„NITKO OSIM NAS“: Djelić Urbanovog "kućnog albuma" u nastajanju

Lupiga.Com

19. kolovoza 2020.

„NITKO OSIM NAS“: Djelić Urbanovog "kućnog albuma" u nastajanju

Kad će točno novi album Damira Urbana koji lagano nastaje od „homemade“ snimaka, još se ne zna, ali kako bi mogao izgledati možda se može naslutiti iz ovog tjedna objavljenog singla koji će se naći na tom albumu što prisiljen „epidemiološkom situacijom“ nastaje, dakle, uglavnom u Urbanovom domu. Singl je nazvan „Nitko osim nas“, a evo što o njemu kaže sam autor.

„U situaciji u kojoj je teško realizirati normalan rad, uobičajena snimanja i aktivnosti benda, kad nam je naložena fizička distanca, skrivanje iza maski, kad nam je ona prirodna ljudskost u međusobnom kontaktu dokinuta, želio sam barem svojim pjesmama i pristupom, onime što ja znam i mogu, biti bliži svojoj publici, svojim ljudima. Upravo zato je 'Nitko osim nas' snimljena intimno, u jednoj maloj sobi na Brijunima, uz pomoć nekolicine prijatelja, u malom mobilnom studiju, na gitari, oplemenjena tek svirkom naših suradnika Jonathana Waltona na trubi i Clee Friend na cellu, čiju je dionicu aranžirao naš prijatelj Davor Rocco. Iako kilometrima daleko pridružio nam se i naš dragi prijatelj Ante Gelo, koji je snimio i napravio aranžman za gudače”, kaže Urban koji, uz rad na miksanju, potpisuje i glazbu i tekst, dok su spomenuti gudači Dean Melki, Jasmina Bojić, Luka Iverac i Matej Milošev.

Kao što je pjesma snimljena na Brijunima tako je na istom tom mjestu odmah snimljen i jednako intiman spot, a režirala ga je Urbanova partnerica Milica Czerny Urban.

„'Nitko osim nas' mi se činila previše intimnom pjesmom da bih video za nju napravila pretenciozno i pompozno i time naštetila atmosferi i slikama koje pjesma daje. Odlučila sam snimiti Damira što jednostavnije i prirodnije, poigrati se svjetlom u cik zore i sumrakom kako bih zadržala tu toplinu i dojam bliskosti. Željela sam da video prati dojam pjesme, da bude pitom i životan, ali da vizualno ne bude preslika glazbe, Moram priznati da je bilo poprilično izazovno s obzirom da smo sve snimali sami, a da su mi 'asistirala' djeca. No, to su izazovi, ali i ljepota života o čemu pjesma zapravo i govori”, objašnjava Milica Czerny Urban.

Za kraj evo i kratkog Urbanovog objašnjenja o čemu „Nitko osim nas“ zapravo govori: „O ljubavi unatoč svemu, o odnosima koji nas formiraju, o životu kakav zapravo jest. Na neki je način, osim što je proizašla iz osobne potrebe za pokušajem nadvladavanja cijele situacije, pjesma svojim nastankom i svojom realizacijom predstavlja simbol pokušaja življenja normalnog života“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube