FAKULTETSKO VIJEĆE FILOZOFSKOG „POKAZALO ZUBE“: Dekan Previšić nije uspio smijeniti prodekanicu Branku Galić

Melisa Skender

25. travnja 2016.

FAKULTETSKO VIJEĆE FILOZOFSKOG „POKAZALO ZUBE“: Dekan Previšić nije uspio smijeniti prodekanicu Branku Galić

Većina članova Vijeća Filozofskog fakulteta Zagreb (FFZG) glasala je danas, na nastavku sjednice prekinute prošlog četvrtka, protiv smjene prodekanice Branke Galić. Članovi Vijeća, naime, bili su još prošlog tjedna obaviješteni o tome da će sjednica biti nastavljena danas ujutro, no iz predloženog dnevnog reda neočekivano je izostala treća točka vezana za razrješenje i imenovanje prodekanica Branke Galić i Vlaste Erdeljac koja je sama odlučila podnijeti ostavku.

Prema riječima onih koji su sjednici jutros prisustvovali, čak sat vremena raspravljalo se o ponovnom uvrštenju ove točke dnevnog reda i zahvaljujući tome što je veliki broj članova Vijeća tražio njezino vraćanje na dnevni red na kraju je ipak odlučeno kako će se o razrješenju dvije prodekanice ipak glasati, i to tajno.

IZA ZATVORENIH VRATA: Sjednica na Filozofskom završila skandalom kakav je teško sakriti

VELEČASTIVI NA FILOZOFSKOM: „Ovo je crkvena ofenziva na preostale javne institucije“

Objava rezultata tajnog glasovanja ostavljena je za kraj sjednice na kojoj su prije toga riješene ostale točke dnevnog reda. Većina, 36 članova Vijeća, glasala je protiv smjene prodekanice Branke Galić, 32 člana podržala su prijedlog dekana Vlatka Previšića da prodekanicu razriješi dužnosti, a sedam je članova ostalo suzdržano. Nakon što je prodekan Željko Holjevac objavio ove rezultate, dekan Vlatko Previšić je, kažu članovi Vijeća s kojima smo razgovarali, naprasito izjavio kako je sjednica završena i napustio ju, iako je još trebalo glasati i o tome tko će naslijediti prodekanicu za nastavu i studente Vlastu Erdeljac čija je ostavka prihvaćena.

Branka Galić
Na koncu je 36 članova Vijeća glasalo protiv smjene prodekanice Branke Galić (FOTO: Facebook/Akademska solidarnost/Niko Goga)

Može li ovakav rasplet i otpor profesora i studenata s kojim se susreo dekan Filozofskog fakulteta zaustaviti potpisivanje ugovora o zajedničkom dvopredmetnom studiju Katoličko bogoslovnog fakulteta (KBF) i FFZG-a teško je predviđati, no svakako će ga dodatno usporiti. Kriza uprave Filozofskog koja je eskalirala dekanovom odlukom o razrješenju prodekanice Branke Galić, nakon što se ona i javno suprotstavila potpisivanju spornog ugovora o suradnji dvaju fakulteta mogla bi se, naime, rasplesti na različite načine, smatra jedan od naših sugovornika. 

„Teško je bilo što govoriti prije Plenuma u srijedu navečer gdje će svakako biti predloženo i glasanje o prijedlogu smjene dekana Previšića, no prije Plenuma i glasanja teško je pouzdano tvrditi da će ta točka biti i prihvaćena“, njegovo je mišljenje. 

Vlatko Previšić
Dekan Previšić je, kažu svjedoci, naprasito izjavio kako je sjednica završena i napustio ju (FOTO: Facebook/Akademska solidarnost)

Rezultati glasanja o prijedlogu razrješenja prodekanice Branke Galić svakako ukazuju na činjenicu kako je većina članova Fakultetskog vijeća nesklona autoritarnom načinu upravljanja kakvo nastoji provesti dekan Previšić. Podsjetimo, dekan je i prije nego što je takav prijedlog uvrstio na dnevni red sjednice Vijeća FFZG-a, kao tijela koje odlučuje o smjenama i imenovanjima članova uprave fakulteta, u medijima objavio kako je odlučio razriješiti prodekanicu. Kasnije je tu izjavu korigirao i glasanje o razrješenju i imenovanju dviju prodekanica stavio na dnevni red redovne sjednice Vijeća održane u četvrtak 21. travnja, ali bez rasprave koja bi prodekanici Branki Galić omogućila da iznese svoj prigovor na taj prijedlog. Rasprava je, na insistiranje većeg broja članova Vijeća ipak otvorena i tako se doznalo kako je dekan Previšić i prije njezinog javnog istupa prijetio Branki Galić kako će je smijeniti ne bude li glasala za ugovor s KBF-om.

Nastavak argumentacije i metode kojima se dekan tom prilikom služio isprovocirale su na kraju prekid sjednice nakon što su je članovi Vijeća, jedan za drugim, odlučili napustiti. Konačno, na današnjoj je sjednici ta točka trebala biti preskočena što je, s obzirom na to da je bila uzrokom prekida redovne sjednice, bio prilično neobičan zahvat. Članovi Vijeća, odnosno većina njih, ustrajali su na tome da se nastavak sjednice treba odvijati prema dnevnom redu koji je već usvojen i tako doveli upravu fakulteta pred svršen čin, jer dekan je mogao očekivati ovakve rezultate nakon načina na koji je prekinuta redovna sjednica. Način, međutim, na koji je reagirao na objavu rezultata svjedoči bolje nego išta o krizi u upravljanju izazvanoj forsiranjem ugovora o kojem očigledno postoje još mnoge dvojbe koje treba riješiti. 

Filozofski fakultet
Plenum se ponovno okupkja već u srijedu (FOTO: Facebook/Akademska solidarnost)

Plenum Filozofskog fakulteta već je jednom izglasao nepovjerenje Upravi Filozofskog, no hoće li na sljedećem okupljanju, u srijedu 27. travnja, tražiti i pokretanje postupka razrješenja dekana ovisit će o broju onih koji će glasati za takav prijedlog i uopće njegovo uvrštenje na dnevni red. Prema Statutu, postupak razrješenja dekana započinje odlukom o pokretanju postupka koju donosi Fakultetsko vijeće natpolovičnom većinom ukupnog broja članova. Isto tijelo provodi i postupak te u roku od dva mjeseca od njegovog pokretanja mora većinom glasova donijeti odluku o razrješenju ili protiv razrješenja dekana.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Akademska solidarnost/Niko Goga