BIJELI ŠTRAJK CRNOG MARKA: Pet dolazaka u Sabor platili smo mu 1,4 milijuna kuna!

Ana Benačić

16. travnja 2015.

BIJELI ŠTRAJK CRNOG MARKA: Pet dolazaka u Sabor platili smo mu 1,4 milijuna kuna!

Svi se sjećamo gunđanja bivšeg opozicijskog lidera Zorana Milanovića, koji se proslavio izjavom o boli u preponama zbog sjedenja u Saboru. Aktualni vođa najveće oporbene stranke, HDZ-ov Tomislav Karamarko, sudeći prema podacima Informacijsko-dokumentacijske službe Hrvatskog sabora, definitivno tih problema nema. (Ne)aktivnost zastupnika Karamarka upravo je šokantna - njegova riječ izrečena u Saboru skuplja je od Kuljiševe u rubrici Zebra i broji se u tisućama, ako ne i desecima tisuća kuna. Statistika njegovog (ne)pojavljivanja u Saboru, koja se eventualno može mjeriti s Kerumovom, nameće nam pitanje: Što boli Tomislava Karamarka?

Usprkos medijskim napisima i dovitljivim naslovima tipa "Što te nema?", Tomislav Karamarko ne dolazi u Sabor. Prema ažuriranim statistikama, od 15 sjednica vođa oporbe pojavio se na samo njih pet. Nule koje su se nakotile u tablici zastupnika Karamarka ne mogu se mjeriti ni sa brojem golova koje Andora (ne)postiže na utakmicama protiv zemalja "Petice". Uvidom u čitavu statistiku aktivnosti zastupnika u sedmom sazivu Sabora, ispada da je malo zastupnika koji se odnose tako nonšalantno prema parlamentarnoj demokraciji, za koju se HDZ, na kraju krajeva, i borio. 

Slučaj Karamarko (FOTO: Screenshot Infodok.Sabor.hr)

Dakle, ima i gorih od Karamarka. Statistički. Primjerice, Milijan Vaso Brkić, Karamarkov pobočnik bio je samo četiri puta je bio u Saboru, a onda je pristojno umirovio svoj mandat i predao ga teškoj zabušantici Mariji Rapo, koje ćemo se dotaći kasnije. U kategoriji s četiri pojavljivanja su i povratnica županica Marina Lovrić Merzel, koja prije deložacije s mjesta županice nije ni mogla biti zastupnica te Bračanin Jakša Baloević, jedan od najvećih razočaranja u Saboru. Izabran na listi popularnog don Ivana Grubišića, prvo je odbio darovati svoju plaću, a onda je prebjegao u tzv. Novi val - Stranku razvoja, što god. Ispostavilo se da je plaća ono za što se borio.

U ligi "tri ukazanja" je usamljena Nada Čavlović Smiljanec, smijenjena šefica Porezne uprave, koja je dobar dio sedmog saziva Sabora provela tamo. "Mijenjala" ju je Marijana Živko, koja se, pak, u tom periodu ni jednom nije ukazala u Saboru. 

Skupinu još gorih, sa samo dva ukazanja, tvore HDZ-ovci iz dijaspore Marija Rapo i Perica Jelečević, za kojega se čulo tek kada je opomenut od strane Općinskog suda zbog šamaranja supruge.

2 cool 4 school

U ekstremnoj ligi "apsolutna ništica" su legendarni Željko Kerum i Josip Vuković, kontroverzni SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške, optužen za falsificiranje odluka Gradskog vijeća te SDP-ovac Darko Ledinski, koji je dobar dio mandata ove vlade proveo na mjestu bivšeg zamjenika ministrice socijalne politike. 

Kerum (FOTO: screenshot Infodok.Sabor.hr)

Nakon smjene sredinom 2013. godine kazao je za portal Koprivnica.net da je "prebolio sve poraze" i da se "vraća jači nego ikad" u ispunjavanje "misije u saborskim klupama". S obzirom da se nakon godinu i pol dana našao u ligi "nula", dâ se zaključiti kako mu je misija doživjela fijasko.

No, kad se pogledaju svi ovi slučajevi, dolazi se opet do frapantne činjenice da su Karamarkove izlike za tako uporno izbivanje iz Sabora, najtanje. Iz analize svih podataka o aktivnosti zastupnika koje objavljuje Sabor, proizlazi da je on zapravo jedini zastupnik koji u mandatu aktualne vlasti ima stravično malen broj dolazaka u Sabor, a da istovremeno:

a) Ne živi van Zagreba

b) Ne obnaša niti je obnašao ijednu lokalnu ili državnu dužnost pored zastupničke

Svako Karamarkovo ukazanje plaćeno je oko četvrt milijuna kuna

Pritom se vođenje HDZ-a ne odnosi na vrstu javne dužnosti koja bi ga opteretila toliko da ga baš nikad nema. Upravo zbog nagomilanih obveza sa strane više je zastupnika zamrznulo mandate i jednostavno odustalo od Sabora, od Damira "nema većeg zla nego kad muškarac abortira" Jelića do SDP-ovog "supermena" Zvonimira Mršića, kojemu nije bilo dovoljno da upravlja Koprivnicom, već mu je trebala i Podravka. 

Statistika 6. saziva: Milanović u ulozi šefa oporbe (FOTO: Infodok.Sabor.hr)

Nakon što je Zoranu Milanoviću vlast pala u krilo zahvaljujući brojnim optužnicama protiv HDZ-a, uhićenju bivšeg premijera, razotkrivanju dijela razmjera ogromne pljačke javnog novca, paralizirajuće nelikvidnosti i 53 milijarde kuna nenaplaćenih poreza, ekonomskog i socijalnog debakla..., zar je moguće da će i Karamarku, čelniku te iste korumpirane, ali najpopularnije stranke, vlast pasti u krilo? Bez da ovaj pokaže trunku respekta prema državnom uređenju unutar kojeg vodi svoju političku bitku (doduše, lirskim argumentima poput ljubavi prema Domovini) ili bez trunke pokušaja da premaši tog premijera u političkoj aktivnosti u vrijeme Milanovićevih oporbenih dana, što čak i nije naročit izazov

Nitko od njega ne traži da bude hiperaktivan, da ne kažemo dosadan kao Boro Grubišić iz HDSSB-a sa rekordnih 1.583 istupa pred Saborom (Grubišiću bi neki porezni obveznici možda i platili da se ne javlja svaki puta kada ima napadaj želje da čuje svoj vlastiti glas).


Nnnda (FOTO: Facebooku/Tomislav Karamarko)

No, za mjesečnu plaću koja premašuje 17.000 kuna neto te 34.000 bruto, što porezni obveznici (već skoro tri i pol godine!) plaćaju više od 400.000 kuna na godinu, stvarno moraš osjećati daleko jaču bol od one preponske u Milanovića. Kako bi nam inače, mirne duše, za pet pojavljivanja u Saboru dosad izbio gotovo milijun i četiristo tisuća kuna iz državnog proračuna?

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebooku/Tomislav Karamarko