APSTRAKTNA MONARHIJA: Program „koji bi i samog Franju Josipa mogao uzdići iz groba“

A.B.

14. lipnja 2019.

APSTRAKTNA MONARHIJA: Program „koji bi i samog Franju Josipa mogao uzdići iz groba“

Neobičan program nazvan „Apstraktna Monarhija“ održat će se večeras na riječkoj plaži Ploče, odmah ispod bazena na Kantridi. Sami organizatori objašnjavaju da će se na ovom mjestu predstaviti umjetnici iz „Austro-Ugarske“, koji su na prvi pogled nespojivih umjetničkih izričaja tradicionalne klasične glazbe i suvremenog alternativnog elektro zvuka „koji bi i samog Franju Josipa, našeg cara i kralja, mogli uzdići iz groba“, a njih, selektore Damira Čargonju Čarlija, Marka Markovića i Vida Jeraja zanima baš spoj nespojivog.

Otkud sad Franjo Josip, pitate se? E, pa, objašnjavaju organizatori, za vrijeme njegove vladavine koja je potrajala dugačkih 68 godina, od 1948. do 1916. godine, Rijeka je doživjela svoje zlatno doba

Duo
 Duo Vakkordeonioline (FOTO: Elena Shirin)

Već od 20 sat krenut će projekcija video rada "Model Goli otok", kojeg potpisuje László Kerekes (rođen u Staroj Moravici 1954. godine, a preminuo 2011. godine u Berlinu gdje je živio od 1988. godine) i potrajat će sve do ponoći. Od 20:30 sati nastupa Duo Vakkordeonioline iz Beča, koji čine austrijski harmonikaš Paul Schuberth i češki violinista Tomáš Novák koji su se upoznali prije pet godina i odmah krenuli u svoju zanimljivu glazbenu avanturu gdje se posvećuju izazovu povezivanja klasike s jazzom, apsurdne oštroumnosti s ozbiljnošću, kao i umjetničke refleksije s političkom. U 21:45, prema planu i programu, dogodit će se performans „Na liniji“ Bálinta Szombathyja iz Budimpešte, inače rođenog u vojvođanskom Pačiru. Ovim performansom Szombathy se vraća u svoje djetinjstvo i oživljava ritual jedne zaboravljene igre kako bi nas vratio u svjetsku muzičku kulturu prošlih vremena. Večerašnji program zaključuju Two Pigs Under One Umbrella iz Beča, izvedbom koja je mješavina koncerta i performansa.

„Govoreći o stvaranju hibridne društvene strukture koju ćemo utjeloviti u toj jedinstvenoj noći i stvoriti privremenu autonomnu zonu, prema konstelaciji Hakima Beya (TAZ - Temporary Autonomous Zone), ideje vodilje i kreacije kreativnog mjesta izražavanja u kojem se različitosti susreću i spajaju kroz glazbu, poeziju, književnost, vizualnu i izvedbenu umjetnost, rađajući idealno utopističko mjesto, anarhističke oaze koje traje do prvog izlaska sunca“, napisao je jedan od selektora, Marko Marković o programu večerašnje „Apstraktne Monarhije“ koji je dio programa TAZ (Temporary Authonomus Zone), FKK Kantrida 2020 - Europski kvart kulture.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Apstraktna monarhija