USTAVNI SUD: Privremeno stopirano izručenje Nurettina Orala

A.B.

25. siječnja 2018.

USTAVNI SUD: Privremeno stopirano izručenje Nurettina Orala

Nakon dvije ustavne tužbe podnesene Ustavnome sudu, najviše sudbeno tijelo u Hrvatskoj odlučilo je privremeno zaustaviti izručenje Nurettina Orala, etničkog Kurda čije izručenje od Hrvatske traži Turska. Po zaprimanju tužbi i dokumentacije od Ministarstva pravosuđa zaključili su da na njegovu štetu mogu nastati "teške i nepopravljive posljedice, u vidu njegove izloženosti 'riziku trpljenja flagrantne uskrate prava na pravično suđenje'". 

Naglašavaju da je odluka privremena i da ne prejudicira konačnu odluku o osnovanosti navoda iz ustavnih tužbi podnesenih u ime Nurettina Orala

Izručenje će biti spriječeno dok Ustavni sud ne izvrši uvid u spis Županijskog suda u Vukovaru te analizu opširnih ustavnih tužbi, dopune i osporavanih rješenja nižih sudova.

Osobito uzimajući u obzir činjenicu da je podnositelju u Švicarskoj Konfederaciji priznat status izbjeglice i da se podnositelj u RH nalazi u ekstradicijskom pritvoru, navodi sud, te "smatrajući očitim da odgoda pravnih učinaka osporenih rješenja u konkretnom slučaju nije suprotna javnom interesu niti bi se tom odgodom nekome nanijela veća šteta, dok bi istodobno izostanak odgode podnositelju mogao prouzročiti štetu koja bi se teško mogla popraviti", Ustavni sud prihvatio je prijedlog za odgodu ovrhe u ovom slučaju. 


Na prosvjedu ispred hrvatskog konzulata u Bernu, Oralova je supruga držala fotografiju svog djeteta, koje spava s Nurettinovom slikom pod jastukom (FOTO: Privatna arhiva)

Navedimo i da je Ustavni sud pravosudno tijelo koje u konačnici može odlučiti da se Orala ne izruči Turskoj. Naime, ukoliko pobije rješenja Vrhovnog suda te Županijskog suda u Vukovaru, "ministar neće imati o čemu odlučivati", poručio je, načelno govoreći, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) je također zatražio od hrvatske Vlade informaciju o stadiju postupka i mjerama poduzetim s ciljem procjene Oralove pritužbe na moguća kršenja zabrane od mučenja, na što je u utorak odgovorila Štefica Stažnik, zastupnica RH pred ESLJP. 

Hrvatskim vlastima su proteklih tjedana pristupali i dužnosnici Veleposlanstva Švicarske, a ispred hrvatskog konzulata u Bernu održan je i prosvjed podrške Nurettinu Oralu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Privatni album

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"