KO TO TAMO PEVA: Od sad Zelene beretke odlučuju tko smije nastupati u Sarajevu

J.S.

27. ožujka 2016.

KO TO TAMO PEVA: Od sad Zelene beretke odlučuju tko smije nastupati u Sarajevu

Zelene beretke, udruga koja okuplja ratne veterane, uglavnom borce Armije BiH, ovih se dana istaknula s inicijativom kakve se ne bi postidjeli ni prvaci nacionalsocijalizma. Nakon što su nedavno zahtijevali hitno puštanje na slobodu Fahrudina Radončića, vlasnika Dnevnog avaza i predsjednika stranke Saveza za bolju budućnost, koji je uhićen zbog sumnji u ometanje pravosuđa u slučaju sudskog procesa narkomafiji, te pri tom prijetili izlaskom na ulice, ovaj put Zelene beretke su poželjele određivati koji glazbenici imaju pravo nastupati u Sarajevu. Naime, ratni veterani pripremili su inicijativu za formiranje komisije koja će se baviti poslom odobravanja javnih nastupa, poput koncerata „stranih izvođača“ u svim dvoranama čiji je vlasnik Kanton Sarajevo.

„Naša ideja je da prije potpisivanja ugovora sa dvoranama kao što su Skenderija, Zetra i sve druge koje mogu primiti preko 500 ljudi organizatori moraju imati suglasnost ove komisije. Svaka najava nekog izvođača će biti preispitana i ako svojim prijašnjim nastupima javnim ili privatnim zabavama je veličao četništvo ili ustaštvo ili širio nacionalnu mržnju neće moći nastupiti u našem gradu“, naređuju Zelene beretke, pitajući se je li državi važnije godišnje zaraditi 60.000 konvertibilnih maraka ili da „žrtve agresije trpe poniženja“.

Zelene beretke
Postrojavanje Zelenih beretki u čijem stroju s fotografije je malo koji početkom devedesetih imao dovoljno godina da bi danas bio demobilizirani borac (FOTO: radiosarajevo.ba)

Posebno je zanimljiva definicija prema kojoj se određuje tko ima pravo nastupa u Sarajevu, a koja kaže da oni koji su na bilo koji način svojim postupcima „pomagali i podržavali agresora, isticali obilježja agresora, negirali agresiju, učestvovali u agresiji, poticali agresiju …“ neće moći nastupati u Sarajevu. S obzirom da su prema nekim tumačenjima za Zelene beretke agresori i Hrvatska i Srbija, ovdje se otvaraju beskrajne mogućnosti da se nastup zabrani svim glazbenicima koji dolaze iz tih zemalja i nekad su, recimo, istaknuli obilježje svojih zemalja. No, inicijativa ide još i korak dalje, pa bi se prema mudrim zamislima njenih utemeljitelja, primjerice, glazbenicima mogao zabraniti nastup čak ukoliko osobno nisu napravili ništa od navedenog, ali su to nekada učinili menadžeri ili organizatori.

„Naš grad je i više nego tolerantan a sve na svoju štetu pa došlo je vrijeme da se jednom krene misliti na žrtve agresije“, zaključuju Zelene beretke pri tom samo za sebe svojatajući glavni grad Bosne i Hercegovine ističući da se radi o „našem Sarajevu“, pretpostavljajući, valjda, da Sarajevo ne pripada i onima koji žele vidjeti nastupe svih tih „nepoželjnih“ osoba. Prijedlog ove inicijative, kažu, predali su premijeru Kantona Sarajevo, članovima Vlade Kantona Sarajevo, predsjedniku Skupštine Kantona Sarajevo, svim klubovima političkih stranaka, gradonačelniku i njegovom zamjeniku, predsjedniku vijeća Grada Sarajeva i vijećnicima Grada Sarajeva. Objavljujući svoj cenzorski naum ova je skupina čije ideje podsjećaju na zamisli iz bavarskih pivnica tridesetih godina prošlog stoljeća ili na kafanske planove s Pala devedesetih, građanima poručila da mogu i sami predložiti svoje ideje za rješavanje ovog „problema“.

Goran Bregović
Goran Bregović "vrijeđa prvog, legalno izabranog predsjednika BiH, Aliju Izetbegovića" - nepoželjan (FOTO: Flickr/MITO SettembreMusica)

Jasno je, kako ne manjka onih kojima se ovakva inicijativa sviđa, a neki su odlučili i malo „stati na loptu“ te pokazati svoju toleranciju. Tako je Zelenim beretkama stigao i prijedlog koji predviđa da se eventualnim problematičnim osobama ipak ne onemogući nastup u sarajevskim dvoranama, već da ulaznice za njihove nastupe budu skuplje, a da se ta razlika u cijeni upotrijebi za potrebe demobiliziranih boraca. Dakle, nešto poput slavnog poreza na šund koji je svojevremeno uveden u Hrvatskoj kako bi se udarilo na Feral Tribune. Pale su već i prve sugestije o nepoželjnim glazbenicima, a na vrhu liste je Marija Šerifović, čiji je prošlotjedni koncert u Sarajevu svojevrsni povod ovoj inicijativi.

Inače, Zelene beretke već imaju iskustva u estradnim poslovima. Još 2005. godine uoči povratničkog koncerta Bijelog dugmeta ovo udruga tražila je od vlasti da se taj koncert otkaže. Smetalo im je što Goran Bregović „sije međunacionalnu mržnju, pljuje stečevine obrambeno-oslobodilačkog rata i vrijeđa prvog, legalno izabranog predsjednika BiH“, a nije im „legao“ ni datum sarajevskog koncerte – 15. lipanj – jer koincidira s datumom kada je počela bitka na Kosovu polju. Stoga je sasvim jasno da bi bilo kakav Bregovićev nastup u Sarajevu komisija koju zazivaju Zelene beretke bio zabranjen. Dvije godine kasnije, kada je u Sarajevu trebao nastupiti notorni Marko Perković Thompson, ova udruga je također reagirala. Mediji su tada navodili kako se prijeti prosvjedima i blokadom koncertnog prostora, a predsjednik Zelenih beretki, Muhamed Švrakić, koji je s javnosti i podijelio inicijativu o formiranju predmetne komisije, tada je poručio: „Ako mi odlučimo da koncerta neće biti, neće ga biti i tu nema priče“. I prije tri godine njegova udruga pokrenula je kampanju protiv održavanja manifestacije „Oskar – Zlatna kruna“ u sarajevskoj Skenderiji, tvrdeći da se radi o „srpskom šundu i primitivizmu“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube