INSTAGRAM PREDSJEDNICA: Sve su karte sada bačene na vizualni identitet

Ante Radić

2. studenog 2018.

INSTAGRAM PREDSJEDNICA: Sve su karte sada bačene na vizualni identitet

Desničarski aktivist Velimir Bujanec u srijedu je sav u vrućici svojim simpatizerima poručio preko Facebooka da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović neće potpisati međunarodni ugovor o migraciji, takozvani Marakeški sporazum. Od tog dokumenta, nastalog pod okriljem Ujedinjenih naroda, od europskih su zemalja odustale Mađarska i Austrija, jer ilegalne migrante navodno izjednačava s onim legalnim, pa bi Bujanec htio da to napravi i Hrvatska, a nada mu je predsjednica Republike. Iz njezinog Ureda su mu proslijedili odgovor predsjednice, koji je objavio na Facebooku, a u kojem stoji kako ona nije uključena u pregovore u vezi s ovim sporazumom te da se stoga obrati Ministarstvu vanjskih poslova, ali u odgovoru poručuje da bude „siguran da neću potpisati Marakeški sporazum“. 

Bujanec je na osnovu toga slavodobitno zaključio da Kolinda Grabar-Kitarović odbija svoj potpis staviti na njemu neprihvatljiv ugovor, da će se Hrvatska pridružiti Mađarskoj i Austriji. Ali, činjenica je da predsjednica neće to potpisati jer jednostavno ne može, sve kad bi i htjela. Ustav joj ne dopušta da u ime države preuzima bilo kakve međunarodne obaveze. U njezinoj je nadležnosti u ovakvim prilikama samo rutinsko potpisivanje isprave o ratifikaciji, koju izglasa Sabor, što je bez problema učinila u, primjerice, slučaju Istanbulske konvencije. 

VIDEO I FOTO DANA: Kako je Kolinda Grabar Kitarović „osvojila“ Donalda Trumpa

TRAGOM PREDSJEDNIČINIH IZJAVA: Kako je Kolinda Grabar Kitarović lagala, ni ne trepnuvši

MODERNI TEATAR KOLINDE GRABAR KITAROVIĆ: Prva labudica ili diktatorica?

Dakle, Kolinda Grabar-Kitarović ne može pomoći Bujancu ni ostalim eventualnim protivnicima Marakeškog sporazuma. Predsjednica nije politički čimbenik, njezina je ustavna pozicija slaba. Zapravo, njeni obožavatelji ni ne znaju koliko su blizu istine kad joj tepaju da je kraljica. 

Nije da se ona tijekom dosadašnjeg mandata nije pokušavala nametnuti kao važan državni dužnosnik. Gurala je nekakvu inicijativu „Tri mora“, nezaboravno se progurivala da bude tik do Donalda Trumpa, družila se s Aleksandrom Vučićem, napadala Vladu Zorana Milanovića ... No, nakon što se podvuče crta, predsjedničin je učinak jako mršav. Gotovo da tu nema ničeg što bi se moglo izdvojiti kao značajan politički uspjeh Kolinde Grabar-Kitarović. 

Kolinda Grabar Kitarović
Politički učinak mizeran, ali zato na Instagramu pljušte lajkovi (SCREENSHOT: instagram/predsjednicarh)

Toga je, po svemu sudeći, i ona sama postala svjesna, kao i skučenih predsjedničkih ovlasti, a i negativnih posljedica za vlastiti anketni rejting kad se htjela baviti politikom. Kolinda Grabar-Kitarović posljednjih je mjeseci digla ruke od politike i vratila se u ljeto 2014. godine, kada joj se tadašnji predsjednik Ivo Josipović rugao da kod nje ima slike, ali nema tona. 

Neki dan je veliki umirovljeni talijanski centarfor Christian Vieri ljutito izjavio kako je danas da bi se bilo napadač potrebno samo imati dobar Instagram. Malo je ipak pretjerao, ali popularnost nogometaša doista više ne ovisi isključivo o golovima nego i o aktivnosti na društvenim mrežama, posebno onoj rezerviranoj za fotografije. Ne vrijedi to, međutim, samo za nogomet. Kolinda Grabar-Kitarović shvatila je da su u Hrvatskoj fotografije dovoljne i kako bi se postalo predsjednik Republike, doduše s pretežno ceremonijalnim ovlastima, i kako bi se, također, opstalo na toj dužnosti. Nasreću, to još uvijek nije moguće u ozbiljnoj politici. Kad je lider SDP-a Davor Bernardić napisao na Twitteru da je Zagreb lijep po kiši, bio je predmet nemilosrdnog ismijavanja. Ali, da je predsjednica istu takvu poruku ilustrirala svojom fotografijom kako u gumenim čizmicama šljapka Trgom bana Jelačića, dobila bi tisuće lajkova. A možda i naslovnicu Glorije. 

Kolinda Grabar-Kitarović je, dakle, u najvećoj mjeri smanjila ton, a nakon nedavnog očajnog intervjua za Novu TV možda se i skroz ugasi. Sve je karte bacila na svoj vizualni identitet. U tu je svrhu nabavila i psa, pa sad ne možemo pobjeći od slika predsjednice kako grli kujicu Kiku

Mediji su oduševljeno izvještavali da je u New Yorku, na fotografiji s Trumpom i njegovom suprugom, "sasvim zasjenila Melaniju". Da, po tom ćemo uspjehu pamtiti predsjednički mandat Kolinde Grabar-Kitarović, jer je ljepotom i izborom haljine „nadmašila“ suprugu najmoćnijeg čovjeka na svijetu. 

O njezinom nastupu na Mundijalu u Rusiji ne treba ni govoriti. Snimke i fotografije njezinog strastvenog navijanja obišle su planetu i osigurale joj fanove u svakom kutku zemljine kugle. Ruske domaćine toliko je impresionirala da je za njihovu verziju ženskog magazina Marie Claire napravila foto editorijal, uz asistenciju poznatog talijanskog stilista. S obzirom da stalna snimanja podrazumijevaju dobru formu, predsjednica je skinula višak kilograma, koji su se nakupili u razdoblju dok se, neuspješno, nastojala baviti politikom. Sada joj je apsolutni prioritet fizički izgled, politika je u trećem planu. Neprestano jurcanje s Kikom kao stvoreno je za održavanje linije, istesane mukotrpnom dijetom.

Mogli bismo se zgražati zbog svega toga, zbog prostituiranja mjesta predsjednika Republike. Ali, možda je ovo jedini način da Hrvati do kraja shvate da to nije politički relevantna dužnost i da je zato, između ostalog, neprimjereno da predsjednici borave u nekadašnjoj Titovoj vili, umjesto u daleko skromnijem prostoru. Neće ubuduće predsjednički izbori izgubiti važnost, jer oni će i dalje pokazivati omjer političkih snaga u društvu. Svakoj će strani, lijevoj i desnoj, uvijek biti drago da ima predsjednika Republike. No, nakon iskustva s Kolindom Grabar-Kitarović, malo će tko misliti da se u Uredu predsjednika zbiva nešto bitno za Hrvatsku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/KolindaGrabarKitarovic

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"