SAVRŠENO MJESTO: Prvi festival ponovne uporabe

D.P.

2. lipnja 2023.

SAVRŠENO MJESTO: Prvi festival ponovne uporabe

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša Zelena akcija vas, od 5. do 8. lipnja, poziva na Prvi festival ponovne uporabe. U četiri festivalska dana, uz volonterke i volontere Zelene akcije, naučit ćete kako stare stvari popraviti i ponovo upotrijebiti što nije dobro samo za vaš novčanik, već i za okoliš.

U sklopu festivala moći ćete besplatno popraviti bicikl, manji namještaj, električne uređaje, razmijeniti odjeću te naučiti osnove šivanja i krpanja, kao i tajne izrade voskomota – višekratne folije za pakiranje hrane.

Bez popravka dobri stari uređaji osuđeni su na deponij, odakle, u najpovoljnijem scenariju slučaju, idu u skupi i mukotrpni proces reciklaže. Neželjeni pokloni i odjeća koji leže po ormarima, pak, u najboljem slučaju, skupljaju prašinu. No, ukoliko ih donesete na razmjenu, lako se može dogoditi da nekoga usrećite kakvom novotarijom koju sami slabo cijenite. Na ovaj način starim stvarima dajete novi život, a produljenje životnog vijeka proizvoda važan je element kružne ekonomije. Time se smanjuje stvaranje otpada, umanjuje prekomjerna proizvodnja i konzumacija dok se, istovremeno, čuvaju ograničeni Zemljini resursi.

Već u ponedjeljak vas Zelena akcija poziva u park Ribnjak gdje će se, od 18 do 20 sati, u Centru mladih održati radionica oživljavanja nefunkcionalnih aparata i predmeta, „Repair cafe“. U druženju s volonterima zasigurno ćete omiljenu staru budilicu osposobiti da vas jutrom budi vesele kao dijete. Osim malih kućanskih aparata, možete ponijeti i manje komade namještaja. Pripremite se da nešto i naučite jer volonteri ne rade baš sasvim sami.

Sljedećeg dana u Centru za kulturu i informacije Maksimir, koji se nalazi u Švarcovoj 18, od 19 do 20:30 sati možete sudjelovati na radionici „Šiv-pop“. Slobodno sa sobom ponesite omiljenu majicu iz tinejdžerskih dana kada je vaše tijelo još uvijek imalo hrabrosti izazivati silu teže. Zajedno s volonterima i volonterkama možete napraviti preinake na omiljenoj odjeći i prilagoditi je uvjetima nastalim neminovnim protokom vremena. Osim s novom-starom odjećom, kući se možete vratiti s manjom ili većom platnenom vrećom. Naime, ovdje mislimo na popularni ceker, jer vrijedne volonterke i volonteri pomoći će vam da na licu mjesta skrojite i sašijete ovaj svevremenski modni dodatak. 

Osim što prkosi konzumerizmu, Zelena akcija se vješto bori i protiv zakona fizike pa ćete na istom mjestu, i u isto vrijeme, moći naučiti male tajne velikih majstora voskomota. Riječ je o višekratnoj foliji za čuvanje hrane koju ćete naučiti izraditi od pamučne tkanine i malo voska. Umjesto da u dućanima kupujete skupu plastičnu foliju koju potom s gađenjem bacate jer se umastila majonezom, višekratni voskomot godinama možete koristiti za umatanje omiljenih sendviča i druge hrane. Od majoneze se očisti jednako lako kao i tanjur.

„Pravilnim održavanjem voskomot može trajati i više godina. Kao i jednokratna folija štiti hranu od vanjskih faktora poput razine vlage, temperature, svjetla i različitih mirisa te je iznimno jednostavna za korištenje budući da je kao i jednokratna, također prianjajuća. Oblikuje se u rukama pomoću tjelesne topline. Ova višekratna folija može se s lakoćom izraditi na pamučnoj tkanini, a potpuno je prirodna, ekološka i biorazgradiva. Ako izgubi svojstva prianjanja, to znači da se vosak samo malo istrošio te ju se samo mora 'osvježiti' apliciranjem novog sloja voska što je vrlo jednostavno nakon što na radionici savladate tehniku izrade. Na radionicu možete ponijeti svoje uzorke pamučne tkanine od starih krpica čiji uzorak volite. Za one koji nemaju svoje krpice, mi ćemo osigurati sve potrebne materijale kako biste uspješno izradili svoj voskomot i stali na kraj kulturi bacanja“, napominju organizatori Prvog festivala ponovne uporabe.

Trećeg dana festivala ponovo ste pozvani u Centar mladih Ribnjak gdje se od 18 do 20 sati održava „SWAP party“

„U svom osnovnom obliku, to je sastanak i zabava na kojoj se ljudi okupljaju kako bi razmijenili odjeću, obuću, modne dodatke i slično, a sve kako bi se riješili stvari koje više ne namjeravaju koristiti te ih zamijenili novima”, kažu iz Zelene akcije.

Ukratko, savršeno mjesto da pronađete nekoga tko ima sličan ukus kao i vi.

Posljednjeg dana festivala Zelena akcija će vas i vaše pokvarene bicikle ugostiti u svojim prostorijama u Frankopanskoj 1 od 17 do 20 sati na „Bic-popu“. Za one koji su poodavno odselili iz Zagreba, pa se možda i ne sjećaju, biciklopopravljaona je jedna od najstarijih aktivnosti Zelene akcije. Volonteri i volonterke će pregledati vaše dvokolice, trokolice i monocikle te ih pripremiti za nove avanture. Ukoliko imate volje, i sami možete naučiti pokrpati probušenu gumu, nauljiti lanac i ostale vještine održavanja ovog omiljenog prijevoznog sredstva. 

Sudjelovanje u svim aktivnostima besplatno je, međutim zbog očekivanog velikog interesa za neke aktivnosti je potrebna prijava koju trebate poslati na e-mail marko@zelena-akcija.hr. Konkretnije za „Repair cafe“, „Šiv-pop“ i izradu voskomota potrebno je da se prijavite, dok za „SWAP party“ i „Bic-pop“ prijava nije potrebna. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Zelena akcija