KAKO SU „PRAVI“ HRVATI PROSLAVILI 10. TRAVNJA: „Svu tu bagru treba ponovo u Jasenovac!“

Hrvoje Šimičević

10. travnja 2015.

KAKO SU „PRAVI“ HRVATI PROSLAVILI 10. TRAVNJA: „Svu tu bagru treba ponovo u Jasenovac!“

Značajan broj Hrvata obilježava 10. travnja, u sjećanje na dan osnivanja zločinačke Nezavisne Države Hrvatske. Samo dan nakon što je obznanjeno da je UEFA kaznila HNS zbog pojave omasovljenog fašizma na tribinama, isti taj omasovljeni fašizam pojavio se na brojnim kućnim adresama, u obliku insignija kvislinške tvorevine, dok društvene mreže „gore“ u slavlju. U Zagrebu je u središtu grada istaknuta ustaška zastava, dok je u Splitu pak obilježena 24. godišnjica osnutka IX. bojne HOS-a nazvane po Rafaelu Vitezu Bobanu, a na gradskom groblju Lovrinac svećenik don Mate Muntić molitvu je završio s pozdravom „Za dom“, na što su okupljeni uzvratili „spremni!“.

U strogom centru Zagreba, na adresi Jurjevska ulica broj 23, jutros je viđena ustaška zastava. To je Mreži antifašistkinja Zagreba dojavila jedna građanka, koja je poslala i fotografiju, prijavivši policiji glorificiranje fašizma.

MISA ZA PAVELIĆA (VIDEO): "Ustaše i četnici zajedno ste bježali!"

NE U NAŠEM GRADU (FOTO I VIDEO): Zagrebački antifašisti uklonili ustašluke

ŠOKANTNA FOTOGRAFIJA IZ BENKOVCA: Nacizam za cijelu obitelj - s djecom pozirao pozdravljajući kao nacisti

NACISTIČKI ODGOJ DJECE U HRVATSKOJ: Šokantna foto-svjedočanstva odgoja u nacističkom duhu!

U Splitu je pak obilježena 24. godišnjica osnutka IX. bojne HOS-a nazvane po Rafaelu Vitezu Bobanu, ustaškom ratnom zločincu. Svečano je bilo pred spomenikom na kojem je jedno vrijeme stajala krilatica "Za dom spremni", a svoj doprinos dao je i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, poslavši vijenac i izaslanstvo, dok je svećenik don Mate Munitić na groblju Lovrinac završio molitvu "stoljetnim pozdravom uz koji su Hrvati od davnina branili svoje". "Bog i Hrvati. Za dom", poručio je svećenik, da bi masa odzdravila sa "Spremni!".

Ustaška zastava u Zagrebu
Zastava NDH u središtu Zagreba (FOTO: Facebook)

Fašističke parole i pripadajuće znakovlje, nisu, međutim, danas bili prisutni samo na ovim događajima. Dovoljno je, primjerice, pogledati sadržaj koji je u zadnjih 14 sati objavljen na Facebook stranici PRIZNAJEM! HRVAT SAM. Stranica koja ima 133.925 (!) "poklonika", a kao naslovnu fotografiju drži glave srednjovjekovnog, ustaškog i vojnika iz Domovinskog rata, sinoć je, 11 minuta prije ponoći postavila fotografiju s natpisom "Braćo i sestre, sretan vam 10. travanj". Dok ovo čitate, rečena je čestitka prikupila više od 2.700 "lajkova", a broj ljudi kojima se stvaranje NDH "sviđa", furiozno raste, iz minute u minutu.

Priznajem Hrvat sam
Priznaju - vole NDH (ILUSTRACIJA: Facebook/Priznajem! Hrvat sam)

"Sretan vam jedinstveni dan državnosti za sve Hrvatice i Hrvate u domovini ali i svijetu ! Prvi put nakon više stoljetne Tuđinske vlasti uspostavljena je Nezavisna Država Hrvatska 10.04.1941....Danas ponosno izvjesite Hrvatsku zastavu u počast našim pradjedovima koji su svoje živote položili za prvu Hrvatsku državu nakon više stoljetne tuđinske vlasti", napisao je administrator (preuzeto zajedno sa svim pravopisnim greškama), nakon čega je uslijedila bujica istovjetnih čestitki i prigodnih fotografija, na kojima građani iz Hrvatske i inozemstva pokazuju ustaške zastave, koje su postavili na svoje nekretnine. Treba li reći da stotine građana to lajkaju? No, ne samo ustaške zastave, već i torte s ustaškim grbom, izblijedjele fotografije ustaške nogometne ekipe iz NDH s podignutim desnicama, modificirani Facebook simbol za lajkanje koji u ovom slučaju mjeri kukuruze, Pavelićeve slike i ustaške vojnike...

Torta
Mica je napravila i prigodnu tortu i podijelila svojih ruku djelo s cijelim svijetom (SCREENSHOT: Facebook/Priznajem! Hrvat sam)

U isto vrijeme, brojni čitatelji ostavljaju prigodne čestitke, žestoko se u njima boreći protiv komunista i gramatike. Zbog obilja te nepismene građe, donosimo samo neke reprezentativne postove, uključujući i genocidne činidbe nad materinskim jezikom: „Josip Sico Domazet: Sretan dan Državnosti za sve Hrvatice i Hrvate.“, „Goran Grubišić: imaliiii ŠTO JEPŠE OD ČISTE HRVATSKEEEEE“, „Petar Šimić: Ustaša mi bio i pradjed i dida...ucuo me otac na slovo U se ponoosi i nosi ga bez stida“, „Kristijan Divkovic: Sad ili nikad narod mora pokazati veliku slogu i na izborima rastjerati ovu Jugoslovensko komunisticko cetnicku gamad i za sva vremena nedozvoliti da u vladi nebude ni jedan Srbin jugosloven ni komunjara“, „Vjekoslav Andric: Tako je zete domacim izdajnicima i Srbadiji pak nek sele u Yugu i antifasisti sve je to crvena bagra sve to treba ponovo u Jasenovac.“, „Ivan Maric (Kanada): Svim Hrvaticama i Hrvatima sritan 10 Travnja, Slika je iz Kanade Vancouver Kanada . Hrvatska emigracija diljem svijeta diže nase povijesne i svete zastave ! Ovin putem sitimo se nase dice iz Splita koji su pogunuli za Hrvatsku ka maloljetni i bila Za Dom Spremna, u postrojbama IX. Bojna HOS-a 'Rafael Vitez Boban' Hrvatska ce se vratiti uksoro na stare staze ponosa i slave !“, „Nikola Jurcevic (Australija): Samo naprijed sa ponosom nema predaje kome smeta neka napusti hrvatsku.sutra je 10 travnja pa ovom prilikom cestiam svim hrvatima diljem sv ijeta a posebno mome napcenom narodu u hrvatskoj neka vam je sretan 10ti travnja .Bog i hrvatska i oni koji dase svoje zivote nA oltar.“

Ustaše
Za dom spremni operni ljubitelji (SCREENSHOT: Facebook/Priznajem! Hrvat sam)

Sama stranica je pored današnje svečarske atmosfere i inače svojevrsni forum za konstruktivne rasprave. Jučer je, primjerice, bila aktualna tema oko UEFA-ine kazne, dok je nešto ranije više stotina građana živo raspravljalo o odluci aktualne vlade da "vrati" grb na registarske tablice. Sudeći po većini komentara, do nekih sretnijih političkih okolnosti će se zadovoljiti i s prvim crvenim poljem... U međuvremenu će dobar dio njih ići na prosvjed kojeg 2. svibnja organiziraju „šatoraši“. "Ovo je bilo za obranu 101 a koga sad triba branit?", pita jedan građanin ispod fotografije mase na Trgu bana Jelačića. "ne ovo je bilo za Vukovar protiv ćirilice", odgovara mu administrator. "sad treba branit one koji su ti branili drzavu", odgovara treći...

