ADVENT U ZAGREBU: Najbolji navijači u Europi garantiraju "krunu uspjeha"

P.V.

15. prosinca 2016.

ADVENT U ZAGREBU: Najbolji navijači u Europi garantiraju "krunu uspjeha"

Hrvati su se ponovo pokazali prvacima u navijanju za svoje. Najveći broj glasova zahvaljujući kojima je Zagreb i ove, druge godine za redom, proglašen najboljom adventskom destinacijom u Europi dolazi iz Hrvatske, odgovorio je na naš upit u roku od nekoliko sati Maximilian Lejeune, izvršni direktor portala European Best Destinations (EBD) koji dodjeljuje ovu nagradu. Konačno, takva je i praksa, tvrdi on, i najveći omjer glasova za sve destinacije stiže iz njihovih domicilnih zemalja. Za drugoplasirani Strasbourg glasalo je tako čak 42 posto ljudi iz Francuske, ističe Lejeune, a ukupno je dobio nešto više od 19.000 glasova. Ono što Lejeune nije spomenuo je „zanemariva“ činjenica da Francuska ima 62 milijuna stanovnika, a Hrvatska petnaestak puta manje – oko 4,3 milijuna – kao i to da je unatoč tome Francuza glasalo manje, nego Hrvata.

Advent u Beču na ovoj je listi tek na petom mjestu iz prilično očiglednih razloga. Njegova tradicija traje neprekidno od 13. stoljeća i već je, kako bi se stručno reklo – brendiran, a Austrijanci očigledno nemaju potrebu gubiti vrijeme klikajući po kojekakvim web stranicama kako bi dokazali svoju nacionalnu nadmoć na način da svome Adventu priskrbe titulu najboljeg. Zagreb je do prije dvije godine svakog Adventa bio pod najezdom različitih šatora koji su, bez reda i pravila, zakrčivali gradske trgove, onemogućujući čak i prolaz, a kamoli okupljanje na kakvoj slobodnoj javnoj površini. Zagrebački Advent tek je prošle godine dobio svoju strategiju, priču, sadržaj, a priznanje EBD-a sigurno je zasluženo već i za silan trud koji je trebalo uložiti u promjenu gradske politike. No, je li „obrana naslova najbolje europske adventske destinacije“, kako je to najavljujući ovogodišnji Advent novinarima predstavila direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba, Martina Biennenfeld, dovoljno visok cilj kojem treba stremiti?

Titula najbolje adventske destinacije u Europi svakako dobro zvuči i zagrebački Advent je nešto svakako vrijedno pohvale, nešto što je bitno podiglo razinu turističke ponude ovog Grada, daleko od toga, ali što s nagradom koja se temelji tek na internetskim glasovima kojih je Zagreb ove godine skupio nešto više od 33.000? Od toga najviše, oko 10.000 iz Hrvatske. I bez glasova iz Hrvatske Zagreb bi osvojio titulu, ističe Lejeune, jer za njega je glasalo preko 60 posto posjetitelja iz drugih zemalja. Radi se o SAD-u s 14,3 posto, Austriji s 12,9, pa Njemačkoj s 11,6 i na kraju Velikoj Britaniji iz koje je pristiglo 7,2 posto od ukupnog broja glasova za Advent u Zagrebu. Ono što Lejeune nije spomenuo je činjenica da se upravo u ove prve tri zemlje nalazi mnogobrojna hrvatska dijaspora osobito nabijenih patriotskih osjećaja. Kako bilo, radi se o marketinškom triku bez pokrića, objavio je to prvi u Slobodnoj Dalmaciji novinar Ivan Kaštelan pod naslovom: „Nagrada najboljem Adventu u Europi obična je prijevara, evo zašto!“. Kao „nagradu“ za taj tekst Kaštelan je dobio veliku količinu „glasova“ u vidu komentara u kojima ga „glasači“ vrijeđaju i spominju mu rodbinu.

advent zrinjevacAdvent u Zagrebu za titulu najbolje božićne destinacije i ove je godine dobio najviše hrvatskih glasova (FOTO: AdventZagreb.Com) 

Kolega iz Slobodne napisao je tako da EBD portal ima manje od 7.000 posjeta dnevno, što je za tržište s više od pola milijarde stanovnika zapravo prilično slaba statistika. Najviše posjeta godišnje stiže im upravo iz Hrvatske, a dva od pet svjetskih odredišta s kojih im je stiglo najviše klikova su hrvatski portali, tvrdi se u članku i zaključuje kako je malo vjerojatno da će titula najboljeg koju EBD dodjeljuje u preko 60 različitih kategorija, imati bilo kakvog većeg odjeka izvan Hrvatske.

EBD je belgijska tvrtka koju je 2009. godine osnovala neprofitna organizacija s ciljem promocije europskog turizma i kulture. Redovno ih u iznosu od deset posto godišnjeg budžeta financira Europska komisija kroz svoju inicijativu European Destinations of Excellence (EDEN). Ostali prihodi uključuju godišnje članarine u iznosu od 458 eura koliko plaća tristotinjak nacionalnih i lokalnih turističkih zajednica da bi bile u društvu najboljih, i potencijalni kandidati za jednu od nagrada u preko 60 mogućih kategorija. Turistička zajednica Grada Zagreb je među njima, kao i drugih 12 lokalnih turističkih zajednica iz Hrvatske.

