POKLONI ZA ONE KOJI SI IH NE MOGU PRIUŠTITI: Kako su male poduzetnice pokrenule val humanosti

S.R.

12. prosinca 2019.

POKLONI ZA ONE KOJI SI IH NE MOGU PRIUŠTITI: Kako su male poduzetnice pokrenule val humanosti

„Dragi ljudi, ako niste u mogućnosti kupiti poklon, niste dobili plaću ili ste jednostavno trenutno 'švorc' (biti će bolje, no sikiriki) ... nudimo vam besplatne darove. Nalaze se na stolu ispred Poklon galerije, slobodno ih uzmite, poklonite i razveselite djecu“ - s ovih je nekoliko jednostavnih, iskrenih i toplih, nadasve ljudskih riječi, usred sveopće predblagdanske pomame trgovaca za zaradom, skromna poduzetnica Blaženka Jakopec iz Nove Gradiške, vlasnica male Poklon galerije, pokrenula nešto što može postati doista veliko. 

Nakon, s ljubavlju zapakiranih, besplatnih poklončića za djecu kojoj roditelji ne mogu priuštiti darove, slavonska je poduzetnica drugi dan, na ovaj nesvakidašnji način darivala i svoje sugrađane umirovljenike.

„Drage umirovljenice i umirovljenici koji 'krpate' od 1. do 1. u mjesecu, a najurednije ste platiše u ovoj zemlji, uzmite slobodno poklon, poklonite i razveselite se! Pokloni su na stolu ispred Poklon galerije, nemate obvezu da se javite u trgovinu“, napisala je poduzetnica na svojoj Facebook stranici. 

I baš kao u nekom idiličnom filmu, već drugi dan Blaženkina ideja više nije bila usamljena, počela se širiti Novom Gradiškom poput virusa, te su se lijepo zapakirani pokloni ovih dana mogli uzeti ispred još nekoliko tvrtki.

„Ako iz bilo kojeg razloga ne možete kupiti poklon za djecu... slobodno se poslužite poklonima koje smo pripremili za sve vas... Roditelji, djeco, nemojte se ustručavati, dođite i usrećite svoje najmilije...“, poručila je i poduzetnica Jasna, koja je veliku kutiju, punu poklona, postavila i ispred svoje firme. Kontaktirali smo ju, no niti Jasna Mirković, koja baš kao i Blaženka, nije željela da se ističe i da se previše piše o njima, niti da se spominju njihove tvrtke, jer to, kako kažu, u ovoj priči nije bitno. 

„Iza kulisa ove doista posebne ideje, koja je u samo nekoliko dana usrećila mnoge naše male i velike sugrađane, stoji Blaženka, ja sam joj se priključila, a nadam se da će i ostali. No, niti Blaženka, niti ja ne želimo da se piše o nama, da se spominju naše tvrtke, da se objavljuju naše fotografije, jer tada bi ova prekrasna ideja počela ličiti na samo još jednu u nizu predblagdanskih reklama, a to nikako nije cilj ove akcije“, kaže nam Jasna. 

Cilj je, kako ističe, probuditi humanost, potaknuti sve koji su u mogućnosti da pomognu onima kojima je to potrebno, cilj je pokazati ljudima koji trenutno možda nemaju novca da oko sebe imaju ljude i da nisu sami. Besplatni pokloni neće riješiti njihove probleme, ali će u ovo vrijeme blještavila unijeti svjetlo i u njihov život i usrećiti ih, kažu nam novogradiške poduzetnice, u nadi da će se pozitivna vibra koju su spontano započele proširiti i daleko van granica njihovog grada. 

Hoće li gruda koju su zakotrljale prerasti u lavinu dobrote, ovisi o svima nama, o dobroj volji da odvojimo nešto novca i malo vremena te složimo poklon i darujemo ga nekome kome će on ove, a možda i nakon mnogo, mnogo godina, biti jedini dar koji je dobio i zasigurno dar koji će se pamtiti.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"