NEPOKORENI NOVI ZAGREB: Kako se Avenue Mall nasadio gdje mu nije mjesto

Ana Benačić

21. prosinca 2014.

NEPOKORENI NOVI ZAGREB: Kako se Avenue Mall nasadio gdje mu nije mjesto

U sklopu promocije časopisa Nepokoreni grad u Travnom povjesničar umjetnosti Vladimir Tatomir ispripovijedao je neke potisnute činjenice vezane za urbanizam Novoga Zagreba. Iako je Zagreb južno od Save i dalje u izvrsnom stanju kada je riječ o zelenim površinama ili prometnim rješenjima, zanimljivo je da su postojali i planovi koji nikada nisu ostvareni. Na toj se lokaciji trebala uzdići zgrada javne namjene, prema zamislima progresivnog arhitekta Vinka Uhlika, čije su ideje došle dvadesetak godina prije svjetskih trendova u arhitekturi i oblikovanju gradova, temeljene na orijentiranosti "prema pješaku" umjesto "prema automobilu".

Mirna Šimat i Katerina Duda iz Nepokorenog grada predstavile su, u društvu gostiju, novi broj tog časopisa pred novozagrebačkom publikom okupljenom u internet čitaonici Tobacco u kvartu Travno. Na predstavljanju se tako iz prve ruke moglo čuti kroničara razotkrivanja ustašluka na hr.wikipediji, njihovog bivšeg suradnika koji je za NG pisao pod pseudonimom DobarSkroz, ali i povjesničara umjetnosti Vladimira Tatomira, koji je govorio o urbanizmu Novog Zagreba.


Vladimir Tatomir (FOTO: Lidija Čulo)

Jedna od tema kojih se dotaknuo je i nicanje trgovačkih centara po najatraktivnijim lokacijama u glavnom gradu, južno od Save. Lokacija velikog Konzuma, u Sarajevskoj ulici, nipošto nije bila namijenjena za trgovinu, kao ni najatraktivnija od svih - križište najvažnijih novozagrebačkih prometnica, na kojoj se smjestio Avenue Mall. 

Za projekt je uredno raspisan natječaj i 1980. godine prvo mjesto je dodijeljeno arhitektu i slikaru Vinku Uhliku za njegov projekt Kulturno-društvenog centra Novog Zagreba. Ta je čestica bila pripremljena za gradnju, sukladno pravilima natječaja te se svaka prenamjena činila se nemogućom, sve do dvijetisućitih. Vinko Uhlik je bio autor sjeveroistočnog dijela Sigeta, prema kojem je prilagodio koncept Kulturno-društvenog Doma Općine Novi Zagreb. On je inače razmišljao o oblikovanju tog budućeg centra Novog Zagreba i dugoročno je promišljao Zagreb kroz ideju izdignutih pješačkih i društvenih platformi koje natkrivaju prometnice, što je još vidljivo u dijelu Sigeta koji je on oblikovao. Uhlikove ideje su, naime, došle 20 godina prije svjetskih trendova u arhitekturi i oblikovanju gradova, odnosno orijentiranosti "prema pješaku", umjesto do tad, "prema automobilu".

Dom zamišljen ondje gdje je danas Avenue Mall trebao je nastaviti jednu takvu ideju i propagirati je kroz daljnji razvoj Novog Zagreba. Takav urbanistički koncept za razvoj Novog Zagreba predviđao je trgove koji natkrivaju prometnice, povezivanje Velesajma i Sigeta nathodnicima.

Umjesto javnih sadržaja i inovativnih prometnih rješenja, Novi Zagreb je u svom srcu dobio konzumerističku mašinu. 

Popunjen prostor Tobacca (FOTO: Lidija Čulo)

DobarSkroz, s druge je strane ustvrdio kako su, nažalost, na hrvatskoj Wikipediji i dalje svi oni admini koji su i bili prije razotkrivanja, najblaže rečeno, kontroverznih stavova koje gaje prema ustaštvu. Hrvatsku Wikipediju napustili su, naime, ljudi koji se nisu slagali s njima, odnosno oni koji su držali do činjenica. Međutim, priznaje da je došlo do manjeg pomaka, točnije, umivanja. 

INSAJDERSKI TRILER: Kako je teklo razotkrivanje sramotne hrvatske Wikipedije

"Razlika između hrvatske Wikipedije danas i prije ovog razotkrivanja je kao razlika između HDZ-a pod Tuđmanom i Sanaderom", kazao je. Iako su uklonjeni skandalozni sadržaji koji su u medijima spominjani kao proustaška propaganda, i dalje se mogu pronaći blagorečeno čudne interpretacije povijesti, na nešto manje eksponiranim stranicama. Kao najznačajniji efekt svog višegodišnjeg rada i borbe protiv falsificiranja povijesti na hr.Wikipediji vidi u dojmu koji je stvoren među građanima, saznanju da je hrvatska inačica Wikipedije nepouzdaniji izvor od sestrinskih Wikipedija u svijetu, pogotovo kada je u pitanju antifašizam i razdoblje Drugog svjetskog rata. 

(FOTO: Lidija Čulo)

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lidija Čulo