Ustaška zastava
Vječna bizarnost - ustaška zastava iz područja koje su ustaše prodale Talijanima (FOTO: Facebook/Priznajem! Hrvat sam)

Kada je riječ o glorificiranju NDH, naviše je zapanjujuća činjenica da je na ovu veselu zabavu ušao samo jedan disonantni glas. SMRT USTAŠAMA I ČETNICIMA, napisali su administratori stranice Antifa Šibenik. Što se tiče spomenute IX. Bojne HOS-a "Rafael Vitez Boban" koja danas slavi rođenje, na njihovoj je Facebook stranici nedavno objavljen sljedeći pasus: "Da smo izgubili, ma što to sve značilo, obrambeni Domovinski rat ovi vitezovi, kao i svi ostali vitezovi iz gardijskih brigada, bili bi etiketirani kao Ustaše nakon Drugog svjetskog rata koje do dana današnjeg nazivaju koljačima, nacistima i fašistima. Za 50 godina naša bi djeca u školama učila da je npr. Blago Zadro ili Blaž Kraljević bio koljač i krvnik. Baš kao što sada uče o Juri Francetiću i Rafaelu Bobanu, legendarnim i istinskim hrvatskim herojima po kojima su i naše postrojbe IX. Bojna HOS-a Rafael Vitez Boban i HOS 13. Bojna Jure vitez Francetić dobile imena.“

Kanada ustaška zastava
"Domoljubni" pozdrav iz Kanade (FOTO: Facebook/Priznajem! Hrvat sam)

No, cjelokupno slavlje ima i prigodni programatski ton, zahvaljujući nečemu što se zove Sloboda.hr. Na toj je internetskoj stranici objavljen svojevrsni neoustaški manifest, poduži tekst pod naslovom "DOSTA JE ŠUTNJE: Sretan vam 10. travnja – Dan uskrsnuća Nezavisne Države Hrvatske!“, u kojem navode kako je ovaj portal "odlučio izaći iz tih nametnutih pravila tzv. 'političke korektnosti' te o današnjem povijesnom datumu pisati potpuno slobodno i istinito." Tako počinje revizionistička splačina u trajanju od desetak kartica, u kojoj izvjesni Zvonimir R. Došen - Google tvrdi da je novinar, politički emigrant i "hrvatski akademik u diaspori" (Kanada) - s divljenjem iznosi kratku povijest kvislinškog režima, spominjući tek u nekoliko rečenica ljupku kronologiju klanja pod zastavom NDH.

"Pa kad se sve ovo sagleda, zar svaki triezan i pošten čovjek ne mora priznati da i ako je bilo odmazde za te i tisuće drugih takvih divljačkih zločina, je li to ikakvo čudo i može li se to smatrati zločinom?", pita se Došen u tekstu koji ima dvije tisuće "lajkova", dok uredništvo na to dodaje: "Kliknite LIKE ako je i vama dosta sotonizacije Nezavisne Države Hrvatske!" Prva pretpostavka da iza stranice stoji šaka prolupalih staraca iz dijaspore, odagnata je uvidom u impresum. Portal Sloboda.hr pokrenuli su, naime, studenti okupljeni oko Udruge za promicanje ljudskih prava, medijskih sloboda i kulturnih vrijednosti. Ciljevi udruge i portala su, kako stoji u impresumu, "poticanje pozitivnih promjena u društvu u skladu s vrijednostima nenasilja i tolerancije, promicanje ljudskih prava, medijskih sloboda i razvoj civilnog društva u svrhu doprinosa izgradnje modernog, demokratskog i pravičnog društva."

Fašizam sa stadiona je, dakle, deratiziran na barem jednu utakmicu. Sada znamo gdje su miševi. Ali, gdje je policija?

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Priznajem! Hrvat sam