POLIGON ZA VJEŽBANJE RETORIKE: A odakle podatak da Romi počine 70 posto kaznenih djela?

Nikola Leskovar

3. lipnja 2019.

POLIGON ZA VJEŽBANJE RETORIKE: A odakle podatak da Romi počine 70 posto kaznenih djela?

U Čakovcu na glavnom trgu oko tisuću ljudi okupilo se u podršci prosvjedu "Želim normalan život" koji je organizirala grupa građana iz općine Pribislavec. Cilj prosvjeda bio je, kako stoji u pozivu organizatora, ukazati na katastrofalno, neodgovorno, opasno i kriminalno ponašanje mnogih u njihovu kraju, a pogotovo dijela romske manjine. Međutim, sudeći prema govorima organizatora i medijskim izvještajima, oštrica nije bila uperena prema kriminalnom ponašanju mnogih u pribislavečkom kraju, nego je teret pao samo na romsku manjinu. Prosvjed je, s pravom, izazvao veliku pozornost javnosti i medija pa tako i ispoljavanje različitih efektnih ili manje efektnih stavova i komentara. 

Međutim, teško se oteti dojmu da se u srži izvještavanje nije odmaklo puno dalje od dnevnopolitičke potrebe. Vrijedi parafrazirati Henryja Davida Thoreaua: Većina događaja zabilježenih u povijesti više je dopadljiva nego važna. Zašto je ta rečenica bitna? Zato što nam govori da su eksponirane društvene pojave ili manifestacije uglavnom samo vrh sante leda i ta se rečenica može primijeniti na ovaj prosvjed odnosno potrebno je tražiti genealogiju društvenih procesa koji su doveli do njega.

Ponovimo najprije što je prosvjed. Prema definiciji s Hrvatskog jezičnog portala:

a) odlučno otvoreno izraženo nezadovoljstvo čime; protest, demonstracija

b) skup nezadovoljnih osoba radi zajedničkog djelovanja u cilju poboljšavanja vlastite egzistencije, statusa ili u vezi s nekim pitanjem

Dakle, potrebno je utvrditi zašto su prosvjednici izražavali nezadovoljstvo i kako namjeravaju poboljšati vlastitu egzistenciju. Jedan od spomenutih razloga je „opasno i kriminalno ponašanje mnogih“. Ako uguglamo MUP RH statistički pregled temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada u 2018. godini, zapazit ćemo da je Međimurska županija u prethodnoj godini imala jednu od najmanjih stopa kriminaliteta u Hrvatskoj. Broj kaznenih djela na 100.000 stanovnika iznosi 949 dok na primjer u Zagrebačkoj iznosi 1.340, u Istarskoj čak 2.009, a najmanje u Krapinsko-zagorskoj – 644. U navedenim županijama nije bilo prosvjeda zbog opasnog i kriminalnog ponašanja mnogih.

Statistika
Službena MUP-ova statistika (IZVOR: MUP)

Alen Pancer, jedan od organizatora prosvjeda, u ime Građanske inicijative „Pravo na normalan život“ poručio je kako u 21. stoljeću Međimurci žele živjeti normalno kao i građani iz drugih dijelova Hrvatske. Sudeći prema statistici, Međimurci žive i normalnije od građana iz drugih dijelova Hrvatske.

Mladi Tin Hrgović, čakovečki najmaturant i strastveni promotor Hrvatskih suverenista, vrlo je aktivan na Facebooku, a između ostalog i njegove su objave potaknule da se prosvjed organizira, izvijestila je Hina. Prije nekog vremena objavio je drugi razlog zbog čega će biti organiziran prosvjed u Čakovcu: "Romi u Međimurju čine oko 7 posto stanovništva, ali se udio kaznenih djela koji čine na godišnjoj razini kreće oko visokih 70 posto!“ 

Dakle, prvi razlog prosvjeda je opasno i kriminalno ponašanje mnogih, a drugi razlog je što se tako ponaša 70 posto Roma. 

