BEZVREMENSKA LJEPOTA: Ovako je National Geographic predstavio Bosnu i Hercegovinu

J.B.

5. srpnja 2017.

BEZVREMENSKA LJEPOTA: Ovako je National Geographic predstavio Bosnu i Hercegovinu

„Otkrijte bezvremensku ljepotu – od drevnih dvoraca do šumovitih klisura – Bosna i Hercegovina“, stoji su u opisu videozapisa koji je objavio National Geographic Travel na svojim službenim profilima na Facebooku i Twitteru te odmah „zaradio“ more lajkova. Rijetko koji status na Facebook profilu National Geographic Travela pređe tisuću lajkova, a ovaj je, otkako je jučer ujutro objavljen, prikupio već gotovo 30.000

Uz muziku koja pojačava dojam video započinje kadrovima panorame mostarskog Starog grada, sa Starim mostom i zelenom Neretvom u prvom planu. Potom preko kadra izmaglice nad gustom šumom, kamera odlazi do nedaleke Kravice, gdje rijeka Trebižat pravi fantastične slapove da bi se iza toga u videu ukazala i panorama drevnog Počitelja. Tu video nakratko završava s Hercegovinom i kamera odlazi na sarajevsku Baščaršiju gdje kod Sebilja golubovi tragaju za svojim obrokom. 

Videozapis nastavlja panoramom Vranduka, srednjovjekovnog kraljevskog grada, da bi se kamera ponovno vratila na mostarske ulice i do dronom snimljenih slapova Trebižata. Do kraja videa, uz povremeno korištenje timelapse tehnike, gledatelji još mogu vidjeti impresivnu kulu kod Srebrenika, maglajsku tvrđavu, vrelo hladne Bune i blagajsku tekiju, a iako snimke nisu pretjerano dotjerane niti snimljene za idealnih vremenskih uvjeta, nakon odgledanog malo tko ne bi poželio posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Inače, radi se o videu autora Sama Jacksona, kojeg je National Geographic objavio u skraćenoj verziji i poprilično premontiranog. Originalna verzija, naslovljena „Bosna kroz moje oči – drevna zemlja zaboravljene ljepote“, traje minutu dulje i sadrži još nekoliko prekrasnih kadrova više. Video je Jackson na svoj YouTube kanal „digao“ 19. lipnja, objasnivši kako je Bosnom i Hercegovinom putovao mjesec dana. Međutim, svoju slavu njegov je uradak stekao tek kada ga se domogao National Geographic. Dok je original pogledan tek 4.000 puta, ovaj na Facebooku National Geographic viđen je već milijun puta. S obzirom da je originalna verzija daleko impresivnija, umjesto one National Geographica na ovom mjestu donosimo vam original. 

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube