POLICIJA JE SKUP MORALA PREKINUTI: „Zgroženi smo postrojavanjem Slavonske sokolske garde pred Saborom“

Jelena Svirčić

20. listopada 2015.

POLICIJA JE SKUP MORALA PREKINUTI: „Zgroženi smo postrojavanjem Slavonske sokolske garde pred Saborom“

Nakon što je u ponedjeljak Branimir Glavaš u Hrvatskom saboru predao kandidacijske liste za nadolazeće parlamentarne izbore, praćen svojim "momcima u crnom", odnosno stranačkom vojskom nazvanom Slavonska sokolska garda, Kuća ljudskih prava pozvala je nadležna tijela MUP-a da provedu istragu kako bi se utvrdilo je li policija postupila u skladu sa svojim ovlastima. 

"Policija je bila dužna zabraniti, odnosno prekinuti taj skup, što je propustila učiniti", tvrde iz Kuće ljudskih prava, navodeći da je riječ o skupu koji svojim znakovljem i stranačkom paravojskom bjelodano i nedvosmisleno koketira s nacizmom i ustaškim pokretom te predstavlja opravdan razlog za ograničavanje slobode javnog okupljanja pripadnicima i pripadnicama HDSSB-a i njihove SSG.

Zgroženi jučerašnjim postrojavanjem, ističu kako je mogućnost javnog okupljanja esencijalna za razvoj demokracije te otvorenog i pluralističkog društva čiji prostor slobode treba stalno proširivati te istodobno principijelno i neumoljivo braniti od onih koji je zloupotrebljavaju kako bi širili strah, mržnju, nesnošljivost i djelovali protiv temeljnih civilizacijskih i ustavnih vrednota za koje se društvo u Hrvatskoj opredijelilo.

Slavonska sokolska garda
Postrojavanje nečega što se zove Slavonska sokolska garda ispred Sabora (FOTO: Hina)

"Pripadnici i pripadnice Slavonske sokolske garde odjeveni u crne uniforme s jasnim insignijama koje imitiraju vojne jedinice, jezivo podsjećaju na neka prošla vremena kada su vojnici i paravojske u crnom činili najteža kršenja ljudskih prava, zvjerstva i stravične ratne zločine nad civilnim stanovništvom. SSG, skraćenica koju HDSSB koristi za svoju 'stranačku vojsku' zajedno s crnom bojom njihovih uniformi, ne može imati jasniju aluziju na zloglasne SS postrojbe nacističke stranke i oružane jedinice ustaškog pokreta", objašnjavaju. 

Kuća ljudskih prava ističe i kako je takav militaristički i fašistički prizor ispred parlamenta, simbola demokracije i otvorenog društva, a ususret izborima, simbolu pluralizma, predstavlja direktan i prljav udar na ljudska prava i antifašizam kao temeljne vrednote našeg društva.

"Navedeni razlog u uređenoj demokratskoj zemlji bio bi dovoljan da se skup ovakve vrste zabrani, odnosno prekine, ali uzimajući u obzir prethodna nepostupanja policije u sličnim slučajevima javnog koketiranja s nacističkim i ustaškim simbolima mržnje i pozivanja na nesnošljivost, razvidno je da policija nema namjeru štititi ljudska prava građana i građanki i temeljne vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske", obrazložili su iz Kuće ljudskih prava, dodavši kako je policijskim službenicima i službenicima promaklo zaključiti da je predmetni skup protuzakonit zbog možebitne kompleksnosti povezivanja naci-ustaške simbolike s poticanjem na mržnju i nesnošljivost.

Branimir Glavaš
Branimir Glavaš pred "Gardom" (FOTO: Hina)

No, zasigurno MUP-u nije moglo promaći da se sudionici i sudionice postrojavanje nalaze u zoni u kojoj na Markovom trgu nije dozvoljeno javno okupljanje. Iz fotografija dostupnih javnosti na portalima elektroničkih medija vidljivo je kako je SSG postrojena uz sam rub nogostupa koji se nalazi direktno uz zgradu Hrvatskog sabora. Sukladno Zakonu o javnom okupljanju zabranjeno je svako javno okupljanje deset metara ispred Hrvatskog sabora te je policija takvo okupljanje dužna prekinuti. 

Stoga će Kuća ljudskih prava od nadležnih tijela javne vlasti zatražiti dostavu informacija o prijavi ovog skupa te očitovanje MUP-a o cijelom slučaju.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".