ZNAM ŠTA JE OFSAJD: Kakav je odnos sporta i nacionalizma?

A.B.

30. listopada 2015.

ZNAM ŠTA JE OFSAJD: Kakav je odnos sporta i nacionalizma?

Dokumentarni film „Znam što je ofsajd“ novinara Dinka Gruhonjića, inače stalnog Lupiginog suradnika, te roducentice Arijane Saračević Helać, koji propituje odnos nacionalizma i sporta, večeras će biti prikazan u zagrebačkom kinu Europa s početkom u 19 sati. 

Film je dio serijala od pet dokumentaraca, nastalih u okviru projekta „Živ(j)eti zajedno“ koji provode Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Udruženje BH novinari i organizacija forumZFD. Svi dokumentarni filmovi donose svijetle primjere solidarnosti i hrabrosti iz ratova devedesetih, a ovaj govori o tragičnoj sudbini Gorana Čengića, sportaša i velikog čovjeka, nekadašnjeg rukometnog reprezentativca SFRJ i dugogodišnjeg igrača Bosne i Crvene Zvezde, koji je sredinom 1992. godine brutalno ubijen u sarajevskom naselju Grbavica dok je pokušavao spasiti susjeda. 

Ostali dokumentarci iz serijala bave se pričama Mirze Delibašića, Bogdana Tanjevića, Krešimira ĆosićaDragana Kapičića, Dejana Bodiroge i drugih, a zajednički im je nazivnik to što svjedoče o tome kako veze među velikim sportašima i ljudima nikada zapravo nisu ni bile pokidane, usprkos ratu.

Uoči zagrebačke premijere jedan od autora Dinko Gruhonjić za Lupigu je rekao kako projektom žele podcrtati obavezu medija da konačno na pravi način počnu promovirati proces suočavanja s krvavom prošlošću.

„Posebno se to odnosi na javne servise, nekadašnje državne televizije, koje su najviše doprinele u ratnohuškačkoj propagandi. Vreme je da se barem pokušaju iskupiti za taj zločin“, kazao nam je Gruhonjić koji će zajedno s producenticom i autoricom filma Arijanom Saračević Helać, te našim suradnicima, povjesničarom Draganom Markovinom i nekadašnjim profesionalnim nogometašem Ivanom Ergićem sudjelovati u razgovoru o ulozi nogometa u sportu.

 

Lupiga.Com

Fotografija: YouTube/screenshot