SVIRKOM ZA POEZIJU: Podržite markantnog strica zagrebačke alternative

Vid Jeraj

8. prosinca 2015.

SVIRKOM ZA POEZIJU: Podržite markantnog strica zagrebačke alternative

Sljedećeg petka, 11. prosinca u 20 sati zagrebačka je publika pozvana na benefit-koncert povodom kojeg će bendovi Abergaz, Komesari, Rašpa i Spiridon u klubu Route 66 svirati za – poeziju. Naime, svestrani umjetnik Žarko Jovanovski želio bi objaviti pet zbirki pjesama u jednoj i ovo je korak na tom putu. Promatrajući ga iz rakursa bendova Electric Žare, Geler Fler i Abnor Malan teško je reći je li ovom osebujnom frontmenu bitniji punk ili funk. Publika s festivala u Banja Luci, Kumrovcu i Austriji poznaje ga kao karizmatskog pikarskog razbojnika stiha, koji može izići na crtu i međunarodnim zvijezdama. Tako je prošlogog rujna, na Chili Jazz Festu nastupio uz Kjetil Moster Trio, inače bend saksofonista norveškog benda Röyksopp

Ukratko, diplomirao je devedesetih na Akademiji likovnih umjetnosti i otac je i suprug, punker kakvog bi svaka klapa poželjela za svojeg člana. Svoju potrebu da iziđe iz legende i prijeđe korak preko narodne predaje opisuje i projekt „Petoknjižja“.

Elektrik Žare
Žarko Jovanovski i Elektric Žare (FOTO: Elektric Žare)

„Petoknjižje je zato što sam razvrstavajući pjesme dobio pet logičnih dijelova koji čine cjelinu. Dok originalno 'Petoknjižje' (indijska Pančatantra – op. aut.) ima u sebi priču o počecima, dotle je moje petoknjižje priča o završetku – negativ originala. Gotovo sve pjesme su pisane u zadnje tri godine i sve skupa su autobiografski zapis (ekonomske) krize i mog osobnog pada – ostao sam bez posla, u mizansceni kiselih faca oko mene. To su slike ljudi koji životare od danas do sutra, države 'u kurcu', fašista koji divljaju po državi, frendova koji dobivaju otkaze i ostaju bez posla – ili odlaze iz Hrvatske. U takvoj situaciji gubim status slobodnog umjetnika, okusivši aromu bliskog neumitnog biološkog kraja u društvu koje nije dalo da se živi normalno. Ukratko, postajem tipični primjerak sjebanog života u ovoj zemlji“, rezolutno će Žare. 

Saznajemo kako je prva knjiga, naslovljena 'Hrvatska', uvjetno rečeno – angažirana.

„Ovdje se načima odnos država i ja, ja protiv države“, kaže popravljajući rep svojim zaobljenim prstima. Istoimena poema koja je prožeta ginsbergovskim silnicama već je postala njegov zaštitni znak, a njezina dužina prometena preko desetak listova A4 i dio ikonografije ovog umjetnika. Druga knjiga se zove 'Jebo mu pas mater i životu', a sastoji se od pjesama na rubu pameti te nekih poetskih eksperimenata. Treća je 'Besparica'.

„Nudim opis svoje izgubljenosti i bezvolje u ovom kriznom sunovratu na intimnoj razini, pa jel kome stalo ili nije“, slegnut će ramenima, kuckajući petom o petu svojih crocsica.

Njec Hranjec
Žaretu će podršku pružiti i Njec Hranjec (FOTO: Lupiga.Com)

Četvrta knjiga 'Je l' ti mene zaista voliš' sastoji se od uvjetno rečeno ljubavnih pjesama i mapira kompleksne odnose s bliskim ljudima i u tom je smislu najintimnija, dok je peta i zadnja knjiga jednostavno naslovljena 'Viškovi'.

„Sastoji se od dva dijela – tu je 39 pjesama napisanih za jednu noć. U drugom su dijelu, po mom mišljenju dobre pjesme koje nisu fitale u prve četiri knjige. A zapravo ih većina sadrži traženje razloga zašto uopće pišem“, pomalo tajanstveno kaže glasni mistik za mikrofonom.

Bendovi koje je odabrao tu su po prijateljskoj liniji. A kao velika čast i nipošto slučajnost je i to da će Žaretu podršku pružiti i čovjek koji je na Savskoj cesti s megafonom ljetos čitao Zagorkinu 'Tajnu krvavog mosta', Njec Hranjec. Autorski potencijal prepoznali su i mnogi drugi umjetnici, pa tako i Mak Murtić, saksofonist i skladatelj, koji gostuje na posljednjem albumu benda „Čudovište“, objavljenom u lipnju. 

Svoje misli o kolegi kojeg je upoznala u ruhu prljavog psihodeličnog rock benda Electric Žare, kako ga je okrstio blogger Zli Hadžo, uoči trenutnog zimovanja sastava, s nama je podijelila i Remi iz grupe Elemental.

Remi Elemental
"Žare je samo za neustrašive" - Remi (FOTO: Facebook/Elemental)

„Žare je neustrašivi pjesnik. Jedan od onih koji se ne boji pljunuti, zakrvaviti ruke, ošinuti bez kompromisa i potpuno se ogoliti pred čitateljem. Za to trebaju muda, frende, za to treba petlje. Žare je – petlja“, kaže Remi, koja je i sama pjesnikinja, vokal i frontwoman.

„U njegovom umu su kovitlaci misli kroz koje se probija poput ratnika s mačetom. Siječe i analizira, krči put kroz grmlje lažljivaca i pozera, ranjenike ostavlja. S druge strane, krasi ga emotivnost i iskrenost koja se rijeko viđa u muškom slovu. Ne srami se svojih osjećaja i reakcija, štoviše, izvlači ih na površinu bez zadrške. Sam će sebe poslati kvragu, a nemojte se čuditi ako i vas tamo raketira. Žare je pjesnik vizualac, slikar s metaforom u peru. Ono što ne izrazi u stihu, izrazit će u nastupu. A to je, frende, samo za neustrašive“, temperamentno će Remi.

Cjelokupni prihod od ulaznica s koncerta u petak usmjeren je za potporu ovom markantnom stricu zagrebačke alternative.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: plakat