NEKA NAS U POZORIŠTU: Tri mjeseca teatra, dobrog druženja, kritike i ljubavi

I.F.

29. siječnja 2017.

NEKA NAS U POZORIŠTU: Tri mjeseca teatra, dobrog druženja, kritike i ljubavi

Nakon tri mjeseca trajanja festivala TIFBU, „festivalu malih pozorišnih formi, mjestu dobrog druženja, kritike, ljubavi i teatra“, kako ga nazivaju organizatori, poznata je i pobjednica. Iako je publika festivala koji se u Bugojnu održavao tijekom studenog, prosinca i siječnja, predstavu Teatra Fedra Bugojno „Đavolja posla“ i monodramu Tijane Jovanović „Oprostite, molim vas, mogu li da prođem?“ ocijenila jednakom ocjenom – maksimalnom peticom – Grand prix festivala, TIFBU Reflektor, otišao je u ruke mlade glumice Tijane Jovanović.

Na ovom festivalu ne postoji stručni žiri, već je mjerodavna isključivo publika koja je na kraju svake odgledane predstave bilježila svoje ocjene u rasponu od 1 do 5

Tijana Jovanović
Pobjednica festivala Tijana Jovanović s monodramom „Oprostite, molim vas, mogu li da prođem?“ (FOTO: TIFBU)

„Teatarski internacionalni festival Bugojno 2016. završava svoje tromjesečno teatarsko putovanje. Na TIFBU sceni publika je uživala u različitim teatarskim žanrovima. Festival je počeo sa predstavom 'LIFE', te najavio živost i životnost ovogodišnjeg programa, a završio je sa predstavom 'Oprostite, molim vas, mogu li da prođem?', pa ga je publika i pustila da prođe, do sljedećeg viđenja u novembru ove godine“, rezimirali su organizatori, napominjući kako je festival TIFBU postao okupljalište mladih glumaca, studenata akademije te mjesto najiskrenije publike i ljudi koji su zaljubljeni u teatarsku umjetnost.

Pored spomenute dvije predstave koje su ocijenjene čistom peticom na festivalu su postavljene i predstave „LIFE“ Banjalučkog studentskog pozorišta (prosječna ocjena publike 4,42); „Bosanac na odmoru“ Rijada Gvozdena (4,64); „Koktel“ Marka Nedeljkovića (4,65); „KO JE TO?“ Marka Vukosava (4,49); „'Ajmo na Fuka“ Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog Pozorišta Mostar (4,55); „GRANICE“ DIS-Pozorišta mladih (4,05); „Čehovljeve pripovetke“ Akademije umetnosti Novi Sad (4,40); „Fatima, nevjesta od boli“ MTM Mostar (4,56); „PENDREKMEN“ Kazališta BESA sa Visa (4,57) te „Portret maligne ćelije“ AP „Branislav Nušić“ iz Šida (4,83). 

Van konkurencije, bez prilike za ocjenjivanjem, nastupili su i prošlogodišnji dobitnici TIFBU Reflektora, studenti Akademije umjetnosti Banja Luka, s predstavom „Umjetnost Imitacija“ te stand up komičar Pedja Bajović s predstavom „S NOGU“. 

TIFBU Bugojno
Mladi glumci i studenti pokazali su sve što znaju (FOTO: Edin Batoo Ćatić)

„Da ovogodišnji slogan 'Neka nas, u pozorištu' ima smisla, pokazali su nam Bugojanci - jer za sve predstave na TIFBU festivalu, tražila se karta više“, kažu iz TIFBU festivala, čiji će direktor, Amel Ugarak, primijetiti da je ovo po trajanju i konstrukciji jedinstven festival u Bosni i Hercegovini. 

„Putem ovog Festivala malih formi imamo cilj da pružimo našoj publici konstantan dah teatra, da budemo faktor razvoja regionalne teatarske scene, da damo priliku mladim glumcima i studentima da dođu do publike i pokažu sve što znaju i nađu svoje mjesto na teatarskoj sceni. I ono što danas znamo je da ovo što radimo je zaista vrijedno našeg truda i rada i svi smo na kraju pobjednici, pa zbog svega toga: 'Neka nas, u pozorištu'“, kaže Ugarak.

Službeni kraj ovog zanimljivog festivala dogodit će se u utorak, kada će Sanja Krnjajić predstaviti svoj foto-putopis „Šri Lanka – zemlja osmijeha“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: TIFBU