KNJIGA O MOČVARI: Velika priča o malom, a ogromnom mjestu

I.F.

31. ožujka 2018.

KNJIGA O MOČVARI: Velika priča o malom, a ogromnom mjestu

Močvara ima knjigu. I to kakvu. Na više od 500 bogato opremljenih stranica stisnula se velika priča o malom, ali značajnom zagrebačkom prostoru koji već više od 20 godina djeluje kao prostor neovisne kulture. Udruga URK i Močvara za ovaj su projekt skupili više od 200 autorica i autora koji su knjizi doprinijeli što riječju, što slikom, a objavljivanje knjige financirali su oni koji Močvaru i Urk vole i cijene. Naime, za tu je svrhu pokrenuta crowdfunding kampanja u kojoj je sredinom prošle godine skupljeno oko 8.000 američkih dolara, neophodnih za troškove izdavanja knjige.

Na ovaj način čitatelji imaju priliku upoznati kultne bendove, dizajnere plakata, utjecajne prostore iz prošlosti, lokalnu underground scenu, razne tribine i radionice, ali i priču o tome zašto je i kako Močvara počela.

„Knjiga je strukturirana tako da poglavlja obuhvaćaju neke važne aspekte našeg rada, ali bez namjere da se ispiše točna i potpuna kronologija događanja, niti da u prvom planu budu sadržaji za koje je pojedinačno vladao najveći interes. Najmanji i najveći ovdje su u istoj ravnini i u šarolikoj, ponekad nepredvidljivoj priči nas podjednako zabavljaju ili oduševljavaju“, objašnjavaju u Močvari, gdje kažu i kako se više od dva desetljeća trude istovremeno biti inkubator nezavisne scene, pokretači kreativnih projekata te vodiči kroz pomalo skrivene, a mnogima zapravo bliske svjetove alternativne kulture. 

S obzirom da se Močvaru često veže uz neke glazbene pravce tako su u knjizi svoj dio dobili i punk, hard core, metal i elektronika, ali i bendovi te glazbenici koje se ne može tako lako smjestiti u žanrovske ladice, a kao što su, kako primjećuju u Močvari - Jonathan Richman, The Residents, Einstürzende Neubauten, Figli Di Madre Ignota, Gogol Bordello, Black Rebel Motorcycle Club, Khebez Dawle, Shellac, Mike Watt ili Let 3. Neki dijelovi knjige posvećeni su i dizajnerima Močvarinih plakata koje je oduvijek krasila specifična forma. Tu je i strip sad već slavnog Igora Hofbauera koji govori o dogodovštinama imaginarnog benda kojeg već godinama možete sresti na zidovima pokraj šanka

„Od početnih poglavlja koja govore o prostorima nastalim znatno ranije na čijim je temeljima/ruševinama izrasla i Močvara, do onih kasnijih koja govore o dizajnerima, autsajderima, kultnim glazbenicima, ali i nama jako dragim i važnim ljudima kojih više nema (Ivica Baričević Bara, Marko Čaklović, Dragan Pajić Pajo i Željko Zorica Šiš), u knjizi su predstavljeni i brojni zanimljivi i važni projekti koje URK i Močvara redovito provode, kao i neki bivši projekti kojih se svi mi, a i mnogi drugi, rado sjećamo. Pored navedenog, knjiga sadrži i niz zanimljivih priča/anegdota s periferije te slavne bliže i dalje prošlosti prostora Tvornice Jedinstvo“, zaključuju u Močvari. A kako izgleda knjiga pogledajte u ovom kratkom videu.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube