DIRLJIVI OPROŠTAJ: Život i djelo Slavka Goldsteina trajni su poziv da budemo odvažni kritički razmišljati

Ivica Đikić

18. rujna 2017.

DIRLJIVI OPROŠTAJ: Život i djelo Slavka Goldsteina trajni su poziv da budemo odvažni kritički razmišljati

Slavko Goldstein – mudri pisac i novinar, veliki čitalac i urednik – do kraja života nije se prestao iskreno zapanjivati pred mržnjom i lažima, pred neodgovornošću i nepristojnošću. Ali nije to bila zapanjenost što čovjeka ukipi i paralizira u svakom pogledu. Slavkova zapanjenost bila je od one vrste koju nose ljudi što, usprkos svemu, i dalje vjeruju u postojanje dobrote i humanosti. 

Slavku je zapanjenost bila polazna točka u pokušaju da razumije, prva stanica u nastojanju da odgovori na pitanje: kako je moguće? Kako je moguće da nas 2016. godine u centru Zagreba čuva policija dok promoviramo knjigu koja opovrgava revizionističke falsifikate i izmišljotine o koncentracijskom logoru u Jasenovcu? Otkud potreba da se još jednom ubije nedužne žrtve? Koja vrsta društvenog poremećaja i koja vrsta lične traume dovodi do takve bezdušnosti i pomračenja uma? 

Slavko se stalno iznova pitao i istraživao, premda bi njegova biografija i povijest njegove porodice mogle funkcionirati kao savršeno opravdanje za srdžbu, za teške riječi i za osuđivanje u suočenju s javnim veličanjem ili relativizacijom zločina. Vjerovao je u zdrav razum, u hladnoću činjenica, u snagu napisane ili izgovorene riječi, u dugoročnu nadmoć ljudskosti i pameti u odnosu na pakost i zaslijepljenost. Pamet, kako ju je shvaćao Slavko, i nije ništa drugo nego drastično pomanjkanje zadojenosti i zaslijepljenosti bilo čime i bilo kime, uključujući i samoga sebe i vlastito stradanje. 

Slavko Goldstein
Život i sveukupno spisateljsko, uredničko i slobodarsko djelo Slavka Goldsteina trajni su poziv da budemo odvažni učiti, kritički razmišljati i uvijek se svrstavati na stranu slabijih, marginaliziranih i progonjenih (FOTO: Hina/Lana Slivar Dominić)

Povijest ovih prostora takva je da svako toliko naiđe doba, one godine koje se vraćaju, kad se aktivna vjera u zdrav razum, u istinu nasuprot propagandi, i u dobro nasuprot zlu ispostavi izvanrednom hrabrošću i izlaganjem pogibelji. U tom smislu, Slavko je bio sušta i dosljedna hrabrost: i kad je s trinaest godina otišao u partizane, i kad se razočarao u pobjednički poredak, i kad je – s nevjerojatnom posvećenošću i zanatskim majstorstvom – uređivao i objavljivao knjige koje su širile granice slobode, i kad je zagovarao liberalnu demokraciju, i kad je oštro kritizirao antidemokratska i zločinačka zastranjenja demokratski izabrane vlasti, i kad se žestoko suprotstavljao najnovijem valu desničarskog ekstremizma u Hrvatskoj. 

Život i sveukupno spisateljsko, uredničko i slobodarsko djelo Slavka Goldsteina trajni su poziv da budemo odvažni učiti, kritički razmišljati i uvijek se svrstavati na stranu slabijih, marginaliziranih i progonjenih. Odazvati se tom pozivu znači izvrgnuti se preziru, hajci i kleveti, ali to je najmanja cijena koju možemo platiti u zamjenu za uspravan i čestit život. 

Hvala za sve, u ime...

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina/Lana Slivar Dominić