PRESICA J. ASSANGEA: Uskoro napuštam ambasadu Ekvadora

A.B.

18. kolovoza 2014.

PRESICA J. ASSANGEA: Uskoro napuštam ambasadu Ekvadora

Osnivač WikiLeaksa, Julian Assange najavio je da će "uskoro" napustiti ambasadu Ekvadora u Londonu, koja mu je zadnje dvije godine bila sklonište od progona pravosudnih organa Švedske, ali i Sjedinjenih Američkih Država. "Ova situacija se mora okončati - dvije godine su jednostavno previše vremena", kazao je na istoj konferenciji za medije ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patiño, najavivši da će njegova zemlja i dalje štititi Assangea. Sam Assange nije pojasnio na koji će način i zašto otići iz veleposlanstva, kazavši kako bi se "dvogodišnji boravak u zgradi bez vanjskih površina i direktne sunčeve svjetlosti odrazio na bilo koga".

"Mogu potvrditi da ću uskoro napustiti ambasadu, ali možda ne iz onih razloga koje trenutno navode Murdochovi mediji i Sky News", kazao je Assange, ali nije pojasnio na koji će način i zašto otići iz veleposlanstva. Naime, Sky News je izvijestio kako će se on predati policiji zbog pomanjkanja volje za nastavkom borbe, ali i problema sa zdravljem, odnosno srcem i plućima. Osnivač WikiLeaksa o svom je zdravstvenom stanju kazao tek da bi se "dvogodišnji boravak u zgradi bez vanjskih površina i direktne sunčeve svjetlosti odrazio na bilo koga". 

TKO JE OSNIVAČ WIKILEAKSA: Julian Assange - Čovjek koji je uzdrmao svijet

Julian Assange je, podsjetimo, pod istragom za seksualno napastovanje i silovanje volonterki WikiLeaksa. Švedska policija traži njegovo izručenje, iako nije podigla optužnicu temeljem tvrdnji njegovih navodnih žrtava, a proces je ušao već u četvrtu godinu. Assange, pak, odbija otići u Švedsku iz straha da će ga ta zemlja izručiti SAD-u zbog Cablegatea - najvećeg curenja povjerljivih informacija američke diplomacije u povijesti. Ni u SAD-u optužnica ne postoji, međutim, istraga protiv Assangea i WikiLeaksa traje također od 2010. godine.

Pogledajte cijelu konferenciju za medije.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: WikiMedia/Cancillería Ecuador