izbore u Kini. Tamo 900 milijuna glasača bira više od 2,5 milijuna lokalnih čelnika. Novinar BBC Newsa dogovorio je intervju sa ženom koja se pokušava kandidirati kao nezavisna kandidatkinja, a u videu koji na Facebook profilu BBC-ja u samo nekoliko dana ima preko pet milijuna pregleda, zabilježili su kako su dočekani pred njezinim vratima.

„Spriječeni smo posjetiti nezavisnu kandidatkinju na izborima u Kini. Želite imati uključen ton dok gledate ovaj video“, stoji u poruci uz video koji prikazuje trojicu muškaraca kako staju pred vrata da bi novinarsku ekipu spriječili da im priđe

„Vidjeli ste, čim smo izašli iz automobila i krenuli prema vratima pojavilo se nekoliko muškaraca kako bi nas spriječili. Imamo dogovoren razgovor s ovom ženom koja samo koristi svoje pravo da se kandidira na izborima. Muškarci su odjeveni u običnu odjeću, i možemo samo pretpostavljati da se radi o policajcima u civilu“, govori reporter koji se ipak probija do vrata kako bi pokucao.

Žena izlazi na vrata i poziva ekipu unutra, govori da ne poznaje ljude koji su se okupili, oni skrivaju lica, okreću leđa kameri. Žena na vratima odgovara na pitanje novinara zašto se kandidira na izborima.

„Zato što je to moje pravo, imam pravo kandidirati se...“, govori dok jedan od muškaraca izvana zatvara vrata njezine kuće, njoj pred nosom.

kina_izboriNakon što su joj zatvorili vrata pred nosom, zabarikadirali su joj i prozor (SCREENSHOT: BBC News)

„Otvorite vrata, to su moja vrata“, vapi žena iznutra i ubrzo otvara prozor. Ali i na prozor postavljaju palete kako bi ju sakrili od kamere i okuplja ih se sve više. Kamera u kadru hvata oružje koje jedan od muškaraca drži spremno uz nogu.

„Odlazite“, govori ekipi jedan od tih ljudi koji se nastavljaju gomilati u dvorištu.

Demokratski izbori u Kini su farsa, zaključuje novinar.

„Prema Ustavu svatko stariji od 18 godina ima pravo birati i biti biran, ali kako vidimo, Kina ulaže silan trud i novac kako bi onemogućila ljude da se slobodno kandidiraju na izborima“, komentira BBC-jev reporter.

Kako televizijska ekipa ne odustaje od snimanja, pojavljuje se čovjek koji počinje dijeliti žustre upute gomili muškaraca koja se niotkuda stvorila pred kućom.

„Zbijte se! Stisnite ruke uz tijelo! Nemojte ih dirati, samo ih izgurajte“, čule su se komande. Nakon pola sata uzaludnog pokušavanja da dođu do dogovorenog intervjua, BBC-jevu ekipu doslovno su odvukli do automobila i natjerali da odustane.

„Evo, demokracija na kineski način“, govorio je još u kameru reporter kad je počelo naguravanje i udaranje.

Ime ove junakinje nigdje se ne spominje, i možemo se samo diviti njezinoj hrabrosti da ustane sama protiv režima koji - jasno je prikazano u videu - sve kontrolira i ništa ne prepušta slučaju

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/BBC News