ZADOVOLJSTVO POVLAČENJA ZA NOS: Kako je poduzetni duh preduhitrio Konzum

Ante Radić

9. kolovoza 2013.

ZADOVOLJSTVO POVLAČENJA ZA NOS: Kako je poduzetni duh preduhitrio Konzum

Na web stranici konzum.ba, danas se umjesto artikala, sniženja i prodajnih objekata najvećeg trgovačkog lanca u regiji, slučajnim putnicima namjernicima, zagrljeni iz kreveta, šeretski smješkaju Franjo Tuđman i Slobodan Milošević sa znamenite fotomontaže Feral Tribunea uz koju je u originalu stajao i naslov „Jesmo li se za to borili?“. Naime, još prije ulaska Konzuma na tržište Bosne i Hercegovine, jedan poduzetni duh odlučio se preduhitriti trust mozgova iz Agrokora i zakupiti domene konzum.ba i konzum.com. Do danas ih „ljubomorno“ čuva, očekujući pravu ponudu, dok je Konzum prisiljen poslovati na ne tako prigodnim domenama.

Domišljati bosanskohercegovački poduzetnik Sadik Karić još je sredinom 2007. godine, prije ulaska Konzuma na tržište Bosne i Hercegovine, zakupio domene konzum.ba i konzum.com. Vjerojatno je i sam bio iznenađen kada je shvatio da trust mozgova iz Agrokora nije došao na ideju već ranije registrirati te domene, što bi bilo logično s obzirom da se već ranije planiralo širenje ovog trgovačkog lanca. No, umjesto lake zarade Karić od ovih domena još nije dobio ništa, jer su, čini se, Konzumovi pregovarači tvrd orah sa „zmijom u novčaniku“. Ako i nikada ništa ne zaradi na svojoj ideji, vlasniku konzum domena i dalje ostaje osjećaj zadovoljstva što je barem malo povlačio za nos ovako moćne igrače.

konzum.ba
Putnike namjernike zatekne ovo (SCREENSHOT: konzum.ba)

Konzum danas u BiH posluje i promovira se preko domene konzumshop.ba i konzum.co.ba, iako su vjerojatno svjesni kako bi im Karićeva domena bila puno bolje, zgodnije i korisnicima jednostavnije rješenje. Svojevremeno se Karić požalio kako je ponuda Konzuma za preuzimanje domena bila uistinu bagatelna zbog čega ju je on i odbio. U međuvremenu se najavljivalo da će na konzum.ba proraditi web portal koji će potrošačima nuditi komparativnu listu cijena u većim trgovačkim lancima, da bi se danas s te domene slučajnim putnicima namjernicima šeretski smješkali Franjo Tuđman i Slobodan Milošević sa znamenite fotomontaže Feral Tribunea uz koju je u originalu stajao i naslov „Jesmo li se za to borili?“. Što je vlasnik domene, a pitanje je da li je to još uvijek Karić, postavljanjem ove montaže htio poručiti, prepuštamo našim čitateljima da sami zaključe. Tek vrijedi primijetiti da je na istom mjestu prošle godine bio „okačen“ majmun.

Zanimljivo je spomenuti i kako je konzum.com trenutno preusmjeren na web stranice tuzlanskog trgovačkog lanca Bingo, koji se reklamira kao najveći lanac u BiH, a povodom te rasprave na jednom internetskom forumu javila se i osoba koja se predstavila kao vlasnik domene, a po sadržaju njegovog posta stvar se čini autentičnom.

Konzum
Domene konzum.rs i konzum.me su, samo da znate, dostupne (SCREENSHOT: GoogleMaps)

„Ja sam zakupio te domene. Konzum me već pokušao tužiti za zloupotrebu žiga. Tužilaštvo odbilo. Zakupio po zakonu. Nema zloupotrebe, imam pravo preusmjeravati svoju domenu kud god želim, dok god se ne prestavljam lažno i ne dovodim 'kupce' u zabludu. Ne ostvarujem nikakvu korist od toga. Jedino što oni mogu sažvakati je 'ona' stvar... Pravno sam u pravu. Ako ćemo o moralu i pravdi... da ima pravde i morala, ne bi na najistaknutijem mjestu u tom Konzumu bila česmuša voda iz uvoza. Kad se to promijeni, promijeniću se i ja...“, napisao je očito kivan na Konzum, koji, baš kao i u Hrvatskoj, i u Bosni i Hercegovini ne izaziva oduševljenje kod dijela kupaca. Inače, web stranica konzum.ba nalazi se na serverima jedne švicarske tvrtke, a prema procjeni web servisa webstatlogr.com vrijednost ove domene je 84.899 američkih dolara. Na osnovu čega su došli do ove vrijednosti nije nam poznato, ali uvidom da je vrijednost Lupige na istom servisu tek za nekoliko tisuća dolara manja, zaključujemo da procjena baš i nije vjerodostojna.

Za kraj još samo da potencijalnim zainteresiranim čitateljima otkrijemo kako je domena konzum.rs trenutačno još uvijek slobodna. Iako se Konzum u Srbiji zove Idea, tko zna što se može dogoditi. Također je, spomenimo za one poduzetničkog duha, domena konzum.me također dostupna, dok je konzum.si zauzeta, baš kao i njena mađarska verzija, koja u vlasništvu tvrtke za prodaju građevinskog materijala.

Lupiga.Com