EX-YU AKCIJA (FOTO): Organizirano uklanjali kukaste križeve od Leskovca preko Banje Luke do Splita!

A.B.

22. lipnja 2015.

EX-YU AKCIJA (FOTO): Organizirano uklanjali kukaste križeve od Leskovca preko Banje Luke do Splita!

Na dan kada slavimo antifašističku borbu, 74. godišnjicu osnutka Prvog partizanskog odreda na teritoriju bivše Jugoslavije, oglasila se regionalna inicijativa "Ne u mom gradu". Simbolično, kao prije 74 godine kada su stupili u oružano bratstvo protiv nadmoćnih nacističkih i fašističkih okupatora, pobunjeni među narodima bivše Jugoslavije upustili su se u akciju uklanjanja fašističkih grafita s ulica svojih gradova, ili pretvaranja istih u simbole ljubavi.

Tako su se neke zagrebačke svastike preobrazile u cvijeće, šibenske u vjetrenjače, beogradski crteži s porukama mržnje pretvoreni su u oblačiće i srca, a grozomorni natpisi u Banjoj Luci od noćas viču: "Volimo Dubrovnik!".

Split - brisanje klempavih "U" na više lokacija

U akciji su sudjelovale grupe i pojedinci iz Splita (Neformalna inicijativa za grad oslobođen (pro)fašističkih simbola), Zagreba (Antifa Zagreb, Mreža antifašistkinja Zagreba), Šibenika (Antifa Šibenik), Banje Luke (Antifašisti/antifašistkinje iz Banje Luke), Prijedora (Centar za mlade – Kvart), Sarajeva, Beograda (kolektiv “Ne budi ograničen” i Inspektor Yoda zgužvani), Novog Sada (Prekrečimo grafite mržnje!), Kragujevca (Društveni kulturni centar Kragujevac i UMMS), te društveno odgovorni pojedinci iz Leskovca.

Potpuno drugačija poruka u Kragujevcu

Ovi, uglavnom, mladi ljudi tom prilikom su uputili sljedeći proglas

Zagreb - očišćen Kršinićev spomenik streljanim taocima na Strossmayerovom trgu

"Ne u mom gradu – poruka je koju su neofašistima i homofobima uputile antifa inicijative i kolektivi iz gradova s prostora bivše Jugoslavije. U akciji dekontaminacije javnog prostora, koja je izvedena u noći između 21. i 22. juna učestvovali su antifašistkinje i antifašisti iz deset gradova: Splita, Sarajeva, Šibenika, Zagreba, Prijedora, Beograda, Kragujevca, Novog Sada, Banje Luke i Leskovca. 


Šaranje preko jedne od brojnih svastika na zagrebačkoj Trešnjevci 

Grafiti mržnje nisu 'ekskluzivni' problem sa kojim se bori samo onaj grad kroz koji mi hodamo. Naprotiv, on je postao folklor gotovo svakog manjeg ili većeg mesta na prostoru ex-Yu. Poruke koje nam se sa zidova šalju su identične i svode se na očuvanje 'nacionalne i rasne čistote'.

Čišćenje Novog Sada od šovenskih gluposti

Svest o tome bila je pokretač za povezivanje i saradnju grupa i odgovornih pojedinaca koji su se nezavisno jedni od drugih bavile uklanjanjem hejt grafita iz javnog prostora. Svi zajedno, svako u svom gradu 21. juna u akciji koja je simbolično povezala takve grupe širom bivših jugoslovenskih republika, uklonili smo neke od grafita koji propagiraju fašizam, versku, nacionalnu i polnu diskriminaciju i mržnju.

Nisu stradali samo simboli, već i natpisi mržnje

Istovremeno, ovom akcijom smo obeležili i podsetili na Dan antifašističke borbe, 22. jun/lipnja, kada je pre 74 godine kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prvi antifašistički odred u okupiranoj Jugoslaviji. U vremenu kada se četnički i ustaški kvislinzi i krvnici rehabilituju, a istorijske vrednosti antifašizma sistematski marginalizuju, proslava 22.6. dobija još značajniju dimenziju. 

Beograd protiv homofobije i ksenofobije

Antifašisti su te 1941. ustali protiv zla i mržnje. Mržnja je svuda ista i svuda podjednako pogubna. Odgovor na mržnju onda mora biti isti – NE U MOM GRADU!"

Bravo za Prijedor...

I Sarajevo.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: "Ne u mom gradu", pretvaranje svastike u vjetrenjaču u Šibeniku

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Neki novi klinci".