PRVA REVIJA STUDENTSKOG FILMA: Film nije elitistička umjetnost

Ivan Maros

15. studenog 2015.

PRVA REVIJA STUDENTSKOG FILMA: Film nije elitistička umjetnost

Ovog vikenda u Zagrebu je održana prva Revija studentskog filma koju su pokrenuli članovi studentske Filmske grupe UPSA u cilju promocije svih vrsta studentskih video angažmana. UPSA djeluje pri Hrvatskim studijima na borongajskom kampusu, gdje je i održana Revija.

Ovakvom manifestacijom studentima koji nisu s Akademije dramskih ili likovnih umjetnosti dana je prilika da pokažu svoje radove, bez obzira radi li se o igranim, dokumentarnim ili animiranim filmovima. Naglasak je bio i na studentima novinarstva te njihovim reportažama i intervjuima. Sve video forme bile su dobrodošle, bez obzira jesu li u obliku video spotova, igranih, dokumentarnih ili eksperimentalnih filmova. Nebito i jesu li dugih ili kratkih formi. 

Kako naglašavaju iz UPSA-e, pri selekciji nisu htjeli postavljati bilo kakva ograničenja i mogli su se prijaviti svi studenti koje zanima audio-vizualna umjetnost. Na njihovu adresu pristiglo je čak 26 filmova, iako, kako kažu, nisu očekivali ni četiri sata dobivenih materijala, što puno govori o zanimanju studenata za manifestacije ovakve vrste. 

Što se promoviranja radova studenata izvan Akademije tiče i znači li to da se takvi radovi manje vrednuju, organizatori kažu: „Ne mislimo da se takvi radovi ne vrednuju dovoljno, ali smatramo da definitivno zaslužuju više pažnje. Mnogi studenti nisu formalno obrazovani što se tiče stvaranja audio-vizualnih umjetnosti, ali i dalje imaju znanja i vještine koje im omogućuju da naprave radove koji su na istoj razini kao i radovi koje rade studenti dramskih umjetnosti“.


„Ne mislimo da se takvi radovi ne vrednuju dovoljno, ali smatramo da definitivno zaslužuju više pažnje" (FOTO: Revija studentskog filma)

Zanimalo ih je i tko još osim njihove fakultetske filmske grupe snima na ovakav način.

„Pokrenuli smo filmsku grupu kako bismo se zezali i snimali na prekrasnim livadama kampusa, u pauzama od predavanja. Htjeli bismo malo pomaknuti barijere koje postoje između studenata Akademija koji studiraju film i nas drugih studenata koji također snimamo, bilo reportaže, bilo intervjue, bilo dokumentarne ili eksperimentalne filmove. Ono što nam je zajedničko je video sadržaj, a to bi nas trebalo spajati i jedni od drugih bismo trebali učiti“, objašnjavaju.

Važno im je da pokažu da film nije elitistička umjetnost i da je to nešto što svatko može napraviti iako nema formalno znanje: „To vidimo po festivalima koji su najčešće namijenjeni ljudima koji studiraju ili su završili studij koji se bavi dramskom umjetnošću. Ono čemu želimo pridati pažnju na Reviji je video sadržaj, a time želimo propitkivati i što je umjetnost, i što je film“.

Neopterećeni su krenuli i u kampanju promocije Revije studentskog filma. Slogan poziva na slanje filmova bio je „Skuhaj film!“ jer je kuhanje metafora za snimanje, a svi vole jesti nešto ukusno i fino.

„Željeli smo napraviti Reviju kako bismo i sami vidjeli što u budućnosti želimo, na koji način možemo doprinijeti razvoju video umjetnosti u Hrvatskoj i ima li za time uopće potrebe. Ono čemu želimo pridati pažnju na Reviji je video sadržaj, a time želimo propitkivati i što je umjetnost, i što je film“, pojašnjavaju ovi mladi ljudi koji su iznjedrili organizaciju Revije.

U festivalski prostor unijeli su novinu GIF umjetnosti pa je na Reviji nastupio i GIF umjetnik Sholim.

„Njega smo odabrali jer se bavi GIF umjetnošću, što je jedna novost u svijetu video umjetnosti, ali je GIF priznat kao dio filmske umjetnosti“, kažu nam organizatori.

U ovogodišnjem, prvom žiriju sjedili su Ivan Ramljak, novinar i filmski kritičar, Hrvoje Turković, profesor s Akademije dramskih umjetnosti, Darko Masnec, animator i asistent na Akademiji likovnih umjetnosti te Daria Blažević iz Kinokluba Zagreb. Neki članovi žirija održali su i predavanja.

„Predavanje je održao jedan filmski gurman, Ivan Ramljak. On nam je bio posebno zanimljiv jer je s amaterskih staza ušao i u novinarstvo i u film, a taj je svoj put i opisao. Daria Blažević nije samo održala predavanje nego je napravila tribinu o granici između amaterskog i profesionalnog filma. Ova revija zaista ima za cilj ublažiti 'elitnost filma'. Iako je 21. stoljeće donijelo tehnologiju koja omogućuje svakome stvaranje audio-vizualnih uradaka, ta 'elitnost' se i dalje osjeća“, uputili su nas.

Pri selekciji nisu postavljana nikakva ograničenja i mogli su se prijaviti svi studenti koje zanima audio-vizualna umjetnost. Iako se radi o tek prvoj godini održavanja Revije, kažu da nisu očekivali mnogo, ali na njihovu adresu pristigao je pozamašan broj filmskih delicija različitih formi i oblika.

Na pitanje koliko su cijelu inicijativu prepoznali studenti novinarstva s Hrvatskih studija, a koliko studenti s Fakulteta političkih znanosti i postoje li neki njihovi međusobni doticaji, ističu da studenti s Hrvatskih studija, za razliku od onih s FPZ-a, nemaju priliku za praktičnu primjenu znanja novinarskih formi: „Na Fakultetu političkih znanosti situacija je malo drukčija. Tamo postoji platforma, Radio Student, koja omogućuje studentima praktičnu nauku, kao i njihove novine, Global. Međutim, ti mediji nisu rezervirani samo za studente s Fakulteta političkih znanosti, već i za sve studente koje zanima novinarstvo“.

Pri selekciji nisu postavljana nikakva ograničenja i mogli su se prijaviti svi studenti koje zanima audio-vizualna umjetnost (FOTO: Revija studentskog filma)

Vikend studentskih filmova završen je dodjelom nagrada žirija. Glavnu nagradio osvojio je film Marka Modrića 'Communicatio', Nagradu publike i nagradu Darie Blažević film 'Dekameron', Igora Glodića, Luke Gorete i Nikše Modrića, Nagradu Ivana Ramljaka film 'Gosti', Vene Mušinovića. Nagrada Darka Masneca otišla je filmu 'Molim te mama, nemoj danas!', Renate Lučić dok je Nagradu Hrvoja Turkovića uzaslužio film 'Pettite ballerine', Renate Šimić. 

Lupiga.Com

 

Naslovna fotografija:Revija studentskih filmova

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Neki novi klinci".