MUZIČARI U NEOBIČNIM ULOGAMA: Damir Urban i Mile Kekin predstavili svoje slikovnice

T.M.

11. studenog 2022.

MUZIČARI U NEOBIČNIM ULOGAMA: Damir Urban i Mile Kekin predstavili svoje slikovnice

Mnoštvo zainteresiranih pohrlilo je ove srijede u paviljon broj šest Zagrebačkog velesajma gdje je muzičar Damir Urban u sklopu Interlibera održao promociju. No, Urban nije promovirao novi album, već je predstavio svoju slikovnicu „Ludi Škarpa“ koja je objavljena u nakladi Croatia Recordsa, a na zanimljiv način se bavi okolišnim temama za one najmanje.

„Ludi škarpa“, inače je pjesma s Urbanovog posljednjeg albuma „Lipanj, srpanj, kolovoz“, na kojoj njegovo pjevanje prate dječji glasovi, pitajući se „a tko je on, taj ludi Škarpa”. Ideja za slikovnicu potekla je od Urbanovog danas sedmogodišnjeg sina Istoka Zole, koji je strastveni crtač. Sam Urban prepričao je kako se ideja rodila jednog jutra kada je na putu od kuće do dječjeg vrtića poveo zanimljiv razgovor sa sinom. 

Damir Urban
Urban na predstavljanju "Ludog Škarpe" (FOTO: Croatia Records/Goran Berović)

„On je u to vrijeme bio zaluđen ribama, smislio je cijelu priču i ispričao mi je. Ja sam to kasnije malo popravio, ali esencija je potpuno njegova“, objašnjava Urban, dodajući kako Istoka Zolu više ribe ne zanimaju, ali je u međuvremenu napisao cijelu hrpu drugih priča. 

A ideja prati čistača Franu, koji se, u želji da izbori što bolji status u svijetu „debelog mora“, lažno predstavlja kao Ludi Škarpa, mistični lik kojeg nitko nikad nije vidio, a oko kojeg kruže razne priče. I tu, na 34 stranice raskošnog izdanja, kreće ova neobična pustolovina. 

Od ideje do realizacije „Ludog Škarpe“ prošlo je dvije godine, a slikovnica je po prvi put predstavljena početkom lipnja u botaničkom vrtu riječkog Prirodoslovnog muzeja. Na ovotjednoj zagrebačkoj promociji slikovnice Urban je na pozornicu pozivao djecu na čitanje, što će mališanima, koji već dobro znaju riječi pjesme, zasigurno dugo ostati u sjećanju. 

Urban napominje i da je na ovaj način klincima htio pokazati kako zbog ljudske nebrige morsko dno može izgledati. U njemu su boce, stari bicikli, plastične vrećice … Na taj način, kaže, želio je osvijestiti djecu o tome kako ljudi Jadranskom moru čine zlo

Damir Urban
„A tko je on, taj ludi Škarpa?” (FOTO: HINA/Lana Slivar Dominić)

Inače, autor ilustracija za „Ludog Škarpu“ je poznati domaći ilustrator, Tomislav Torjanac, u dječjem svijetu najpoznatiji po sjajnim ilustracijama za „Grgu Čvarka“ i „Kako živi Antuntun“. Ovaj nagrađivani ilustrator u ovu je priču dospio sasvim slučajno. Naime, Urban je nakon što je dovršio priču o „ludom Škarpi“, svome sinu snimio audio zapis napisanog teksta. Taj je audio zapis poslao nekolicini prijatelja, a oni svojim prijateljima te je tako završio i kod Torjanca koji se oduševio i razigrano nacrtao svoju viziju „Ludog Škarpe“. 

Mile Kekin
I Kekinovu slikovnicu ilustrirao je Torjanec (FOTO: HINA/Lana Slivar Dominić)

Zanimljivo, Torjanac je ilustrator i slikovnicu jednog drugog poznatog muzičara, Mile Kekina, koja je također predstavljena na Interliberu. Kekinova slikovnica zove se „Mala“ i objavljena je u nakladi Profila, a, kako kaže, ona potiče na razmišljanje i zauzimanje kritičkog stava prema stereotipima vezanima uz izgled i društveno prihvatljivo ponašanje, posebno djevojčica od kojih se traži da uvijek budu savršeno lijepe.

„Priča je ipak i šira od toga, jer govori o svima koji se teško ili nikako uklapaju u očekivanja, kako svojih roditelja, tako i društva“, reći će Kekin kojeg je za priču inspirirala vlastita kćerkica Miša, tako da je napisao pjesmu, koja bi se trebala naći na njegovom sljedećem albumu, a onda je od pjesme, uz nagovor i poticaj jednog prijatelja, nastala slikovnica „Mala“. 

Mile Kekin
Kekin na Interliberu (FOTO: HINA/Lana Slivar Dominić)

Slikovnice su mu, dodaje, puno pomogle u roditeljstvo i u pronalaženju odgovora na razna pitanja koja muče djecu. Pjesmu "Mala" od jučer možete poslušati na Kekinov YouTube kanalu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/Lana Slivar Dominić