VIJEĆE ČASTI: Pogledajte koji su mediji najviše trovali javni prostor

Ana Benačić

15. travnja 2015.

VIJEĆE ČASTI: Pogledajte koji su mediji najviše trovali javni prostor

Jutarnji list premoćno je odnio najveći broj teških opomena u protekle tri godine rada Vijeća časti Hrvatskog novinarskog društva - gotovo 42 posto svih najtežih prekršaja protiv osoba o kojima su izvještavali. Razdoblje od 9. srpnja 2013. do 12. svibnja 2014. godine, na koje se odnosi zadnje izvješće, je ujedno i period njihove najveće dominacije - čak 44 posto, odnosno 11 od 25 teških opomena se odnosi samo na ovaj jedan medij. Po broju teških opomena prati ih Večernji list sa 16 posto težih opomena te 24 sata i Glas Slavonije. Najčešći oblici povreda koje čine novinari i urednici medija su neprofesionalno izvještavanje, pri čemu HND ističe da "osobito zabrinjava tendencija prema jednostranom i/ili senzacionalističkom izvještavanju", zatim povreda prava djeteta te manjina.

U razdoblju od 9. srpnja 2013. do 12. svibnja 2014. godine, kada je HND-ovo Vijeće časti, makar prema broju predmeta, imalo i najviše posla u zadnje tri godine, urednici medija su često ignorirali zahtjeve za objavljivanjem ispravaka ili su ispravke objavljivali u skraćenom obliku. 

"Uz, nažalost, još uvijek čestu pojavu povreda prava djeteta pri izvještavanju o djeci, u proteklom je razdoblju uočen i povećan broj prijava koje se odnose na izvještavanje o samoubojstvima, a osobito zabrinjava sve učestalija pojava pristranog i/ili diskriminatornog pisanja o pravima manjina. To je bilo osobito zamjetno uoči održavanja referenduma o ustavnoj definiciji braka te u vrijeme najava takozvanog 'referenduma o ćirilici', pri čemu valja napomenuti da su u ozračju polariziranih tenzija novinari nerijetko te tenzije samo dodatno raspirivali", naveli su u svojoj ocjeni.


Situacija u kojoj se Jutarnji ističe (INFOGRAFIKA: Lupiga.Com) 

"Šampionu" u kršenju Kodeksa časti hrvatskih novinara i novinarki pripada i petina običnih opomena HND-a, te 27 posto upozorenjâ (6 od 22), najblaže izrečene disciplinske preporuke Vijeća časti HND-a u trogodišnjem razdoblju. List je ponajviše kritiziran zbog senzacionalističkog pristupa temama, prilikom čega ne vode računa o dobrobiti najslabijih, u prvom redu djece. Letimičan pregled sadržaja govori na koji način ovaj mediji eksploatira prvenstveno seksualne delikte iz crne kronike.

Eksploatacija seksualnih delikata

U trenutku pisanja ovog teksta među top preporukama je bila "ŠOKANTNA ISPOVIJEST 'Na tulumu sam spavala sa svih 25 mladića. Sada sam trudna i ne znam tko je otac...'", a posebno istaknuto mjesto pripalo je i nekima od najčitanijih vijesti kao što su: "POLICIJA OBJAVILA VIDEO: ZLOČIN NA FLORIDI Dvojica silovali djevojku na plaži prepunoj ljudi, nitko joj nije pomogao" te "FOTOGRAFIJA IZAZVALA ODUŠEVLJENJE Dobro pogledajte, iznenadit ćete se kad shvatite o čemu je zapravo riječ", članak kojemu su centralna tema strije na preponama 29-godišnje manekenke. No, stvari su nešto čupavije kada se senzacionaliziranje crne kronike preseli na domaći teren


Zatečeno stanje (FOTO: screenshot/Jutarnji.hr)

Serijama članaka o "školama iz pakla" tokom 2011. i 2012. godine zaradili su više prijava. Pisali o seksualnom zlostavljanju djevojčice bez da su vodili računa o dostojanstvu, ugledu i časti djece. Uredniku koji je birao opremu - naslov „Škola iz pakla: kolegici iz razreda skinuli gaćice, a ravnatelj kaže: Dečki su se šalili!“ te fotografije na kojima se vidi škola - Mladenu Plešeu izrečena je teža opomena, a novinarima samo opomena.

Jutarnjem listu izrečena je teža opomena i nakon prijave pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te tima Ženske sobe i to zbog teksta u kojemu prenose izjavu kontroverznog psihijatra Vladimira Grudena u vezi s prijavom silovanja u braku. 

