CERTIFIKAT ZA NACIONALNOST: Tko se to u Hrvatskoj ima pravo nazivati Srbinom

Ante Radić

15. rujna 2016.

CERTIFIKAT ZA NACIONALNOST: Tko se to u Hrvatskoj ima pravo nazivati Srbinom

Milorad Pupovac uvijek se volio predstavljati kao političar lijeve orijentacije. U vrijeme raspada Jugoslavije osnovao je Ligu socijaldemokrata, ali se nekoliko godina kasnije ipak odlučio za nacionalnu srpsku opciju. No, premda je već dugo potpredsjednik SDSS-a i predsjednik SNV-a, dakle ekskluzivno srpskih organizacija, Pupovac se jako ljutio kad bi ga se u medijima nazivalo nacionalistom, tvrdeći da je svjetonazorski ljevičar. Međutim, ovih je dana, možda i zbog čestih druženja sa srpskih premijerom Aleksandrom Vučićem, čini se, konačno odustao od toga. 

MILORAD PUPOVAC ZA LUPIGU: Ne može se prikriti da u Hrvatskoj danas imamo obnovu ustaštva

USKRS MRŽNJE U HRVATSKOJ (I. DIO): "Kolji Srbe" u Karlovcu, "Srbe na vrbe" u Nuštru, "Za dom i poglavnika" u Zagrebu

Nije se Pupovac još deklarirao kao srpski nacionalist, ali njegov istup od prošlog tjedna na predizbornom skupu SDSS-a u Karlovcu ne ostavlja prostora za bilo kakve druge interpretacije. Pupovac, naime, nekim svojim sunarodnjacima, članovima lijevo-liberalnog SDP-a, ne priznaje da su Srbi. Kad hrvatski desničari odriču pojedinim Hrvatima pravo na hrvatstvo, proglašavajući ih Jugoslavenima, čak Srbima, s razlogom ih se u javnosti etiketira nacionalistima. Slijedom toga niti u Pupovčevom slučaju ne može se drukčije postupiti - da, on je izvan svake sumnje srpski nacionalist.

Milorad Pupovac
Pupovac je u Karlovcu održao neobičan govor (FOTO: Hina)

Kako piše u izvještaju sa spomenutog karlovačkog skupa na službenoj stranici SDSS-a, Pupovac je tamo istaknuo da "SDSS i Srbi u Hrvatskoj žele normalne odnose i žele da zemlja nastavi putem s koga je 2012. naprosto skrenula" i da  "trebamo nadoknaditi ovih četiri, pet izgubljenih godina". "Podsjetio je i da su u HDZ-ovoj vladi Srbi imali mjesto potpredsjednika vlade, jednog državnog tajnika, pet ili šest pomoćnika ministara, savjetnike, direktore pojedinih uprava i slično, dok je u vladi Kukuriku koalicije bio samo jedan pomoćnik ministra i nekoliko savjetnika", navodi se u tom izvještaju.

Dvije su tu stvari važne. Pupovac je 2014. godine na izborima za Europski parlament bio kandidat na listi Kukuriku koalicije, a na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima SDSS-ovac Boris Milošević natjecao se u devetoj jedinici na listi Milanovićeve koalicije Hrvatska raste. Danas se, međutim, Pupovac, između 2012. i 2016. godine predsjednik važnog saborskog Odbora za vanjsku politiku, žali da su godine suradnje s Vladom lijevog centra izgubljene za Srbe. No, to se još nekako može podvesti i pod klasičnu Pupovčevu političku prevrtljivost u trenucima kad on priželjkuje postizborni savez s HDZ-om. Politika je često takva, okrutna i bez sentimenata. 

Ključan je stoga dio nastupa Milorada Pupovca u kojem je "podsjetio da su Srbi u HDZ-ovoj vladi imali potpredsjednika, jednog državnog tajnika, pet ili šest pomoćnika ministara, savjetnike, direktore pojedinih uprava i slično, dok je u Vladi Kukuriku koalicije bio samo jedan pomoćnik ministra i nekoliko savjetnika". Taj pomoćnik ministra u Milanovićevoj vladi kojem Pupovac jedino priznaje srpstvo upravo je Milošević, kandidat s liste Hrvatska raste na redovnim parlamentarnim izborima. Sve ostale pripadnike srpske nacionalne manjine koji su bili istaknuti članovi Vlade Kukuriku koalicije, Pupovac izbacuje iz srpskog nacionalnog korpusa. Valjda zato što nemaju iskaznice SDSS-a. Samo član te stranke, kao da sugerira Pupovac, ima se u Hrvatskoj pravo nazivati Srbinom. Zastrašujući je to primjer ekstremno nacionalističke logike. 

Željko Jovanović - Branko Grčić
Žalimo slučaj - vi niste (FOTO: Lupiga.Com)

I što da sad misle ljudi poput Branka Grčića, Milanke Opačić ili Željka Jovanovića, koje je Pupovac prekrižio kao Srbe? Jednog Grčića desničarski su portali, na osnovu tobožnje njegove fotografije, optuživali da se borio u vojsci Republike Srpske krajine, a sada Pupovac govori da bivši potpredsjednik Vlade uopće nije Srbin. Našao se Grčić u sasvim apsurdnoj, kafkijanskoj situaciji. Jednako kao i Zoran Milanović. Evo što je nedavno u otvorenom pismu notornom hrvatskom šovinistu Velimiru Bujancu poručio HDZ-ovac Josip Kompanović, vječni predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske. 

"Mislim da Hrvatskom narodu treba javno kazati jednu činjenicu: u Milanovićevoj Vladi imali smo polovicu ministara srba Jovanović, Opačićka, Lalovac, Grčić, Ostojić etc .... ako netko misli da će u slučaju (ne daj Bože) Milanovićeve pobjede sada biti drugačije, jako se vara i jako je naivan u političkom smislu. Naime, o čemu se radi? Srbi su vrlo brzo shvatili da im je političko angažiranje u SDSS-u kontraproduktivno u Hrvatskoj jer su se članstvom u SDSS-u javno deklarirali i nailaze na prirodni animozitet Hrvatskog naroda. Zato su se odlučili na lukaviju varijantu masovnim učlanjenjem u SDP. Prema procjenama samih SDP-ovaca (osnivača SDP-a, Hrvata), danas su u članstvu SDP-a preko 50% srbi!!!!!! Povratkom Milanovića na vlast Hrvatska se u političkom i kadrovskom smislu vraća u 80-te godine. Mislim da SVI branitelji dijele moje mišljenje - borili smo se za Hrvatsku državu ali se nismo borili za takovu vlast u kojoj će ključne resore voditi srbi!!!!!!", upozorio je Kompanović, koji toliko mrzi Srbe da ih namjerno piše malim slovom.

On je samo jedan od brojnih predstavnika škole mišljenja da su u Milanovićevoj vladi prevladavali Srbi. Pupovac, međutim, Kompanoviću, Bujancu i ostalima odgovara da to, što se njega tiče, nisu Srbi i da slobodno mogu raspaliti po njima koliko ih je god volja.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina