PROČITAJTE POVIJESNI GOVOR PREDRAGA MATIĆA: „Sada biramo hoćemo li živjeti u 21. ili 17. stoljeću“

Ivor Fuka

24. lipnja 2021.

PROČITAJTE POVIJESNI GOVOR PREDRAGA MATIĆA: „Sada biramo hoćemo li živjeti u 21. ili 17. stoljeću“

„Rezolucija“ hrvatskog europarlamentarca Predraga Matića Freda, odnosno njegovo Izvješće o stanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u u kontekstu zdravlja žena, uznemirilo je mnoge u Hrvatskoj iako ga nisu ni pročitali.

No, o tome malo kasnije. Prvo pročitajte povijesni govor Predraga Matića kojeg je održao jučer u Europskom parlamentu pozvavši zastupnice i zastupnike da izglasaju rezoluciju. U petominutnom emotivnom govoru Matić je apelirao na zastupnice i zastupnike da obrane ljudska prava i da zajedno grade Europu 21. stoljeća. Govor je sinoć osvanuo na YouTubeu, a Lupiga je napravila njegov transkript. 

„Poštovana povjerenice, kolegice i kolege, europska javnosti,

nakon gotovo dvije godine teškog i predanog rada pred vama je odluka o kojoj će se, vjerujte mi, pričati još godinama nakon samog izglasavanja. U rezoluciju o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena uložen je veliki trud mojih suradnica, kolegica iz moje zemlje, ali i mnogih predstavnica neprofitnog sektora i stručnjakinja iz cijele Europe i svijeta. Ne mali doprinos dale su i druge kolegice iz ostalih političkih grupacija Europskog parlamenta. Svima njima veliko hvala.

Napravili smo, usudio bih se reći, odličan, moderan i uravnotežen tekst uvažavajući mnoge kompromise, ali nikada ne dovodeći u pitanje samu temu rezolucije, zdravlja i zaštite ljudskih prava. Pohvalne ocjene gotovo svih koji su do sada vidjeli tekst uvjeravaju me da smo napravili dobar posao. Ljute, bezočne, uvredljive i degutantne kritike onih drugih opet mi daju za pravo da budem zadovoljan učinjenim. Dobio sam stotine mejlova, poruka i dopisa, čak su mi slali i nekakve morbidne lutke. Proteklih dana i mjeseci nazivali su me čak i Hitlerom, i to oni kojima su inače puna usta dobrote, mira, ljubavi i milosrđa. Mene, ratnog veterana i devetomjesečnog zatočenika tri koncentracijska logora smrti. Dragi moji, niste me se nimalo dojmili, a kamoli zaplašili, naprotiv. 

Sutra ćemo u ovom visokom domu, uvažene zastupnice i zastupnici, imati priliku javno pokazati tri vrlo važne stvari: Mi muškarci; kolika nam je važna ravnopravnost i kolika nam je razina poštovanja prema ženama i njihovom zdravlju i ljudskim pravima, vi žene; kolika vam je razina samopoštovanja, a svi zajedno kakvu Europu želimo.

Sutra donosite dalekosežnu odluku o više od 250 milijuna europskih žena, no za trenutak ostavite to po strani i ako vam je lakše, znajte da donosite važnu odluku o razini zaštite zdravlja i osnovnih zdravstvenih prava vaše kćeri, majke, supruge i sestre. Pri tom, nemojte biti licemjerni poput našeg donedavnog mađarskog kolege, koji je dopodne pisao restriktivne zakone, a koje bi navečer sam žestoko kršio (slučaj Jozsefa Szajera, mađarskog eurozastupnika konzevativne stranke Fidesz koji je sudjelovao na "gay partyju" u Bruxellesu, vidi link, op. Lupiga) . Zar ćete od toliko dobrih stvari koje ova rezolucija nudi svim osobama Europe, kao što su seksualno i reproduktivno zdravlje, kao dio dobrog zdravlja, pristup sigurnim menstrualnim proizvodima, sveobuhvatni zdravstveni odgoj prilagođen uzrastu, suvremena kontracepcijska sredstva kao strategija za postizanje rodne ravnopravnosti, skrb u vezi sigurnog i legalnog pobačaja utemeljenog na zdravlju i pravima žena, pristup liječenju neplodnosti, skrb za sve trudnice, rodilje i babinjače, zaštitu prava LGBTQI osoba, onih koji su godinama terorizirani od strane nazadnjačke agende. Pružanje usluga u vezi sa seksualnim i reproduktivnim zdravljem i pravima tijekom pandemije Covid-19 i svim drugim kriznim okolnostima. I sve ste to spremni zanemariti i dohvatiti se isključivo pitanja pobačaja uz nevjerojatnu količinu laži i manipulacija?

Ne želim gubiti vrijeme i energiju na objašnjavanje onima kojima nije do isitne i znanstvenih dokaza, ali svejedno moram reći nekoliko riječi o tome.

Manipulira se činjenicama, pa evo samo par odgovora koji su u tekstu rezolucije potpuno jasni: Pitanje zdravstva je u nadležnosti zemalja članica, nitko se ne zalaže za pobačaj, a posebno nema govora o tome da bi on bio metoda kontracepcije. Jednak je broj pobačaja u zemljama gdje je on dopušten i zabranjen, samo što su u ovim drugima najčešće opasni po zdravlje žena. Zbog toga svake godine u svijetu umire 23.000 žena. Naš je nepokolebljiv stav kako je pobačaj za svaku ženu izuzetno težak izbor, ali na kraju svega uvijek mora ostati izbor. Nitko ne brani liječnicima pravo na uskratu medicinske usluge iz osobnih razlog, ali zdravstvena usluga istovremeno mora osigurati liječnika koji će pružiti traženu uslugu, i sve to jasno piše. Samo onima koji i danas misle da su žene drugorazredna ljudska bića i da takva trebaju i ostati, nikada i ništa nećemo uspjeti dokazati. Oni neka i dalje paze kuda hodaju da ne padnu s ruba ravne zemljine ploče. 