Tu ne postoje nikakvi kriteriji po kojima se mjesta nominiraju niti po kojima se za njih glasa tako da sve ovisi tek o osobnim preferencijama glasača, a svaki kandidat za nagradu dobit će i detaljne upute sa savjetima kako mobilizirati svoje građane da glasaju, angažirati poznate sunarodnjake, voditi medijsku strategiju. Ovo natjecanje u kojem su se građani Hrvatske, prema statistikama, prilično iskazali, tako zapravo generira promet belgijskoj stranici koja dijeli titule u toliko kategorija da je velika mogućnost da će svaka njihova članica u nekoj biti najbolja. 

Osim nagrade za najbolji Advent, EBD svojim članovima dijeli i nagradu za najbolje europsko skijalište – glasanje je upravo u tijeku – pa za najbolje plaže, najbolje romantične destinacije, najbolje festivale, najbolje dočeke Nove, najbolje nacionalne parkove… Hrvatska je tako ove godine pobrala prve nagrade u čak šest kategorija. Pored Adventa u Zagrebu tu je destinacija Zadar, plaža Stinava na Visu, Preko kao „skriveni europski dragulj“, romantični Nin i Plitvička jezera.

„Imamo više od 60 kategorija u kojima dodjeljujemo nagrade i činjenica kako je jedna od najljepših europskih zemalja zauzela prvu poziciju u nekoliko od tih kategorija nama se ne čini neobičnom“, komentira za Lupigu Lejeune i tvrdi kako u najvećem broju glasaju posjetitelji njihove stranice.

Najveći promet stranica generira preko pretraživača, kao prvi portal specijaliziran za promidžbu europskog turizma. Kada se pak usporedi s prometom koji pretraživanjem na Googleu generira, primjerice, jedan svjetski poznati Trip Advisor vidljiva je prilična razlika.

grafikon_European Best Destinations Najveći promet EBD generira preko pretraživača, ali ne može se ni usporediti s nekim velikim igračima poput Trip Advisora (SCREENSHOT: GoogleTrends)

„Vezano uz tvrdnje kako je EBD zapravo beznačajan portal. Pa, svakako nismo Amazon ili Facebook. Godišnje imamo tek 3,6 milijuna posjetitelja, u prosjeku 10.100 dnevno. (…) Prema podacima za posljednja tri mjeseca najveći ukupan promet dolazio nam je iz Velike Britanije (17,59 posto), potom Sjedinjenih Američkih Država (9,52 posto) i Portugala (6,54 posto). Za vašu informaciju, promet iz Hrvatske bio je 4,33 posto, odnosno 13.163 posjetitelja u prosincu“, iscrpno je izvijestio izvršni direktor EBS-a koji je svoj odgovor na naš upit podijelio i s voditeljicom odnosa s javnošću Turističke zajednice grada Zagreba (TZ Zagreb) Darjom Dragoje. Ona je u prepisci odgovorila kako je rastužuje činjenica da neki lokalni portali negativno pišu o tituli koju je Advent u Zagrebu osvojio.

Pitanje o relevantnosti titule na koju se trebamo bespogovorno ponositi smatra se tako zamalo nepristojnim. Iako činjenica da u Hrvatskoj živi više od 10.000 stanovnika koji će Advent u Zagrebu staviti ispred Adventa u Beču vjerojatno više govori o profilu glasača nego li o realnim komparativnim prednostima zagrebačkog u odnosu na bečki Advent - spomenuti takvo što podrazumijeva hvatanje u „domoljubnu klopku“ gdje su sumnjivi motivi svakog tko ne navija za proklamirane nacionalne interese, nego ih propituje.

„Mislim da ova kritika nagrade EBD-a nije toliko usmjerena na samu nagradu, možda je posrijedi nešto dublje, važnije od našeg portala, i možemo to razumjeti“, zaključio je Maximilien Lejeune navodeći kako je nezavisna agencija Cision medijski utjecaj nagrade procijenila na 10 milijuna eura, a njezin doseg potvrđuje i povećani broj posjeta nagrađenim destinacijama. Ipak, pretjerano je tvrditi kako ovo priznanje predstavlja krunu uspjeha ili dokaz da smo najbolji – a kako se u brojnim afirmativnim medijskim objavama gotovo unisono sugerira. 

Ulaganja u ovogodišnji advent direktorica TZ Zagreb procijenila je, najavljujući manifestaciju, na 3,5 milijuna kuna za pripremu lokacija i sadržaj, plus još dva milijuna za reklamne kampanje. Godišnja članarina koju naplaćuje EBD manja je od 500 eura i ulaganje se svakako isplati. Novim konceptom Adventa Zagreb privlači i puno veći broj turista, a za očekivati je kako će i njihova potrošnja ove sezone prestići lanjsku. Broj posjetitelja je već sada rekordan, obavijestila je u svojem e-mailu voditeljica odnosa s javnošću TZ Zagreb Darja Dragoje.

Pored tako dobrih rezultata, koliko je potrebno isticati titulu najboljeg koja pokriće ima uglavnom u nacionalnim navijačkim sklonostima, a što se jednako odnosi na svaku zemlju koja u ovakvom natjecanju za glasove sudjeluje? Potvrđuje to i površan pogled na press kliping objavljen na stranicama EBD-a, a koji se odnosi većinom na 2015. godinu, i gdje svaka zemlja navija za svoju destinaciju. Tako ova nagrada koju TZ Zagreb prekomjerno koristi kao potvrdu uspješnosti svojeg najvećeg projekta zapravo više pripada hrvatskim građanima za njihov srčani angažman u promoviranju Hrvatske kao najbolje. Oni s pravom očekuju više nego što prozirni marketinški trik može ponuditi, iako izgleda, i to prolazi. Sve dok smo u nečemu najbolji.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: EuropeanBestDestinations.Com