SNIMKA KOJA JE ODUŠEVILA SRBIJU: Glumica Svetlana Bojković tijelom blokirala ulaz kamionu na deponiju

A.B.

27. svibnja 2021.

SNIMKA KOJA JE ODUŠEVILA SRBIJU: Glumica Svetlana Bojković tijelom blokirala ulaz kamionu na deponiju

Poznata glumica Svetlana Bojković jučer je oduševila javnost u Srbiji, nakon što je na društvenim mrežama objavljena snimka kako nepokolebljivo i sa smiješkom staje na put kamionu koji je pokušao istovariti građevinski otpad na područje Bare Reve, uz samu obalu Dunava, nedaleko beogradskog naselja Krnjača. 

Nekadašnja oaza prirode, koja je stanište više od 150 vrsta ptica i važan segment u zaštiti naselja od poplava, posljednjih se godina pretvorila u ilegalno odlagalište otpada, a nekoliko lokalnih udruga i inicijativa već neko vrijeme organiziraju prosvjedne šetnje, s ciljem obrane prirode i svoga zdravlja. Upozoravaju da je situacija takva da mještanima prijeti ekološka katastrofa te su pokrenuli inicijativu da se Bara Reva proglasi prirodnim dobrom. Jučer im se priključila i proslavljena 73-godišnja glumica, koju javnost najviše pamti po ulozi u televizijskoj seriji „Bolji život“.

U trenutku kada se pojavio jedan kamion, čiji vozač je namjerio u Bari Revi istovariti građevinski otpad, Bojković je stala u prvi red i svojim tijelom krenula spriječiti prolazak teretnjaku. I u tome je uspjela. Sve sa smiješkom i mahanjem nezadovoljnom vozaču.

Dan ranije tijelima su još jednom kamionu na isti način prolaz prepriječili okupljeni građani, a vozač je vrlo burno reagirao te im uputio niz psovki, a jednu prosvjednicu pozvao u kabinu kamiona da vidi „njegovu muškost“. Na kraju se podvijenog repa povukao, a gdje je istovario otpad nije poznato. 

„Otpadom je za sada zatrpano preko 20 hektara šume, a nijedna procedura za adekvatno uključivanje javnosti i vođenje adekvatne javne rasprave, kada je u pitanju tema od ovakvog značaja za javni interes nije ispoštovana, budući da stanovnici Krnjače nisu bili adekvatno obavešteni o planovima da se na ovom mestu izgradi postrojenje za preradu šuta, niti je postavljena tabla s informacijama o radovima“, upozorili su iz udruga „Bela čaplja“, „Kotež“ i „Komšija Krnjača“. Navode i kako se u ovom slučaju radi o kršenju ne samo zakona, već i brojnih međunarodnih konvencija na koje se Srbija obavezala. Prije nekoliko dana predstavnici ovih udruga odnijeli su nekoliko vreća građevinskog otpada pred Skupštinu Beograda, apelirajući na rješenje ove situacije. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Twitter/Marko M. Dragoslavić