Ako uguglamo MUP RH statistički pregled temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada u 2018. godini, zapazit ćemo da nedostaje podatak da upravo Romi čine 70 posto kaznenih djela. Postavlja se pitanje odakle ta informacija organizatorima prosvjeda. Jedini suvisli odgovor na taj sumnjiv podatak mogli bismo dobiti od Vladimira Fabera, savjetnika ministra unutarnjih poslova koji trenutačno obavlja funkciju zamjenika načelnika Policijske uprave međimurske, jednog od inicijatora ankete „Osjećaj sigurnosti u Međimurskoj županiji“ koja je provedena 2018. godine.

Dvadeset dana trajalo je anketiranje Međimuraca - u njihovim domovima - u svim međimurskim gradovima i općinama. Jedno od pitanja koje su profesionalni anketari proveli na uzorku od 560 građana bilo je osjećaju li se građani sigurno. Kakvi su bili odgovori na ta pitanja, javnosti nije poznato, ali jasno je da zaključak do kojeg su na temelju odgovora 560 građana došli anketari i naručitelji ankete glasi: ALARMANTNO Romi odgovorni za 70 posto kriminaliteta u Međimurju

Koliko su pouzdani takvi podaci i način do kojeg su anketari i naručitelji došli do tog podatka? Jesu li anketari pitali građane tko je kriv za njihov osjećaj nesigurnosti. Jesu li građani isti tren odgovorili: Romi su krivi? Uglavnom, od tada taj podatak mediji i mnogi drugi ponavljaju kao papige iako nije jasno kako se do njega došlo, pogotovo s obzirom da, koliko znamo, policija ne vodi posebnu statistiku počinjenih kaznenih djela prema etničkoj pripadnosti počinitelja niti prilikom izvještavanja o počinjenju nekog kaznenog djela policija novinare obavijesti o etničkoj pripadnosti počinitelja. 

Prosvjed Čakovec
Sunčan prosvjedni dan u Čakovcu (FOTO: Hina/ua)

No, pokušajmo ovu situaciju staviti u neki drugi kontekst. Kad bi anketari u prijeratnoj Njemačkoj pitali njemačkog građanina osjeća li se sigurno i tko je kriv zašto se ne osjećaju, što bi drugo odgovorili nego: Židovi su krivi. Kad bismo hrvatskog građanina uoči rata pitali osjeća li se sigurno i tko je kriv da se ne osjeća sigurno, što bi drugo odgovorio nego: Srbi su krivi.

Informacijama proizišlima iz nečijeg subjektivnog osjećaja ne smije se mahati kao neoborivim činjenicama i na njima graditi retorika prosvjednog skupa. Ako u Međimurju u odnosu na ostatak Hrvatske nema toliko kriminalnih djela i ako nije dokazano da među brojem kriminalnih djela sa 70 posto prednjače Romi, glavni argumenti na kojima počiva prosvjed padaju u vodu, dok je romska manjina opet iskorištena kao poligon za vježbanje retorike

Ostaje nam samo da se nadamo da će sljedeći put anketari, naručitelji i zabrinuti građani retoriku vježbati na pitanjima kao što su, kako je jedan od društvenomrežnih komentatora lucidno primijetio: Osjećate li se sigurno sad kad je vaš vijećnik namjestio javni natječaj, direktor pronevjerio javni novac, a ministar tri puta naplatio jedno farbanje tunela? Osjećate li se sigurno kad pored vas šeće onaj koji je popisivao i ubijao civile i počinio ratni zločin, a onaj koji je spržio i na porezne oaze prebacio milijarde bankovnih jamstava iz brodogradilišta? Što s onim koji je počinio prevare u gospodarskom poslovanju ili onim koji je počinio zlouporabe u gospodarskom poslovanju ili srušio Stari most u Mostaru, organizirao se u grupu za počinjenje najtežih kaznenih djela...?

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"