Ovu rezoluciju posvećujem svojoj majci i supruzi, svim sadašnjim hrabrim ženama, kao i onima koje nisu uspjele dočekati, makar čuti što im želimo omogućiti kao našim punopravnim i u svemu jednakim građankama 21. stoljeća, te s posebnim poštovanjem prema gospođi Estreli iz Portugala, čiji trud od prije desetak godina nećemo zaboraviti (Edite Estrela, portugalska političarka koja je 2013. godine sastavila Izvješće o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravu, vidi link, op. Lupiga).

Poštovane kolegice i kolege, sutra je veliki dan za Europu i cijeli napredni svijet, sutra odlučujemo i o pozicioniranju Europe kao zajednice koja odabire živjeti u 21. ili 17. stoljeću. Ne dopustite da nas povijest zapamti kao ove druge!

S iznimnim ponosom dajem ovaj tekst na glasanje i čvrsto vjerujem da će on biti izglasan jer ja vjerujem u Europu. Hvala vam lijepa.“

Klub zastupnika Europskih konzervativaca i reformista u Europskom parlamentu sinoć je zatražio da se Matićevo izvješće u potpunosti izbaci s dnevnog reda i da se o njemu uopće ne raspravlja u Parlamentu. 

„Pogađate, kolege/ice iz HDZ-a su to podržale“, poručio je sinoć Matić, zaključivši: „Pa neka pričaju da podržavaju temu, ali ne i izvješće. Ne, oni žele cijelu temu zamračiti.“

A o Matićevom izvješću, koje u cijelosti možete pročitati na ovom linku, jučer se u Hrvatskom saboru vodila žustra polemika. Saborski zastupnik Jure Brkan u ime Kluba HDZ-a izvješće Europskom parlamentu vidi kao „Matićeve kerefeke“, dok se Mostova Marija Selak Raspudić žestoko obrušila na izvješće nazvavši ga neprihvatljivim.

„Odakle Fred Matić uopće u ovoj priči. Nemojmo se lagati. Matić veze sa ženskim pravima ima koliko i ja s Ministarstvom branitelja. Dakle, pravo pitanje je tko je stvarni autor ovog izvješća, odnosno koju korist od njega izvlači“, poručila je iz Sabora Marija Selak Raspudić, koja je inače predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova i koja je ovom prilikom sebe nazvala „kvalitetnom i proaktivnom“. Istovremeno Hrvoje Zekanović, zastupnik Hrvatskih suverenista, mahao je sa saborske govornice lutkom embrija koju je nazivao „modelom djeteta“. 

U raspravu su se uključili i HDZ-ovi eurozastupnici. Pojedinci iz vladajuće stranke tvrdili su da Matićevo izvješće želi zabraniti liječnički priziv savjesti. HDZ-ov europarlamentarac Karlo Ressler istrčao je na Twitteru optužujući Matića za ideološki najradikalniji dokument u ovom mandatu Europskog parlamenta, da docira, a sve „perfidno koristeći krinku zdravlja žena“. Bilo je tu i brisanja tvitova nakon što je postalo jasno da neki uopće nisu pročitali dokument, a citiraju stvari kojih u dokumentu jednostavno nema. Naime, priziv savjesti se ne želi zabraniti, već se ukazuje državama da, unatoč pravu liječnika na priziv savjesti, one moraju osigurati pacijenticama pristup zdravstvenoj skrbi u području u kojem žive. Primjerice, Lupiga je u više navrata pisala o prizivu savjesti koji se toliko raširio da u velikom broju hrvatskih bolnica nema niti jednog liječnika koji obavlja pobačaje, već se svi prizivaju na savjest zbog čega žene moraju putovati i po stotinu kilometara kako bi ostvarile svoje zakonsko pravo na zdravstvenu uslugu. 

Drugi HDZ-ov zastupnik, Tomislav Sokol ustvrdio je da je Matić pijun „stranih lobija“, a očekivano se uključila i Crkva. Komisija Hrvatske biskupske konferencije poručila je da Matićevo izvješće sadrži „brojne uznemirujuće elemente“ i da ga eurozastupnici moraju odbaciti, između ostalog jer se ono „odmiče od kršćanskih korijena Europe“. I na Kaptolu misle kao i HDZ, identično, da Matić pod krinkom „brige za zdravlje žena“ promovira ideološka i svjetonazorska pitanja. Također su poručili i kako je pravo na pobačaj nepostojeće ljudsko pravo

O Matićevom izvješću trebalo bi se glasati danas, a još je ranije najavljeno kako će na njega biti podneseno više od 150 amandmana. Ukoliko rezolucija bude izglasana ona neće biti obvezujuća za države članice Europske unije, jer Europski parlament nema ovlasti poništiti odluke o zabrani pobačaja u državama članicama, već je cilj ukazati na europske vrijednosti i standarde zaštite ženskih prava kojima društvo treba težiti.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

Reflektor

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

 Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost udruge Lupiga