ISPROBALI SMO PRVI HRVATSKI ZIPLINE: Uz dozu adrenalina dobili smo i sjajan pogled na kanjon Cetine iz nove perspektive

Milan Margeta

30. srpnja 2013.

ISPROBALI SMO PRVI HRVATSKI ZIPLINE: Uz dozu adrenalina dobili smo i sjajan pogled na kanjon Cetine iz nove perspektive

Ako ste nekad poželjeli probati kako je to visjeti nad kanjonom ili ste osoba željna novih uzbuđenja, među kakve i mi spadamo, od prije mjesec dana želja vam se može ispuniti i u Hrvatskoj. Upriličit će vam to prvi pravi hrvatski zipline, smješten u sjajnom krajoliku kanjona Cetine. Za one koji ne znaju što je zapravo zipline, objasnit ćemo da se radi o spuštanju niz žice različitih duljina i nagiba, a žice koje je Lupiga isprobala imaju solidnih 2.100 metara, dovoljno za pošten „adrenalinski kick“. No, nama se više od dobivene doze adrenalina svidjela mogućnost da predivni kanjon Cetine vidimo i iz neke druge, sasvim posebne, perspektive

Ako ste nekad poželjeli probati kako je to visjeti nad dubokim kanjonom ili ste osoba željna novih i drugačijih uzbuđenja, među kakve i mi spadamo, od prije nekih mjesec dana želja vam se može ispuniti i u Hrvatskoj. Kako? Skupina entuzijasta, lokalni penjači i članovi Hrvatske gorske službe spašavanja ostvarili su ono o čemu se godinama pričalo. Prvi pravi hrvatski zipline!


(FOTO: Lupiga.Com)

Za one koji ne znaju što je zapravo zipline, objasnit ćemo da se radi o spuštanju niz žice različitih duljina i nagiba uz pomoć opreme koja je ista kao ona koju koriste penjači i HGSS-ovci, a sve to kroz zadivljujuću prirodu, u fantastičnom kanjonu iznad rijeke Cetine nedaleko Omiša.


(FOTO: Lupiga.Com)

Zipline Croatia Omiš sastoji se od osam takvih žica, od kojih najdulja ima čak 700 metara. Svih osam žica ukupne su duljine 2.100 metara, a to garantira i dulje spustove. Prva žica nalazi se u blizini nekadašnje utvrde Visećgrad, što je već samo po sebi vrlo zanimljiv lokalitet, a do tog mjesta na kojem ćete imati kratku obuku dolazi se s prijevozom kojeg osigurava agencija organizator ziplinea, što je u naravi kombinacija kombija i kratkog pješačkog uspona uz panorame koje oduzimaju dah.


(FOTO: Lupiga.Com)

Trenutno su u ponudi tri vremena polazaka dnevno, 8-9, 12-13 te 16-17 sati, u grupama od najviše dvanaest osoba, a u tom slučaju spust niz žice traje otprilike tri sata. Ukoliko se pitate koliko je pametno na ovaj način izazivati vraga, na osobnom primjeru možemo posvjedočiti da je jako sigurno.


(FOTO: Lupiga.Com)

Cijeli koncept na kojem se zaposlilo osmero HGSS-ovaca razrađen je do najsitnijih detalja i ništa se ne prepušta slučaju. S vama je neprestano jedan od vodiča, a same žice su izvedene tako da mogu podnijeti terete i od nekoliko tona bez ikakve opasnosti od pucanja. Vidljivo je i da je raspored žica, njihovu duljinu, nagibe i lokalitete, postavila osoba s vizijom i netko tko razmišlja „out of box“. Probali smo sličan zipline u Kostarici i možemo bez ikakvog pretjerivanja reći da je ovaj naš u Omišu, iako dosta kraći, odrađen značajno kvalitetnije. Svatko ovo može probati i odraditi. Staro, mlado, muško, žensko …


(FOTO: Lupiga.Com)

Nama osobno, čak i više od samog „adrenalinskog kicka“ koji se osjeti pri spustu, više se svidjela mogućnost da predivni kanjon Cetine vidimo i iz neke druge, sasvim posebne, perspektive. Dvije žice razvučene su točno iznad rijeke i manjeg su nagiba, tako da se bez problema može zaustaviti na pola žice iznad Cetine i osmotriti je u punoj ljepoti iz ptičje perspektive.


(FOTO: Lupiga.Com)

Takvo iskustvo stoji 400 kuna po osobi, a u cijenu je uključen prijevoz do Viseća, oprema (zajedno s malim ruksakom u koji se mogu stavit mobiteli i slične drangulije), kratka obuka i prijevoz natrag do Omiša. Inače, agencija koja prodaje ovaj adrenalinski užitak, Zipline Croatia, nalazi se u blizini omiškog mosta gdje i većina rafting te ostalih agencija. Preporučujemo da sa sobom, ukoliko se odlučite na ovo iskustvo, ponesete praktičnu i lakšu odjeću, nešto „jaču“ obuću, barem litru vode te kamere, mobitele, foto aparate, GoPro uređaje... Inače ovu ekipu s vizijom već zovu da zipline postave i u kanjonu Krke, a ako do toga dođe, ne sumnjajte da ćemo i njega isprobati …


(FOTO: Lupiga.Com)

 

Lupiga.Com