NEOBIČNA MODNA REVIJA: Stanje neodrživo, revija održiva

A.B.

12. prosinca 2023.

NEOBIČNA MODNA REVIJA: Stanje neodrživo, revija održiva

Prva održiva modna revija u Hrvatskoj, pod motom „Razodjenimo brzu modu” predstavila je djela mladih dizajnera, potaknula debate o održivoj proizvodnji i okupila ljubitelje kvalitetne odjeće koji su se prošlog tjedna, u organizaciji Zelene akcije našli u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo.

Osim modnih revija na kojima su se predstavili učenici Škole za modu i dizajn iz Zagreba, Humana Nova iz Čakovca i kreativni kolektiv ArtiZanat, posjetitelji su posvjedočili jedinstvenom događaju koji je, prema riječima organizatorica otvorio mnoge prostore.

„Manifestacija je stvorila prostor za upoznavanje, povezivanje, učenje i inspiraciju različitih zajednica, kreatora, stilistica i aktivistkinja koje povezuje ljubav prema stilu i kreacijama te strast prema očuvanju planeta i izgradnji pravednijeg društva”, kaže Dora Sivka, potpredsjednica Zelene akcije koja je upriličila ovu nesvakidašnju reviju.

Zelena akcija
Postavljena pista (FOTO: Zelena akcija/Flickr/Matej Marjanović)

Osim što su predstavili nekoliko „zero waste” kolekcija, učenici i učenice Škole za modu i dizajn i sami su se popeli na pistu koja se u trenutku pretvorila u binu s koje su, zajedno s profesoricom Ankicom Flegar, elokventno pojasnili što je to „zero waste”. 

„Riječ je o odgovornoj proizvodnji i potrošnji te ponovnoj uporabi proizvoda i materijala. Time se smanjuje količina otpada koji završava na deponijima ili u spalionicama što potom ugrožava okoliš i ljudsko zdravlje. Ukratko, to je ono što su radile naše bake”, ispričala je učenica Škole za modu i dizajn iz Lidija Turkalj.

Međimurska zadruga Humana Nova već je poznata širom Hrvatske po tome što zapošljavaju osobe s invaliditetom i druge društveno isključene osobe koje u okviru ove socijalne zadruge svakodnevno stvaraju nove vrijednosti od odbačenog tekstlla. Na Prvoj održivoj modnoj reviji predstavili su održivu modnu praksu. 

„Važan dio aktivnosti Humana Nove jest redizajn. Do sada smo prikupili više od 3.500 tona tekstila koji smo dijelom reciklirali ili stavili ponovo u prodaju kroz second hand, dok se dio u našoj šivaoni u Čakovcu redizajnira i ponovno prodaje na našem web shopu. Riječ je o vrijednoj alternativi ishitrenoj kupnji odjeće na akciji, kao i nepromišljenom bacanju kvalitetnih starih odjevnih predmeta”, poručila je Mirela Pintarić iz Humana Nove.

Zelena akcija
Može i ovako (FOTO: Zelena akcija/Flickr/Matej Marjanović)

Nakon revijalnog dijela, posjetitelji su prisustvovali razgovoru između antropologinje s Tekstilno tehnološkog fakulteta u Zagrebu, Lee Vene i modne dizajnerice Karolin Braegger. Ova austrijska dizajnerica u svome radu preispituje komercijalnu modu, a s antropologinjom se dotakla odnosa luksuza, moći i statusa u svijetu mode i u svakodnevici. U prostoru Pogona Jedinstvo Karolin Braegger i zagrebačka umjetnica Ivana Stećuk postavile su izložbu tekstilnih instalacija dok je večer završila izborom najbolje „swap“ kreacije „swap“ partija. 

Prema podacima predstavljenim u Europskom parlamentu, čak 11 posto Europljana i 25 posto svjetske populacije zahvaćeno je nedostatkom pitke vode. Istovremeno, za proizvodnju jedne pamučne majice potrebno je 2.700 litara čiste vode. Tolikom količinom prosječna osoba zadovoljava potrebu za pićem na dvije i pol godine. Podaci pokazuju i kako je tekstilna industrija odgovorna za oko deset posto svjetske emisije ugljičnog dioksida te za petinu ukupnog zagađenja vode. Pranje odjeće rezultira trećinom sveukupne emisije mikroplastike u okoliš. Samo jedno pranje odjeće od poliestera može otpustiti oko 700.000 vlakana mikroplastike koja ulazi u hranidbeni lanac, a potom, i na naše stolove.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Zelena akcija/Flickr/Matej Marjanović