TKO JE DOBIO ZLATNI RAT: Davor Matijević - čovjek iz interesnog kruga Višeslava Vukojevića i Zorana Gopca

Ante Radić

19. travnja 2017.

TKO JE DOBIO ZLATNI RAT: Davor Matijević - čovjek iz interesnog kruga Višeslava Vukojevića i Zorana Gopca

Plaža Zlatni rat, jedan od bisera u kruni hrvatske turističke ponude, dobila je novog koncesionara, tvrtku "Sport B" iz Zagreba. Koncesija vrijedi idućih 15 godina. Tako su odlučili vijećnici Splitsko-dalmatinske županije, unatoč prosvjedima Općine Bol, čija je komunalna tvrtka "Grabov rat" do sada upravljala plažom.

Tvrtka "Sport B", valja napomenuti, nema zaposlenih i do sada nije imala iskustva upravljanja bilo čime. Preko njezinog računa jedva da se poslovalo. Međutim, povjerenstvo za dodjelu koncesije ocjenjivalo je planove i obećana ulaganja, a tu se, navodno, zagrebačka tvrtka pokazala najboljom i najizdašnijom. U isto vrijeme, povjerenstvo je iz natjecanja isključilo komunalnu tvrtku Općine Bol, jer je, tvrdili su, propustilo priložiti jednu potvrdu.

AFERA ZLATNI RAT: Iza projekta koncesije stoji ozbiljna ekipa, a Plenković im kvari posao

Priča o koncesiji na Zlatnom ratu zanimljiva je od samog početka, od raspisivanja natječaja. Nekoliko dana nakon što je o tome odlučeno u Splitsko-dalmatinskoj županiji, iz Općine Bol javnost je upozorena da je natječaj nezakonit, jer nisu, između ostalog, doneseni potrebni urbanistički planovi uređenja zaštićenog krajolika. Prije nekoliko dana, 13. travnja, Općina Bol ponovo se oglasila službenim priopćenjem, gdje se govori o pritiscima nepoznatih lobija, koji Boljanima pokušavaju preoteti jednu od najljepših i najpoznatijih jadranskih plaža.

Bol na Braču (FOTO: Travelino)

"Od vremena raspisivanja natječaja do danas, održavali su se intenzivni kontakti sa odgovornim osobama u Splitsko-dalmatinskoj županiji te je na temelju usmenih informacija načelnik Općine Bol obavijestio vijećnike Općine Bol da će Skupština Splitsko-dalmatinske županije na idućoj sjednici donijeti odluku o poništenju natječaja za dodjelu koncesije na plaži Zlatni rat. Danas možemo tvrditi da je na temelju pritisaka nama nepoznatih lobija došlo do 'kopernikanskog obrata'", stoji u priopćenju Općine Bol od 13. travnja ove godine, kad je bilo jasno da natječaj neće biti zaustavljen.

Uz priopćenje je objavljena i potvrda koju, kako je tvrdilo nadležno povjerenstvo, lokalno komunalno poduzeće nije priložilo na natječaj, zbog čega je diskvalificirano iz natjecanja. Općina Bol tvrdi da je potvrda uredno priložena prijavi. Na koncu, u priopćenju Općine Bol pisalo je i da će, ukoliko odluka o dodjeli koncesije poduzeću iz Zagreba bude prihvaćena, "Općini pripasti trećina naknade za koncesiju u iznosu od 616,6 tisuća kuna godišnje" dok će "u isto vrijeme Općinska tvrtka Grabov rat morati otpustiti tridesetak radnika, koji su sebi i svojim obiteljima osiguravali egzistenciju radeći na plaži Zlatni rat".

"Svi stanovnici Općine Bol svoju egzistenciju vezali su za turizam, a naš glavni resurs je upravo Zlatni rat", nemoćno je Splitsko-dalmatinsku županiju podsjećala općinska vlast Bola.

Unatoč svemu su zagrebački poduzetnici s tvrtkom od 20.000 kuna, koja do sada nije radila gotovo ništa, na koncu dobili prednost nad bolskom komunalnom tvrtkom.

Tragom pitanja o "nepoznatim lobijima", koje je u svom priopćenju spomenula Općina Brač, ostalo nam je da pokušamo utvrditi čiji je zapravo "poslovni genij" Bračanima uspio ispred nosa (pre)uzeti najljepšu i najprofitabilniju otočku mikrolokaciju?

Tvrtku Sport B, koja će plažom Zlatni rat upravljati idućih 15 godina, osnovao je 2013. godine stanoviti Davor Matijević, a kao ovlašteno lice, direktor, naveden je u sudskom registru još i izvjesni Božo Krmek. Tvrtka, rekosmo, od tada nije radila ništa vrijedno spomena. Njezin osnivač Matijević više vremena posvetio je svom obrtu, ugostiteljskom objektu Sport Billy, smještenom u zagrebačkom Domu Sportova.

Sport Billy - od plastične terase do Zlatnog rata (FOTO: screenshot)

Obrt Sport Billy, međutim, nije jedina tvrtka u kojoj Davor Matijević posluje. Zajedno s Božom Krmekom, s kojim nastupa u Sport B-u, Davor Matijević prisutan je u poduzeću Sporticus, u čijem je posjedu još jedan ugostiteljski objekt kod zagrebačkog Doma sportova - Cro Pub.

Tvrtku Sporticus Matijević je osnovao s Višeslavom Vukojevićem, sinom nekadašnjeg ustavnog suca Vice Vukojevića te s još jednom članicom ove obitelji - Mirom Vukojević. Višeslav Vukojević, valja naglasiti, poslovni je partner Zorana Gopca, dugogodišnjeg "vlasnika" hrvatskog rukometa i poduzetničkog trudbenika aktivnog u nizu poslovnih kombinacija.

Ugostiteljski objekt Cro Pub, gdje - barem na papiru - Matijević uz Vukojeviće figurira kao suvlasnik, vrlo je zanimljivo mjesto. U njemu se, primjerice, 2011. godine Tomislav Karamarko opraštao od svojih suradnika iz MUP-a, a na zabavu su stigli i Milijan Brkić i Milan Bandić. U Cro Pubu se za istim stolom moglo vidjeti Ivu Sanadera, Višeslava Vukojevića, Milijana Brkića Vasu, Zorana Gopca, Vicu Vukojevića... O Cro Pubu je govorio rukometaš, odnosno rukometni trener Neno Kljajić kad je eksplodirao i održao konferenciju za novinare na kojoj se obrušio na Zorana Gopca.

"Sve je moguće, ali ja se ne bojim. Otiđite u Cro Pub i vidjet ćete ministre, ljude iz obavještajne službe... Čudne stvari su se počele događati i ne znam kako će to završiti", govorio je tada Kljajić.

Obzirom na bliskost Višeslava Vukojevića i njegovog oca Vice Vukojevića s desnim krilom HDZ-a, odnosno na njihove veze u obavještajnoj, ali i poslovnoj zajednici, Cro Pub postao je više od običnog ugostiteljskog objekta. Mjesto je to u kojem naglas izgovorena ideja o petnaestogodišnjoj koncesiji nad jednom od najljepših hrvatskih plaža ne mora ostati samo prazna kavanska priča.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: visitbrac.com