ZAGREB KAKVOG VIŠE NEMA: Trešnjevačke uspomene na Kino Triglav

Lupiga.Com

24. rujna 2014.

ZAGREB KAKVOG VIŠE NEMA: Trešnjevačke uspomene na Kino Triglav

Katerina Duda zagrebačka je studentica sociologije na Filozofskom fakultetu, odnosno Akademije likovnih umjetnosti, smjer - novi mediji. Njezin petominutni video pod nazivom „Kino“ govori o trešnjevačkom kinu Triglav, koje se nekoć nalazilo u Okićkoj ulici. Autoričini sugovornici prisjećaju se vremena dok je Triglav još uvijek bio u pogonu, filmova koji su se tamo prikazivali i svojih doživljaja vezanih za to mjesto. Trešnjevačko, kvartovsko kino - kakvih u Zagrebu, na žalost, više nema - zatvoreno je sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća. Na mjestu Kina Triglav u Okićkoj ulici danas se nalazi trgovina Drogerie Markt.

S internet adrese www.mapiranjetresnjevke.com prenosimo bilješku o Kinu Triglav:

"Kino Triglav je najdugovječnije trešnjevačko kino koje je djelovalo u Okićkoj ulici 1 od 1941. godine pa do sredine 90-ih. U knjizi Daniela Rafaelića 'Kinematografija u NDH' spominje se otvaranje tog kina:

'Tako je posebno iznenađenje izazvalo i otvorenje kina Patria na zagrebačkoj Trešnjevci, 27.VII. 1941. u sedam sati navečer. Uz film dijelile su se i znakovite nagrade: cigarete, bomboni, vino, pivo, ulaznice, ali i trajna ondulacija kose! Prije filma publiku je zabavljao Zabavni kabaret Zajček.'

Nakon Drugog svjetskog rata je kino slijedilo tada popularan trend nazivanja kina po planinama (Mosor, Kosmaj, Kozara, Romanija, Kalnik…) i kino je nazvano Triglav da bi osamostaljenjem Hrvatske ime ponovo bilo promijenjeno u početno Patria.

Bilo je to malo kino sa 20-ak redova parketa i nekoliko redova na balkonu, tipičnim stolicama presvučenim skajem, projekcijama "u 4, 6 i 8" (dakle, 16, 18 i 20 sati) i repertoarom kojeg su sačinjavali pretežno akcijski, soft porn i western filmovi uz pokoji veliki naslov – nakon što se izvrtio u glavnim dvoranama.

Zanimljivost ovog kina je da se nije nalazilo u neposrednoj blizini središta Trešnjevke, Trešnjevačkog placa, kao ni drugog važnog centra okupljanja, okretišta tramvaja na Remizi."


Na ovom mjestu pogledajte petominutni video Katerine Dude.


 

 

Lupiga.Com