PORUKA IZ ZAGREBA: „Ne dozvolimo ekstraktivističkom kapitalizmu da gomila profit ubijajući život na Zemlji“

L.T.

24. rujna 2023.

PORUKA IZ ZAGREBA: „Ne dozvolimo ekstraktivističkom kapitalizmu da gomila profit ubijajući život na Zemlji“

Nakon što su krajem mjeseca sudjelovali u velikom prosvjedu na otoku Krku, aktivistkinje i aktivisti inicijative Extinction Rebellion Zagreb u subotu su održali i protestnu akciju na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Radilo se o obilježavanju akcijskog dana protiv LNG-a diljem svijeta, a kada su aktivistkinje na spomenik banu Jelačiću izvjesile transparent s porukom „No to LNG on Krk, Rügen & Worldwide“, intervenirala je i policija

ZNANSTVENICI ZA KLIMU OGORČENI: „Interventni policajci prosvjednice hvatali i udarali u genitalije“

Spomenuti Rügen s transparenta je njemački otok na kojem se također planira gradnja LNG terminala i na kojem već neko vrijeme egzistira klimatski kamp „Ende Gelände“ („Kraj priče“). Kamp su podigle njemačke aktivistkinje i aktivisti okupljeni u pokret građanskog neposluh, koji već dugi niz godina upozorava na štetnost LNG-a i rudnika uglja, a u subotu su na otoku imali masovni prosvjed ističući kako izgradnja terminala građanima ne donosi ni energetsku ni ekonomsku dobrobit, a protivna je ciljevima za zaštitu klime te štetna za osjetljiv ekosustav Baltičkog mora.

„Plin koji se uvozi kao LNG često se dobiva metodom hidrauličkog frakturiranja koja je iznimno štetna za okoliš, pri čemu se kemikalije ispuštaju u tlo i uništava se zemlja u predjelima životnih prostora autohtonih zajednica. Aktivisti iz tih zajednica, koji se protive takvim praksama fosilnih kompanija, suočeni su s tužbama ili nerijetko budu ubijeni. Zato je borba protiv LNG-a ujedno i borba protiv neokolonijalizma koji provode međunarodne korporacije i države“, istaknuli su iz Extinction Rebelliona Zagreb poslije održane akcije u Zagrebu.

Što se tiče otoka Krka i tamošnjeg LNG terminala iz ove inicijative upozorili su kako se plin putem ovog terminala uvozi iz Sjedinjenih Država i drugih zemalja koje potiču geopolitičke i ekonomske nestabilnosti radi ostvarenja imperijalističkih ciljeva. Napominju kako je plin koji stiže iz SAD-a dobiven hidrauličkim frakturiranjem i izuzetno je štetan za zdravlje i okoliš zajednica na mjestu ekstrakcije, dok metan i CO2 koji nastaju njegovim korištenjem dugotrajno ostaju u atmosferi i vode u sve veću klimatsku nestabilnost

„Ne možemo dopustiti kapitalističkom ekstraktivističkom sustavu da nastavi rasti i gomilati profit uništavajući život na Zemlji. Ujedinjeni u globalni klimatski pokret, borimo se protiv kapitalizma i za odrast koji djeluje po principima klimatske pravde, smanjenja potrošnje i proizvodnje na esencijalne ljudske potrebe, imajući na umu granice biosfere i ekosustava“, poručile su aktivistkinje Extinction Rebelliona Zagreb.

U svojoj poruci zaključuju kako je krajnje vrijeme da društvo osvijesti što se krije iza širenja LNG terminala i plinovoda prema zapadnoj Europi.

„To gura plinska industrija u Hrvatskoj koja se bogati krađom novca građana uz potporu i zaštitu države i tom se klimatskom kriminalu moramo usprotiviti kao društvo“, zaključuju iz ove inicijative. 

Krk - LNG terminal
Nemile scene s prošlomjesečnog prosvjeda u Omišlju na Krku (FOTO: Extinction Rebellion Zagreb)

Podsjetimo kako je Extinction Rebellion Zagreb, uz brojne druge inicijative i organizacije, sudjelovao na prosvjedima koji su prije nešto manje od mjesec dana održani na Krku i na kojima je privedeno 26 osoba, a nakon čega su optužili policiju i zaštitare za nepotrebnu i neprimjerenu upotrebu nasilja. 

“Upotrebu jakih vodenih topova, agresivno postupanje interventne policije, zaštitara, kao i neidentificirane osobe, možemo smatrati samo demonstracijom prekomjerne sile usmjerene na zastrašivanje, a što je rezultiralo i fizičkim ozljedama”, reagirali su nakon tih prosvjeda iz inicijative Znanstvenici za klimu napominjući da prekomjerna sila i prekoračenje ovlasti proizlazi iz sprege države s industrijom fosilnih goriva. Ustvrdili su kako je tijekom privođenja došlo do „seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja“, odnosno da su policajci zadirali u najintimniji prostor aktivista i aktivistkinja hvatajući ih i udarajući u genitalije. Istaknuli su kako je u svemu prednjačila neidentificirana osoba u civilnoj odjeći, koja se „posebno iživljavala“ nad prosvjednicima, a da joj se nitko od uniformiranih osoba nije suprotstavio. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Extinction Rebellion Zagreb