"Posebno se citira njegova izjava: 'Pojam silovanja u braku mi je oduvijek bila čudna definicija jer se pretpostavlja da međusobne zajedničke radnje sadrže i seksualni odnos. Neslaganje se mora riješiti i dati neke stvari do znanja, no ima i brakova bez spolnog odnosa kad su primjerice invalidnost ili impotencija u pitanju. Po američkom modelu, silovanje počinje nakon ženinog 'ne' i dalje se ne smije inzistirati ali ako se preselimo kod nas na Balkan, sam čin osvajanja je dio onog 'hoćeš-nećeš' odnosno ako bi muškarac odmah odustao na ženinom prvom 'ne', on ne bi bio muškarac", navodi Vijeće.


U težim opomenama Jutarnji je tek dominantan (INFOGRAFIKA: Lupiga.Com) 

Tekstom su prekršena ne samo ženska ljudska prava, nego i opća ljudska prava na intimu i privatnost, kako to definira članak 7. Kodeksa časti hrvatskih novinara, ističu u vijeću. Svojim pisanjem, nastavljaju, novinarka ne samo da je "naštetila žrtvi silovanja, nego je dala šansu psihijatru Grudenu da ismije odnos muškarca i žene u braku te da si čak dopusti i slobodu da kaže kako, kad žena na Balkanu kaže 'ne', to možda ipak znači 'da'". Komentar novinarke, zaključuju, na kraju još više relativizira situaciju: "Što je točno bilo u njihova četiri zida i gdje je 'zapelo', rasvijetlit će se na optuženičkoj klupi tijekom sudskog postupka".

 
"Jutarnji list ne podržava manipulaciju činjenicama, senzacionalizam i iznošenje bombastičnih činjenica", kažu u tom tabloidu koji uglavnom radi sve ono što tvrdi da ne radi (FOTO: screenshot Jutarnji.hr)

Nakon uzimanja u obzir ovih primjera, tekst povodom rođendana Jutarnjeg lista s naslovom "17 razloga zašto smo najutjecajniji medij u Hrvatskoj", koji je prije par tjedana pisao glavni urednik Jutarnjeg - donedavni urednik Večernjeg lista, glavnog konkurenta i drugoplasiranog po broju teških uvreda - Goran Ogurlić, još je zanimljiviji. On je naveo, među ostalim, da "Jutarnji list ne podržava manipulaciju činjenicama, senzacionalizam i iznošenje bombastičnih činjenica, već naglašavamo da se posebna pažnja pridaje točnosti i preciznosti, kredibilitetu, kao i uravnoteženom pristupu". Istovremeno, u ponudi su izdvajali sljedeće članke: 

- "SUPRUGA IZ PAKLA S ljubavnikom ubila muža, bacila ga u bunar, pa se žalila da ne plaća alimentaciju!" 

- "Panika zbog Putinovih raketa: Poljska diže nadzorne tornjeve duž granice s Rusijom!" 

- "STRAVIČAN MASAKAR Uvrijeđeni 25-godišnjak zbog braka pobio cijelu deseteročlanu obitelj!"

- "VIDEO: OPĆA MAKLJAŽA U ŠOPING CENTRU Pogledajte što se dogodi kad djevojke zarate zbog komadića krpice!"

- "SVJEDOKINJA NESREĆE SAMO ZA JUTARNJI 'Vozač Peugeota je uoči naleta stajao kraj auta i pušio. Bio mi je čudan'"

- "RUŽNI INCIDENT PRED GLEDATELJIMA U STUDIJU HTV-a Jacques i Toni se oštro posvađali nakon emisije!"

- "ALARMANTNO OTKRIĆE Okanite se pretjeranog čišćenja, dezinfekcijskim sredstvima narušavate zdravlje!"

- "SEVERINA KLEČI PRED ISUSOM Fanovi bijesni: 'Ovako privlačiti pažnju je strašno, koliko nisko može pasti...'"

- "JOŠ JEDAN KOPILOT IZ PAKLA Uoči leta uvrijedio se zbog rutinskih zapovijedi i prebio kapetana!"

- "FOTO: SMIJALI SU JOJ SE JER JE DEBELA Danas je seks bomba: 'Hvala zlobnicima, zbog njih sam skinula 20 kg'"

 
Naslovi iz medijskog pakla (FOTO: screenshot/Google)

Ovakvi naslovi i članci zasigurno nisu patent Jutarnjeg lista, kao što ni ocjene Vijeća časti nisu nužno najvjerniji odraz stvarnosti, budući da pokrenuti procesi pred Vijećem ovise o prijavama građana, organizacija i institucija.

 
A mnoge "sitne" igrače se ni ne prijavljuje (FOTO: screenshot portala koji vodi mladež HČSP-a)

Na hrvatskom medijskom nebu, pogotovo na internetu, pojavile su se brojne nove otvoreno protofašističke, čak i antisemitističke "zvijezde", no zbog manje publike ne dolaze toliko do izražaja. Međutim, u najmanju ruku je indikativno da samo jedan medij može biti odgovoran za tako krupan dio ukupnih prekršaja Kodeksa časti novinara. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com