NOAM CHOMSKY: "Mogla bi se dogoditi velika katastrofa za buduće generacije"

Hrvoje Šimičević

27. travnja 2015.

NOAM CHOMSKY: "Mogla bi se dogoditi velika katastrofa za buduće generacije"

Terorizam je, tvrdi Noam Chomsky, ugledni američki mislilac, jedan od većih problema današnjice. Njegovo je mišljenje da je Obamina politika korištenja bespilotnih letjelica globalna teroristička kampanja koja je po razmjeru i utjecaju historijski neusporediva s bilo čime drugim. "Ona je formalno, službeno i eksplicitno ciljana na ljude koji bi nam jednoga dana mogli nauditi. Potrebno ih je, stoga, ubiti, zajedno sa svima koji se nađu pored njih. Da je Al Kaida pokrenula takvu kampanju, bili bismo skandalizirani. Vjerojatno bismo ih riješili nuklearnim oružjem. No, to je službena politika koju podržavaju zapadne zemlje. Globalni terorizam je ozbiljni problem, a američka politika bespilotnih letjelica je na samom njegovom vrhu", analizira Chomsky, među ostalim, u videu koji vam donosimo u ovoj novici.

Dvije su ključne opasnosti za čovječanstvo u 21. stoljeću, smatra Noam Chomsky. Sjene koje se nadvijaju nad svime ostalim su prema mišljenju velikog američkog mislioca klimatske promjene i globalna nuklearna prijetnja. 

"Klimatske promjene mogle bi biti stravične. Premda postoje mjere koje bi ih mogle umanjiti, one se u najvećem dijelu svijeta ne provode", rekao je Chomsky, gostujući nedavno posredstvom video intervjua na jednoj od tribina u Münchenu, u sklopu događaja na kojem se raspravljalo o zviždačima, aktivizmu, alternativnim medijima i brojnim drugim temama. Komentirajući prijetnje koje donose klimatske promjene, Chomsky je kazao kako bi, želimo li umanjiti nadiruće katastrofe, trebali ostaviti preostalo fosilno gorivo u zemlji.

"Međutim, događa se upravo suprotno. Energetske korporacije iskorištavaju sve prilike da izvuku svaku kap nafte iz zemlje. To je dio logike kapitalističkog tržišta: maksimizacija profita u što kraćem roku, bez sagledavanja dugoročnih posljedica. To bi, stoga, mogla biti velika katastrofa za buduće generacije", poručio je Chomsky, dodajući kako ne bismo smjeli podcijeniti ni prijetnju nuklearnog rata.

"To je konačna katastrofa kojoj smo se u više navrata približili. I u ovom slučaju u teoriji imamo rješenja za micanje prijetnji, ali ih ne koristimo. Štoviše, nuklearni programi se upravo proširuju i povećavaju milijardama dolara. Nije isključeno da neke od ozbiljnih kriza u Ukrajini, Bliskom istoku i na drugim mjestima neće prerasti u nuklearni rat", rekao je slavni lingvist. U pozadini svega je, smatra on, drugi problem: neoliberalni napad protiv globalne populacije, koji se vremenski odvija već cijelu jednu generaciju.

"Na različitim mjestima on ima različit utjecaj. Malo se područja uspjelo zaštititi od takvih trendova. Prvi puta u zadnjih 500 godina Južna Amerika se počela odmicati od zapadne imperijalne kontrole i dominacije. Djelomično je to odgovor na neoliberalni napad koji je tamo bio strašan. U Europi su mjere štednje također bile destruktivne prema demokraciji i ljudskim životima", ističe Chomsky, koji smatra kako zbog napada neoliberalne ideologije u SAD-u demokracija jedva funkcionira.

"Na zadnjim je izborima količina uključenih građana svedena na razinu ranog 19. stoljeća, kad je glasovanje bilo ograničeno na bijele muškarce. To je znak da su ljudi najvećim dijelom napustili nadu u demokratski sustav. Za to su morali imati razloge. Statistike pokazuju da mišljenje većine više nema utjecaj na kreiranje politike. Nju određuje ekstremno mala količina ekstremno bogatih. To je plutokracija, a ne demokracija", tvrdi Chomsky, podsjećajući kako je od početka neoliberalnog napada, koji je eskalirao za vrijeme Ronalda Reagana, za većinu stanovništva bilo razdoblja stagnacije.

"Realne plaće za radnike vraćene su na razinu '60-ih godina, dok je paralelno s time došlo do rasta produktivnosti i povećanja bogatstva, koje je najvećim dijelom otišlo u ruke najbogatiji kompanija", poručio je. Terorizam je, dodaje, također jedan od većih problema današnjice. No, njegovo je mišljenje da je Obamina politika korištenja bespilotnih letjelica globalna teroristička kampanja koja je po razmjeru i utjecaju historijski neusporediva s bilo čime drugim.

"Ona je formalno, službeno i eksplicitno ciljana na ljude koji bi nam jednoga dana mogli nauditi. Potrebno ih je, stoga, ubiti, zajedno sa svima koji se nađu pored njih. Da je Al Kaida pokrenula takvu kampanju, bili bismo skandalizirani. Vjerojatno bismo ih riješili nuklearnim oružjem. No, to je službena politika koju podržavaju zapadne zemlje. Globalni terorizam je ozbiljni problem, a američka politika bespilotnih letjelica je na samom njegovom vrhu", rekao je Chomsky, koji u videu govori i o sporazumima o slobodnoj trgovini, ali i o tome kako je SAD u novijoj povijesti proizvodila neprijatelje i povode za vojne intervencije.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: YouTube/screenshot